Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 10:38

Διάλεξη του Κώστα Πουλόπουλου στο «Φαντάσου την πόλη»

Φωτο από την εκπομπή One way ticket Φωτο από την εκπομπή One way ticket

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ο Καλαματιανός αρχιτέκτονας με τη διεθνή καριέρα Κώστας Πουλόπουλος μιλάει σήμερα, Κυριακή, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Φαντάσου την πόλη: Καλαμάτα 2015». Η ομιλία του θα ξεκινήσει στις 8.00 το βράδυ και ο τίτλος της είναι εμπνευσμένος από μια ρήση του Πικάσο: «Good artists copy. Great artists steal!». (Οι καλοί καλλιτέχνες αντιγράφουν. Οι μεγάλοι καλλιτέχνες κλέβουν!)...

Η Καλαμάτα έχει όλα τα εχέγγυα να γίνει ένα success story, τόσο στην ελληνική, όσο και στη μεσογειακή κλίμακα. Πώς αντίστοιχες ιστορίες άλλων μεσογειακών πόλεων, με παρόμοια χαρακτηριστικά και παρόμοιες προκλήσεις, μπορούν να μας εμπνεύσουν; Σε ποιο βαθμό θα μπορούσαμε να αντιγράψουμε και σε ποιο να «κλέψουμε» (δηλαδή να οικειοποιηθούμε) αυτά τα διδάγματα; Η συζήτηση διαπραγματεύεται επιτυχημένα παραδείγματα αστικής ανάπλασης και υποδομών σε ευρωπαϊκές πόλεις μεσαίου μεγέθους (Βαρκελώνη, Νίκαια, Τελ Αβίβ, κ.ά.) για να τα συσχετίσει με ιδέες που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο της πόλης μας. 

Ο Κώστας Πουλόπουλος είναι αρχιτέκτονας από το 2004. Έχει σπουδάσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο, ενώ έχει εργαστεί στην Αθήνα, στην Ιαπωνία και εδώ και 6 χρόνια στην Κοπεγχάγη ως senior design architect τόσο στους Henning Larsen Architects, όσο και στους BIG. Αυτό τον καιρό στήνει το δικό του γραφείο, με έμφαση σε αναπτυξιακά έργα, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά.