Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 17:16

Πρεμιέρα στις 27 Νοεμβρίου με τον «Φόβο» του Στέφαν Τσβάιχ

ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Την κεντρική του θεατρική παραγωγή θα παρουσιάσει στις 27 Νοεμβρίου το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Γιώργο Λυκιαρδόπουλο. Πρόκειται, όπως είναι ήδη γνωστό, για τον «Φόβο» του Αυστριακού συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ, που σκηνοθετεί η συγγραφέας και σκηνοθέτις Έλενα Πέγκα, καλλιτεχνική διευθύντρια επίσης του Kalamata21, του γραφείου στο οποίο έχει ανατεθεί η διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας έτους 2021 για την Καλαμάτα...

Προερχόμενη από το χώρο του πρωτοποριακού θεάτρου, η Έλενα Πέγκα διασκευάζει και σκηνοθετεί τη νουβέλα του Αυστριακού συγγραφέα, στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν οι Διαμαντής Καραναστάσης, Κατερίνα Μισιχρόνη, Κατερίνα Μαούτσου και Παναγιώτης Σούλης.
Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στην Καλαμάτα όπου θα παιχτεί μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, ενώ στη συνέχεια, όπως ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας, θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, για να καταλήξει στην Αθήνα στο τέλος Ιανουαρίου.

Το έργο
Ο «Φόβος», ένα κλασικό κείμενο γραμμένο την ίδια εποχή των σπουδαίων ψυχαναλυτικών κειμένων του Φρόυντ, ανοίγει την πόρτα στον θεατή σε μια κατάσταση αμείωτης δραματικής έντασης, όπου ο φόβος αλλάζει μορφές, αλλά παραμένει μπροστά του σε όλο το φάσμα των συναισθημάτων που τον συνοδεύουν. Ο έρωτας, ο γάμος, η πίστη, η ζήλια, η ίντριγκα, η απόρριψη, η αγωνία στροβιλίζονται στη σκηνή ανάμεσα στο γοητευτικό κουαρτέτο των εξαιρετικά χτισμένων χαρακτήρων του Τσβάιχ.

Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση / Διασκευή: Έλενα Πέγκα. Στη μετάφραση συνεργάστηκε με τη Μαριλένα Καβάζη, στη διασκευή με την Ορσία Σοφρά
Σκηνοθεσία: Έλενα Πέγκα
Σκηνικό - Κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης
Μουσική: Ορέστης Τάνης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Επιμέλεια Κίνησης: Ίρις Νικολάου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη
Ηθοποιοί: Διαμαντής Καραναστάσης, Κατερίνα Μισιχρόνη, Κατερίνα Μαούτσου, Παναγιώτης Σούλης
Φωτογραφία: Τάσσος Βρεττός

Σύνοψη
Η Ιρένε, μια νέα γυναίκα, παντρεμένη, έχει ένα νεαρό πιανίστα για εραστή. Κάθε φορά που φεύγει από το σπίτι του εραστή της λέει μέσα της πως είναι η τελευταία φορά. Δε θέλει να διακινδυνεύσει την οικογενειακή ζωή της, το ασφαλές σπίτι της, τα δυο της παιδιά, ούτε να χάσει το σύζυγό της, που της είναι αφοσιωμένος. Την τελευταία φορά που βγαίνει από το σπίτι του εραστή της, στην εξώπορτα θα συναντήσει μια αδίσταχτη γυναίκα που θα αρχίσει να την εκβιάζει. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει ένας διαβρωτικός φόβος. Η Ιρένε έρχεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο, συνειδητοποιεί πως μέχρι τώρα είχε ζήσει αποκλειστικά για τους άλλους, η ζωή της αλλάζει και οδηγείται σε μια σκοτεινή διαδρομή με αναπάντεχο τέλος. Ο Στέφαν Τσβάιχ με χειρουργική ακρίβεια περιγράφει και αναλύει το φόβο ως ατομικό βίωμα, αλλά και τις κοινωνικές συνιστώσες του.

Σημείωμα της σκηνοθέτιδας
Η σκηνοθέτις Έλενα Πέγκα σημειώνει: «Στο έργο “Φόβος” του Τσβάιχ με ενδιαφέρουν τα κλασικά ερωτήματα που θέτει. Μια ιστορία συζυγικής απιστίας οδηγεί την ηρωίδα σε απόγνωση, προκειμένου να μην ομολογήσει το ερωτικό της πάθος για έναν άλλον άντρα. Γιατί ο σύζυγός της καταφεύγει στον εκφοβισμό ως μέσο υποταγής; Γιατί εκείνη φοβάται την τιμωρία της κοινωνίας; Ποιες κοινωνίες εκτρέφουν τον φόβο; Πρόκειται για τον φόβο του σώματος; Το έργο γράφτηκε στην Βιέννη του 1913, σε μια κοινωνία που καλλιεργούσε την άρνηση των ενστίκτων. Σήμερα, εκατό χρόνια μετά, είμαστε λιγότερο συντηρητικοί; Τι ρόλο παίζει η κοινωνία στην επιλογή μας να είμαστε ή να μην είμαστε με έναν άνθρωπο και πώς; Τι κάνουμε με τις απαγορευμένες ερωτικές μας επιθυμίες;».