Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017 19:16

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Μεσσήνιου καθηγητή Θεόδωρου Λιανού

Το βιβλίο του Μεσσήνιου καθηγητή Θεόδωρου Π. Λιανού «Ευημερία χωρίς ανάπτυξη» παρουσιάζουν το Σάββατο 1 Απριλίου στην Καλαμάτα οι εκδόσεις «Gutenberg», η εφημερίδα «Φωνή» και το βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Rex» στις 8.00 το βράδυ...

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Δημήτρης Ν. Φωτόπουλος, μαθηματικός - συγγραφέας

Δημήτρης Ν. Ζέρβας, δικηγόρος - συγγραφέας

και ο συγγραφέας Θεόδωρος Π. Λιανός, ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και συζήτηση με τον κόσμο, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θέμης Κανελλόπουλος.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Το βιβλίο αυτό αναλύει γιατί και πώς η ανθρωπότητα ακολουθώντας τα μονοπάτια της υπερκατανάλωσης και του υπερπληθυσμού οδηγείται στην καταστροφή. Οι πόροι του πλανήτη εξαντλούνται και σύντομα ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας παραγωγής θα είναι μικρότερος από τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού. Το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση του κατά κεφαλήν προϊόντος. Αυτό προβλέπεται να συμβεί το 2037. Η ανάλυση των δεδομένων υποδεικνύει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός, που σήμερα είναι 7,5 δισεκατομμύρια, πρέπει να μειωθεί στα τρία περίπου δισεκατομμύρια. Με τον πληθυσμό σταθερό στο μέγεθος αυτό, οι άνθρωποι της παρούσης αλλά και των μελλοντικών γενεών θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης και ο φυσικός πλούτος του πλανήτη να παραμένει άθικτος. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί μια κατάσταση οικονομικής ισορροπίας με ευημερία χωρίς ανάπτυξη. Για τη μείωση και σταθεροποίηση του πληθυσμού στο επιθυμητό επίπεδο, ο συγγραφέας προτείνει ένα παγκόσμιο σύστημα αγοραπωλησίας δικαιωμάτων τεκνοποίησης.

Ο συγγραφέας
Ο Θεόδωρος Π. Λιανός γεννήθηκε στη Μεσσήνη. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ. Είναι ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου υπήρξε πρύτανης κατά την περίοδο 1985-88. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Ντέιβις) και σε άλλα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού του Ελληνικού Ανοικτού, Πανεπιστημίου. Έχει γράψει διδακτικά εγχειρίδια, επιστημονικές μονογραφίες και πολλά επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά. Έχει επίσης γράψει πλήθος άρθρων σε ελληνικές εφημερίδες, σχολιάζοντας την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας. Ήταν πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, πρόεδρος του ΔΙΚΑΤΣΑ και πρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Είναι υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού "South-Eastern Europe Journal of Economics".