Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 19:20

Μαύρη σταφίδα, η απογειωτική!

Της Μαρίας Νίκα 
Επειδή αυτή η δουλειά έχει και τα τυχερά της, την Τετάρτη δεν κάναμε απλώς ρεπορτάζ, φάγαμε και πρωινό! Το πιο υπέροχο σταφιδόψωμο με μαύρη σταφίδα και πορτοκάλι από τη μαγείρισσα - foodblogger Βίκυ Κουμάντου κι ένα θεϊκό επιδόρπιο με γιαούρτι και μαύρη σταφίδα επίσης, βουτηγμένη σε σιρόπι ούζου, από την παραγωγό χειροποίητων εδεσμάτων της «Πυλιακής Γης» Γιάννα Μπαλαφούτη…

Πού συνέβησαν όλα αυτά; Στην ενότητα για τη γαστρονομία, με αφιέρωμα στη μαύρη σταφίδα, του 6ου Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elite. Εκεί οι δύο κυρίες, φόρεσαν τις ποδιές τους και μας μύησαν στη μαγεία της τοπικής κουζίνας, δείχνοντάς μας στην πράξη τι σημαίνει «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» και πώς με φαντασία και ευρυματικότητα παραδοσιακά προϊόντα μπορούν να απογειώσουν τη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία.
Χρησιμοποιώντας απλά, ταπεινά και πολύτιμα υλικά της ελληνικής και μεσσηνιακής γης, όπως η ξηρή κορινθιακή σταφίδα, το λάδι, το κρασί, το πορτοκάλι, το μέλι, τα καρύδια, η Βίκυ Κουμάντου έφτιαξε ένα σταφιδόψωμο νόστιμο, υγιεινό και «αφράτο σαν πουπουλένιο μαξιλαράκι»!
KOUMANTOU.jpgΗ Γιάννα Μπαλαφούτη «σιγομαγείρεψε» τη μαύρη σταφίδα σε σιρόπι ούζου. Περιέχυσε το μίγμα πάνω σε απαλό λευκό γιαούρτι και το αποτέλεσμα ήταν απλά μεθυστικό. Γλείψαμε και το κυπελλάκι!
«Αυτές οι συνταγές είναι πολύ σημαντικές, γιατί είναι ο τρόπος να φροντίσουμε το σώμα μας, να φροντίσουμε την οικογένεια, τη σχέση μας με τους ανθρώπους, να δώσουμε γεύση στη ζωή μας» έλεγε η Βίκυ Κουμάντου καθώς ζύμωνε το σταφιδόψωμό της. Τη συνταγή, μπορείτε να βρείτε στο μπλογκ tastefull.gr.
Όσο για τη σταφίδα με το ούζο, είναι μια καινοτομία της «Πυλιακής Γης» (pyliakigi.gr). Η ξηρή μαύρη σταφίδα σε σιρόπι ούζου, διατίθεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε βαζάκια σαν γλυκό του κουταλιού, και συνοδεύει απίθανα γιαούρτι, παγωτό, κ.λπ.
Από τη Βίκυ Κουμάντου κρατήσαμε ακόμη ένα: Την παρότρυνσή της να αποφασίζουμε εμείς για την τροφή μας. Να επιλέγουμε το τι θα βάλουμε στο σώμα μας και να μη δεχόμαστε παθητικά ό,τι μας σερβίρει η βιομηχανία του πρόχειρου φαγητού...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Νίκος Κούνδουρος Μια μικρή δικαιοσύνη »