Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 12:24

Η Δέσποινα Χατζή στην "Ανάγνωση"

Το βιβλίο της Δέσποινας Χατζή «Σμαρώ - Από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα» παρουσιάζουν οι εκδόσεις «Μίνωας», την Παρασκευή 21 Ιουλίου στις 8.00 το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο «Ανάγνωση», στην Καλαμάτα (Αναγνωσταρά και Πανταζοπούλου, πεζόδρομος Πνευματικού Κέντρου)...

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Μαρία Σταθέα, φιλόλογος-συγγραφέας, εκλεγμένο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, και η συγγραφέας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Άγγελος Λάππας, πρόεδρος της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη.

Υπόθεση
Κωνσταντινούπολη 1953. Η νεαρή Ζαππίδα, Σμαρώ Παπάζογλου γοητεύεται απ’ το αιρετικό πνεύμα του τριαντάχρονου καθηγητή και λογοτέχνη Κωνσταντίνου Βαΐτση κι εκείνος από το απαιτητικό μυαλό της. Αναπόφευκτα ένας δυνατός έρωτας γεννιέται. Η ζωή του καθηγητή όμως μοιάζει να έχει οφθαλμοφανή κενά. Η έντεχνη σιωπή του καθώς και τα αλλεπάλληλα ταξίδια του στο Παρίσι κινούν υποψίες στην οικογένεια Παπάζογλου. Τα φρικαλέα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου του ’55 αλλάζουν ριζικά τη ζωή της οικογένειας στην Πόλη. Οι ξέγνοιαστες διακοπές στα Πριγκιποννήσια, οι βεγγέρες, οι χοροί και ο υδάτινος κόσμος των χαμάμ μοιάζουν παρελθόν. Η μνήμη πονά σαν ανοιχτό τραύμα. Έρωτες ανατρέπονται, αποφάσεις αλλάζουν, πεποιθήσεις κλονίζονται, ενώ ένας βίαιος και ατυχής γάμος οδηγεί τη Σμαρώ στην εξαφάνιση.   Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά ο γιος της, Μηνάς Βογιατζόγλου, αναζητά τα ίχνη της. Την προσωπική του έρευνα ενισχύει η στενή του φίλη, η Ελληνογαλλίδα ηθοποιός, Αρλέτ Μαρσέν. Ανακαλύπτοντας ένα κομμάτι του παζλ θα οδηγηθούν στο Παρίσι μισό αιώνα πίσω.
Τι απέγινε η Σμαρώ και ο νεανικός της έρωτας και ποια η σχέση της με το Παρίσι;

Βιογραφικό
Η Δέσποινα Χατζή γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Εργάστηκε στην Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και στην Αιμοδοσία του Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Άγιος Σάββας», ως Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, από το 1986 έως το 2012. Παράλληλα ασχολήθηκε με εναλλακτικές θεραπείες και είναι δασκάλα Ρέικι. Σήμερα εργάζεται εθελοντικά στους Γιατρούς του Κόσμου. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Την ενδιαφέρουν πολύ τα ταξίδια, καθώς έτσι προσεγγίζει και γνωρίζει διαφορετικούς πολιτισμούς.
Άλλα έργα της: Μοιρογιασεμόλαδο (μυθιστόρημα), Ζωή σαν κρύσταλλο (μυθιστόρημα), Ο Λαέρτης και το μολύβι του σε ρυθμούς τανγκό (νουβέλα) και Έρωτας μαΐστρος (μυθιστόρημα), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας (2014)