Σάββατο, 01 Απριλίου 2017 20:20

Ο χαρισματικός Απόστολος Παληός στην “Άνοιξη των πλήκτρων”

Έναν ακόμη σημαντικό Έλληνα πιανίστα φιλοξενεί η «Άνοιξη των πλήκτρων» στην Καλαμάτα. Την Κυριακή 2 Απριλίου στις 9.00 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, ο Απόστολος Παληός θα δώσει ρεσιτάλ με έργα των Φρεντερίκ Σοπέν (όπως τα εμβληματικά 24 πρελούδια) και Γιοχάνες Μπραμς...

Τη σειρά εκδηλώσεων «Άνοιξη των πλήκτρων» διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας, η «Φάρις» και το Δημοτικό Ωδείο, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων των Σχολών της «Φάρις» και με χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Βιογραφικό
Γεννημένος στην Καρδίτσα o σολίστ πιάνου Απόστολος Παληός χαρακτηρίστηκε ως «καταπληκτικός πιανίστας» (CyprienKatsaris) και «ασυνήθιστα χαρισματικός, επικοινωνιακός και αφοσιωμένος μουσικός με σπουδαία φινέτσα, εκφραστικότητα και καλλιτεχνική οντότητα» (Y. Solomon).
Διπλωματούχος πιάνου και πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, σπούδασε στις Μουσικές Ακαδημίες Βερολίνου και Λειψίας με τους G. Sava και M. Tomas, όπου έλαβε σολιστικό δίπλωμα και master με άριστα παμψηφεί και διάκριση, ενώ μελέτησε παράλληλα μουσική δωματίου και διεύθυνση ορχήστρας. Θήτευσε κοντά σε σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως οι A. Ciccolini, M. Perahia, C. Katsaris, Y. Solomon, R. Szidon, Γ. Χατζηνίκος. Είναι απόφοιτος και αριστούχος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕKΠΑ.
Υπήρξε υπότροφος των Ιδρυμάτων Ι. Κωστόπουλου, Κόσμος εν Αρμονία, του Κρατιδίου της Σαξονίας, του FriedrichEbertStiftung και του ΙΚΥ και βραβευθείς πολλών διεθνών διαγωνισμών πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στην Ισπανία. Τιμήθηκε με τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών και κέρδισε το Βραβείο GinaBachauer του Ιδρύματος WorldinHarmony. Από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής τού απονεμήθηκαν οι διακρίσεις του καλύτερου νέου καλλιτέχνη της χρονιάς και του καλύτερου δίσκου από Έλληνα καλλιτέχνη.
Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε σημαντικές συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Ρωσία, Νορβηγία, Ρουμανία, Κύπρο, Τουρκία, Η.Π.Α.) και σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου (Philharmonie Βερολίνου, Κοnzerthaus Βιέννης, CarnegieHall Ν. Υόρκης Φιλαρμονική Όσλο, AuditoriodeFalla Γρανάδας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Στις ηχογραφήσεις του περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων συνεργασία με τη Naxos. Έχει συμπράξει επανειλημμένα με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και σημαντικές του εξωτερικού (Συμφωνική Ορχήστρα Βερολίνου, OrquestaCiudaddeGranada κ.ά.) και έχει πραγματοποιήσει πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις έργων.
Πρώην μέλος του πιανιστικού κουαρτέτου Aurora της Γερμανίας και του συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής ErgonEnsemble, έχει διατελέσει λέκτορας πιάνου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς κύκλου συναυλιών Νέοι Κλασικοί.
Προσεχώς θα συμπράξει ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα εμφανιστεί στο Σαντιάγκο της Χιλής με τη Συμφωνική του Μουσικού Πανεπιστημίου Μayor προσκεκλημένος ως πολιτιστικός εκπρόσωπος της Ελλάδας.