Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019 00:05

25 KDF 2019 - 2η μέρα/Σάββατο

25 KDF 2019 - 2η μέρα/Σάββατο

Το ερμηνευτικό δρώμενο και φωτογραφικό εγχείρημα του Josef Nadj (Γιόζεφ Νατζ), Mnémosyne (Μνημοσύνη), παρουσιάζεται τη 2η ημέρα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Σάββατο 20 Ιούλη 2019, όπως και την Κυριακή και τη Δευτέρα 21 και 22 του μηνός, στα παρασκήνια της Κεντρικής Σκηνής του Μεγάρου Χορού. Επίσης παρουσιάζονται ξανά οι παραστάσεις της πρώτης ημέρας …

Josef Nadj

Mnémosyne

20, 21 & 22.07.2019

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Παρασκήνια Κεντρικής Σκηνής |  

20 & 21.7 [12:00, 14:00, 19:00, 23:50] 

22.7 [12:00, 14:00, 19:00, 21:00] | 20΄

 

19 → 23.7.2019 

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

19:00-22:00 

Φουαγιέ Μεγάρου Χορού Καλαμάτας

Ένα ερμηνευτικό δρώμενο και φωτογραφικό εγχείρημα

Η Mnémosyne (Μνημοσύνη) εκφράζει τη μνήμη ενός κόσμου: του κόσμου του χορογράφου και εικαστικού καλλιτέχνη Josef Nadj [Γιόζεφ Νατζ]. Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του παράσταση, ο Nadj δημιουργεί ένα έργο σφαιρικό, φωτογραφικό εγχείρημα και ερμηνευτικό δρώμενο μαζί. Επιστρέφοντας σε μια τέχνη που ο Nadj καλλιέργησε παράλληλα με το κύριο έργο του, τη φωτογραφία, ο καλλιτέχνης ανασκάπτει τη μνήμη του για να διευρύνει για άλλη μια φορά τον δημιουργικό του ορίζοντα. 

Για τη Mnémosyne ο Nadj σχεδίασε μια μεγάλη φωτογραφική έκθεση και ένα μαύρο κουτί. Μέσα στο κουτί, στην οικειότητα αυτής της camera obscura, ο Nadj σκηνοθετεί τον εαυτό του, υποδύεται, χορεύει, ερμηνεύει, σε μια σύντομη παράσταση σπάνιας πυκνότητας, όπου κάθε κίνηση, κάθε δράση, κάθε δευτερόλεπτο είναι μια ηχώ του προσωπικού και καλλιτεχνικού ταξιδιού του. Το κουτί πλαισιώνεται από την έκθεση φωτογραφίας. Κάθε φωτογραφία διηγείται μια ιστορία, περιέχει μια ξεχωριστή μνήμη, γνωστή μόνο στον καλλιτέχνη. Αντικείμενα υπαινικτικά που ο καλλιτέχνης βρήκε τυχαία και κράτησε, έργα τέχνης που τον εμπνέουν αλλά και κάθε είδους αναμνηστικά, παραπέμπουν σε διαδικασίες που εκτείνονται στον χρόνο, από την αναζήτηση των μορφών ως τη σύνθεση των εικόνων και από την επιλογή της τεχνικής ως την πραγματική στιγμή της λήψης. 

Προσωπικός φόρος τιμής στο The Atlas, το ανολοκλήρωτο έργο του Γερμανού ιστορικού τέχνης Aby Warburg, η Mnémosyne είναι τελικά ένα συνολικό έργο τέχνης —εγκατάσταση, ερμηνευτικό δρώμενο και έκθεση ταυτόχρονα— από το οποίο κάθε θεατής κρατά μια τελική εικόνα, μια εντύπωση που θέτει σε αμφισβήτηση την όραση και τη μνήμη του.*

Η έκθεση φωτογραφίας θα λειτουργεί παράλληλα με τις παραστάσεις αλλά και ως ξεχωριστή εικαστική εγκατάσταση στο φουαγιέ του Μεγάρου.

*Από συνέντευξη του Josef Nadj στην Marylène Malbert

--

Ερμηνευτικό δρώμενο

Σύλληψη-Ερμηνεία: Josef Nadj

Φωτισμός: Rémi Nicolas

Σκηνικά-Τεχνική διεύθυνση: Sylvain Blocquaux

Μουσική: Peter Vogel, Schubert, εκτέλεση Emmanuelle Tat

Σκηνική διεύθυνση: Romuald Liteau-Lego

Έκθεση φωτογραφίας

Φωτογραφίες: Josef Nadj

Καλλιτεχνική συνεργασία: Dudás Szabolcs

Κάδρα: Jean-Pierre Haie, Atelier Demi-Teinte

Τεχνική διεύθυνση: Sylvain Blocquaux

Παραγωγή-Περιοδείες: Bureau PLATÔ - Séverine Péan, Emilia Petrakis

Διαχείριση: Bureau PLATÔ – Marie de Heaulme

Διεύθυνση παραγωγής: Atelier 3+1

Συμπαραγωγή: Biennale de la danse de Lyon 2018, Centre Chorégraphique National - Orléans, La Filature Scène Nationale-Mulhouse, Le CENTQUATRE-Paris

Με την υποστήριξη: Ministère de la Culture – Direction générale de la création artistique – Délégation à la Danse, Région Ile-de-France, La Villette-Paris, Résidence Sainte-Cécile-Orléans.

Ο Josef Nadj είναι φιλοξενούμενος καλλιτέχνης του CENTQUATRE-Paris και νικητής του διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών Ville de Paris – Récollets.

Δημιουργία: 22 Σεπτεμβρίου 2018, Μπιενάλε Χορού της Λυών – Musée des Beaux-Arts

Το ερμηνευτικό δρώμενο και φωτογραφικό εγχείρημα Mnémosyne παρουσιάζεται στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου. Joy Alpuerto Ritter

Babae

19 & 20.07.2019

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Στούντιο | 19:30 | 40'

Η Joy Alpuerto Ritter [Τζόι Αλπουέρτο Ρίτερ] εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το έργο της Babae, μια σόλο παράσταση εμπνευσμένη από τον Χορό των Μαγισσών (Witch Dance) της Mary Wigman. Το Babae, που σημαίνει «γυναίκα» στα Tagalog (γλώσσα των Φιλιππίνων), πρωτοπαρουσιάστηκε στο Witch Dance Project (Sophiensaele, Βερολίνο) το 2016. 

Μεγαλωμένη στη Γερμανία, με σπουδές στον κλασικό χορό, η Alpuerto Ritter εξετάζει τα λεξιλόγια που έχουμε κληρονομήσει, επαναπροσδιορίζοντας τη σημασία της επίκλησης της δύναμης και των μυστικιστικών πρακτικών της γυναίκας ως μάγισσας. Με αφετηρία το κινησιολογικό υλικό της Mary Wigman, δημιουργεί τον δικό της χαρακτήρα μάγισσας, συνδυάζοντας τις ρίζες της στους παραδοσιακούς χορούς των Φιλιππίνων με την εκπαίδευση στον κλασικό και σύγχρονο χορό και το λεξιλόγιο του hip hop και της voguing.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, η Alpuerto Ritter παρουσιάζει στο κοινό μια αρχαία και οικεία τελετουργία, μια διαδικασία που φαίνεται να είναι γνωστή μόνο σε εκείνη. Εκθέτει τον εαυτό της σε καταστάσεις μετασχηματισμού και έκστασης, ενώ ταυτόχρονα εκπέμπει δύναμη μέσω της θηλυκότητας. Το ταξίδι της είναι ένας θρίαμβος της ζωής, της πνευματικής συνείδησης και της σοφίας. Στον χαρακτήρα της μάγισσάς της, ενσωματώνει τις ιστορικές θυσίες των γυναικών και την απόλυτη ελευθερία.

Το Babae εκφράζει την αλληλεπίδραση της γυναίκας με τις ζωώδεις και αισθησιακές ιδιότητες της τελετουργίας και της δύναμης.

--

Σύλληψη-Χορογραφία-Ερμηνεία: Joy Alpuerto Ritter

Μουσική: Vincenzo Lamagna

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Lukas Steltner

Σχεδιασμός φωτισμού: Arne Schmitt & Joy Alpuerto Ritter 

Σχεδιασμός κοστουμιών: Lan Behrendt DYAO 

Ευχαριστίες: Christoph Winkler (Witchdance Project), Farooq Chaudry (Portrait in Otherness), Akram Khan, Elena Polzer (Ehrliche Arbeit), Lukas Steltner, Sophiensaele Berlin, Tanzfonds Erbe

--

Η Joy Alpuerto Ritter είναι απόφοιτος της σχολής Palucca Dance School της Δρέσδης. Από το 2004, έχει συνεργαστεί ως χορεύτρια με τους Akram Khan, Wangramirez, Christoph Winkler, Anja Kozik, Heike Hennig, Milan Gervais, Constanza Macras και το Cirque du Soleil. Το πολυποίκιλο υπόβαθρό της, από τον κλασικό χορό ως τις τεχνικές του Urban Dance, τη βοήθησε να αναπτύξει μια μοναδική αισθητική κίνησης, την οποία αποτυπώνει σε δικές της χορογραφίες από το 2016.

 

CCN De La Rochelle / Cie Accrorap - Kader Attou

The Roots

19 & 20.7.2019 

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Κεντρική Σκηνή | 22:00 | 90'

Tα τελευταία είκοσι χρόνια, ο Kader Attou [Καντέρ Αττού], προσεγγίζει τον χορό μέσα από την ανάλυση και ανάμειξη διαφορετικών χορευτικών ειδών, όπως το hip hop, το ινδικό kathak και ο σύγχρονος χορός. Για τον Attou, το κλειδί σ’ αυτήν τη διαδικασία είναι η διασύνδεση και ο διάλογος πέρα από τη διαφορά και διαμέσου αυτής. Στόχος του είναι να αναδείξει αυτό που εκφράζεται σε σωματικό επίπεδο, σε αντιδιαστολή με το συναισθηματικό —πώς το συναίσθημα, δηλαδή, μπορεί να γεννηθεί μέσα από τη δεξιοτεχνική χρήση μιας συγκεκριμένης τεχνικής, μιας μηχανικής χειρονομίας, μιας απλής νύξης. Η επιδίωξη αυτή αποτελεί τον πυρήνα του The Roots.

Το The Roots είναι πάνω απ’ όλα μια ανθρώπινη περιπέτεια, ένα ταξίδι που ερμηνεύουν έντεκα εξαιρετικοί χορευτές hip hop. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, το έργο μεταμορφώνεται, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και μεταφέροντας τον θεατή αλλού. Το σκηνικό είναι καθημερινό: ένα τραπέζι, ένας δίσκος βινυλίου σε ένα πικάπ, αναμνήσεις από την παιδική ηλικία. Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο, ξεσηκώνοντας και καλώντας τους χορευτές να ενωθούν. Στο The Roots κάθε χορευτής εξερευνά τα δυνατά σημεία του, το δικό του μονοπάτι. Σμιλεμένο με τα χρόνια, το μοναδικό στυλ κάθε χορευτή γίνεται σημείο εκκίνησης ενός ταξιδιού από τις ρίζες του προς τη σωματική μνήμη. Το The Roots αναδεικνύει τα οφέλη αυτής της αναζήτησης, όπου η γενναιοδωρία του χορού ανοίγει τον δρόμο προς νέες κατευθύνσεις.

--

Καλλιτεχνική διεύθυνση-χορογραφία: Kader Attou 

Χορευτές: Mickaël Arnaud, Sim’Hamed Benhalima, Babacar (Bouba) Cissé, Virgile Dagneaux,
 Erwan Godard, Kevin Mischel, Artem Orlov, Mehdi Ouachek, Nabil Ouelhadj, Maxime Vicente 

Σκηνικά: Olivier Borne 

Πρωτότυπο έργο ζωγραφικής: Ludmila Volf 

Μουσική: Régis Baillet - Diaphane, με συμπληρωματική μουσική

Φωτισμός: Fabrice Crouzet 

Κοστούμια: Nadia Genez

Διευθυντής σκηνής: Laurent Semelier

Διευθυντής ήχου: Cédric Le Gal

Διευθυντής φωτισμού: Denis Chapellon 

Παραγωγή: CCN de La Rochelle / Cie Accrorap Direction Kader Attou

Συμπαραγωγή: La Coursive – Scène Nationale de La Rochelle / MA Scène Nationale – Pays de Montbéliard

Με την υποστήριξη: Châteauvallon – Scène Nationale

Η παράσταση The Roots παρουσιάζεται στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου. 

--

Η ομάδα Accrorap ιδρύθηκε το 1989 από τους Kader Attou, Eric Mezino, Chaouki Saïd, Mourad Merzouki και Lionel Frédoc. Από το ξεκίνημά της ως κολλεκτίβα καλλιτεχνών, η ομάδα υπήρξε ανοιχτή στον κόσμο, σε διαφορετικές καλλιτεχνικές φόρμες, σε διαφορετικές τάσεις. Το έργο της ομάδας Accrorap είναι η ιστορία μιας διεθνούς, συλλογικής περιπέτειας, στην οποία οι συναντήσεις και τα ταξίδια παίζουν κεντρικό ρόλο, εμπλουτίζοντας την αναζήτηση, με σκοπό τη δημιουργία μοναδικών χορογραφικών έργων. 

Οι Accrorap και ο Kader Attou δημιουργούν ένα χορό γενναιόδωρο, ένα χορό που καταλύει και διασχίζει σύνορα, με επιρροές από το hip hop, τις τέχνες του τσίρκου, τον σύγχρονο χορό και τις εικαστικές τέχνες. Έργα τους, όπως τα Prière pour un fou (1999), Anokha (2000), Pourquoi pas (2002), Douar (2004), Les corps étrangers (2006), Petites histoires.com (2008), Trio (?) (2010), SymfoniaPiésniZałosnych (2010), The Roots (2013), Un break à Mozart (2014), OPUS 14 (2014), Un break à Mozart 1.1 (2016) και Allegria (2017), έχουν παρουσιαστεί στη Γαλλία και το εξωτερικό.