Κυριακή, 08 Οκτωβρίου 2017 23:55

Ποιον αφορά η ποίηση σήμερα;

Ο ποιητής και συγγραφέας Χάρης Βλαβιανός θα είναι προσκεκλημένος, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, στα ανοιχτά πανεπιστημιακά σεμινάρια που διοργανώνουν στην Καλαμάτα το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας...

Η ομιλία που θα δώσει ο κ. Βλαβιανός έχει τίτλο “Ποιον αφορά η ποίηση σήμερα;” και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου “Διαδρομές στην ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία”.

Το πρόγραμμα των ανοιχτών πανεπιστημιακών σεμιναρίων επιμελείται το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας, με διευθυντή τον αν. καθηγητή Ανδρέα Μαρκαντωνάτο και αναπληρώτρια διευθύντρια την επ. καθηγήτρια Ελένη Βολονάκη. 

Οι διαλέξεις δίνονται στις 7.00 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο Νικόλαος Πολίτης, κτήριο Πανεπιστημίου, Ανατολικό Κέντρο.

Ο Χάρης Βλαβιανός γεννήθηκε στη Ρώµη το 1957. Σπούδασε Οικονοµικά και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήµιο του Μπρίστολ και Ιστορία και Πολιτική Θεωρία στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης. Έχει εκδώσει δέκα ποιητικές συλλογές, µε πιο πρόσφατες τις Διακοπές στην πραγµατικότητα (2009) [Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2010)] και Σονέτα της συµφοράς (2011), καθώς και τρεις συλλογές δοκιµίων. Το βιβλίο του Η ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας σε 100 χαϊκού: από τους Προσωκρατικούς έως τον Ντερριντά, µεταφρασµένο στα αγγλικά από τον Peter Mackridge, κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Dedalus Press. Το 2015 κυκλοφόρησε το Γιατί γράφω ποίηση από τις Εκδ. Άγρα. Έχει µεταφράσει σηµαντικά έργα κορυφαίων Αµερικανών και Ευρωπαίων ποιητών, όπως των: Walt Whitman, Εzra Pound, John Ashbery, William Blake, Zbigniew Herbert, Fernando Pessoa, e.e. cummings, Michael Longley, Wallace Stevens και Anne Carson. Το 2013 κυκλοφόρησε η µετάφρασή του των Τεσσάρων Κουαρτέτων του T.S. Eliot (δίγλωσση έκδοση), σύνθεσης εµβληµατικής στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Ποιήµατά του έχουν µεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και έργα του έχουν εκδοθεί στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερµανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία και την Ισπανία. Διευθύνει το περιοδικό Ποιητική. Διδάσκει Ιστορία και Ιστορία των ιδεών στο Αµερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και είναι υπεύθυνος εκδόσεων στις Εκδόσεις Πατάκη. Το 2014 εξέδωσε το πρώτο του µυθιστόρηµα µε τίτλο Το αίµα νερό.

*Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Καθημερινή (kathimerini.gr)