Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015 09:45

«Ενεργοποίηση της γειτονιάς» στην Καλαμάτα

«Ενεργοποίηση της γειτονιάς» στην Καλαμάτα

ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
H πλατφόρμα UrbanDig Project παρουσιάζεται σήμερα Τετάρτη στις 7.00 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Φαντάσου την πόλη: Καλαμάτα 2015». Παρουσίαση - επιμέλεια: Γιώργος Σαχίνης και Ειρήνη Αλεξίου...

Περιληπτική περιγραφή:
Παρουσίαση της πλατφόρμας UrbanDig Project που η ομάδα παραστατικών τεχνών «όχι παίζουμε» εφαρμόζει σε γειτονιές. Η πλατφόρμα παρουσιάζεται σε δύο σκέλη: το καλλιτεχνικό σκέλος και το σκέλος ενεργοποίησης γειτονιάς. Το δεύτερο σκέλος αφορά στο πρόγραμμα δράσεων συλλογικής από-κάτω-προς τα πάνω χαρτογράφησης του πολιτισμικού κεφαλαίου της γειτονιάς μιας πόλης που εφαρμόζει η ομάδα με αφορμή τη δημιουργία μιας site-specific παράστασης, δηλαδή μιας παράστασης εμπνεόμενης από το χτες, το σήμερα και τις προσδοκίες/προκλήσεις του εκάστοτε αστικού χώρου. Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με παραδείγματα δράσεων, ψηφιακών εργαλείων και εργαστηρίων που δημιουργήθηκαν συλλογικά στο πλαίσιο ενός UrbanDig Project στη γειτονιά του Δουργουτίου, των προσφυγικών κατοικιών του Νέου Κόσμου αλλά και υλικό από την παράσταση / φινάλε του προγράμματος εκεί (23/10-1/11).

Ο Γιώργος Σαχίνης είναι απόφοιτος του ΜΑ Advanced Theatre Practice του Central School of Speech and Drama (Λονδίνο), του "Institute of the Arts" του Duke και των τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών των Πανεπιστημίων Duke (Bsc) και Berkeley CA (MSc). Το 2005 ίδρυσε την ομάδα παραστατικών τεχνών «όχι παίζουμε» και υπήρξε υποψήφιος για το «βραβείο νέου δημιουργού». Παράλληλα με τη σκηνοθεσία, ασκεί το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού. Το UrbanDig Project της ομάδας έχει διακριθεί με το 1ο βραβείο TEDxAthens (2010) και σε φεστιβάλ και εκθέσεις στο εξωτερικό.

Η Ειρήνη Αλεξίου σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, χορό στην επαγγελματική σχολή «Ραλλού Μάνου» και στην σχολή «Susan Klein School - Susan Klein technique» (ΝΥ) και yoga στην «Atmananda Yoga Center» (ΝΥ). Έχει συμμετάσχει σε διεθνή σεμινάρια χορού και αρχαίου δράματος. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας «όχι παίζουμε» και χορογράφος όλων των έργων της. Έχει επίσης χορογραφήσει στο Μέγαρο Μουσικής και στο Εθνικό Θέατρο. Έχει χορέψει με πολλές ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2005 τιμήθηκε με βραβείο από την Νομαρχία Αργολίδος για την συνεισφορά της στο Πολιτισμό.