Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 00:12

Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου / Παραστάσεις Δευτέρας

Θέατρο κούκλας “Redicolo”  «Ο κύκλος με την κούκλα» Θέατρο κούκλας “Redicolo” «Ο κύκλος με την κούκλα»

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

Σήμερα, Δευτέρα, το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, παρουσιάζει εφτά παραστάσεις! Οι τρεις παρουσιάστηκαν την Κυριακή το βράδυ και παρουσιάζονται πάλι σήμερα το πρωί για σχολεία.

Στις δέκα το πρωί, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, θα παρουσιαστεί η παράσταση του θιάσου “Τρισχορολάλατο”, “Η μεγάλη γιορτή του Λόλο”. 

Στις δέκα το πρωί, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, θα παρουσιαστεί η παράσταση του Anima Theatre, από τη Μασσαλία, «Engrenage (γρανάζι)». 

Στις 11 το πρωί, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, θα παρουσιαστεί η παράσταση του θιάσου “Χαρχούτ”-Χρήστος Αυστίδης, “Παιχνίδια σε δενδρόσπιτα, μικρές νεράϊδες και συννεφοταξιδευτές”. 

Στις 11 το πρωί, στο Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, θα παρουσιαστεί η παράσταση του θιάσου Le Petite Marguerite Bobble Performing & Play, «Κοσμοναύτες».

Στις έξι το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, θα παρουσιαστεί η παράσταση του θιάσου “ΚΑΡΥΔΟΤΣΟΥΦΛΟ”, «Θρασύβουλος. Ένας ποντικός με καρδιά από παρμεζάνα». Η ίδια παράσταση θα παρουσιαστεί και την Τρίτη, στις δέκα το πρωί.  

Στις εφτά το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, το Θέατρο Κούκλας “Redicolo” θα παρουσιάσει την παράσταση «Ο κύκλος με την κούκλα». Η ίδια παράσταση θα παρουσιαστεί και την Τρίτη στις 11 το πρωί. 

Στις οχτώ το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, η ομάδα χάρτινο θέατρο «ΟΙ ΔΥΤΕΣ», θα παρουσιάσει την παράσταση «Παρθεναγωγείο Βόλου ένα σχολείο μέσα στη ζωή και τη φύση». Le Petite Marguerite Bobble Performing & Play

«Κοσμοναύτες»

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ - BUBBLE SHOW

ΔΕΥΤΕΡΑ 4 Οκτωβρίου 2021 Ώρα 11.00 Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης - Ακοβίτικα Καλαμάτας 

Διάρκεια 60' ηλικία 4’

To έργο

Η καλλιτεχνική ομάδα La Petite Marguerite δημιουργεί μια διαδραστική performance σαπουνόφουσκας εμπνευσμένη από το διάστημα και τους κοσμοναύτες. Ένα θεαματικό bubble performance γεμάτο από τεράστιες σαπουνόφουσκες που ζωντανεύει και ενεργοποιεί το παραμυθιακό, τη φαντασία, το όνειρο δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον εύθραυστο κόσμο της σαπουνόφουσκας αλλά και στη ρευστότητα της σύγχρονης εποχής. 

Συγγραφέας- Σενάριο: Μη λεκτική συμμετοχική παράσταση Συντελεστές: Βάσια Τσώτσου, Καριοφύλλης Γκροζούδης Σκηνοθεσία: Βάσια Τσώτσου, Καριοφύλλης Γκροζούδης 

Κατασκευές, Εμψύχωση: La Petite Marguerite

Ο θίασος

H «La Petite Marguerite» είναι μια καλλιτεχνική ομάδα που ασχολείται με το Επιστημονικό θέατρο και πιο συγκεκριμένα με την Επιστήμη της Σαπουνόφουσκας. Ξεκίνησε την πορεία της το 2012 και από τότε μέχρι σήμερα έχει περιοδεύσει σε πάρα πολλές πόλεις, χωριά και μακρινά νησάκια της χώρας μας, διοργανώνοντας παραστάσεις και εργαστήρια με σαπουνόφουσκες, χαρίζοντας απλόχερα αμέτρητα συλλογικές στιγμές και εκατομμύρια χαμόγελα. Οι επισκέψεις της στα σχολεία, μουσεία, πλατείες, δρόμους, ταράτσες, καφενεία, παντοπωλεία, γλυκοπωλεία ολοκληρώνονται πάντοτε με την ίδια υπόσχεση: ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ το ΧΑΜΟΓΕΛΟ που βρίσκεται ΜΕΣΑ ΜΑΣ!

website: www.bubbleperforming.com“ΚΑΡΥΔΟΤΣΟΥΦΛΟ”

«Θρασύβουλος. Ένας ποντικός με καρδιά από παρμεζάνα» ΔΕΥΤΕΡΑ 4 Οκτωβρίου 2021 Ώρα: 18.00 Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής

ΤΡΙΤΗ 5 Οκτωβρίου 2021 Ώρα: 10.00 Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής 

Διάρκεια: 50' Ηλικία: 3+ 

Το έργο

Ο Θρασύβουλος είναι ένας ποντικός διαφορετικός από τους άλλους. Αγαπάει την παρμεζάνα περισσότερο και από την ίδια του τη ζωή, αφού ριψοκινδυνεύει κάθε φορά που τρυπώνει στο σπίτι της γάτας Φλάφυ για να φάει το αγαπημένο του τυρί. Τι συμβαίνει όμως όταν η Φλάφυ εγκαταλείπεται στο δρόμο από το αφεντικό της: Ο Θρασύβουλος με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα αποδείξει ότι έχει πράγματι μια καρδιά από παρμεζάνα.

Κουκλοθεατρική παράσταση με χρήση γαντόκουκλας που ευαισθητοποιεί παιδιά και ενηλίκους για την ευθύνη απέναντι στα οικόσιτα ζώα.

Συγγραφέας- Σενάριο: Αγγελική Φωστίνη

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Μαραγκός

Κατασκευές, Εμψύχωση: Αγγελική Φωστίνη, Στέλιος Ευαγγελόπουλος

Πρωτότυπη Μουσική: Χρίστος Σερενές

Φωτισμοί: Νίκος Μαραγκός

Καλλιτεχνικές τεχνικές: γαντόκουκλα & ηθοποιός

Ο θίασος

Ο Στέλιος Ευαγγελόπουλος και η Αγγελική Φωστίνη γνωρίζονται στη σκηνή του θεάτρου και ιδρύουν το Καρυδότσουφλο. Με το έργο «Είναι στο χέρι σου», μια συμβολική ιστορία για το σχολικό εκφοβισμό, ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2015. Ταξιδεύουν στο Φεστιβάλ κουκλοθέατρου και παντομίμας Κιλκίς όπου αποσπούν τις καλύτερες κριτικές από τη διεθνή επιτροπή του Φεστιβάλ. Το Νοέμβριο του 2015 ξεκινάει η συνεργασία τους με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ανεβάζοντας τις παραστάσεις «Το βατραχάκι που πήδησε στο βάλτο» και «Το παραμύθι της Ανάσας» της πνευμονολόγου Δήμητρας Μπουσίου. Μέχρι και σήμερα ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιώντας θεατρικές και κουκλοθεατρικές παραστάσεις για παιδιά και εφήβους, σε θέατρα. Από τον Οκτώβριο του 2019 βρίσκονται στο θέατρο Σταθμός με την παράσταση «Παιχνίδια διατροφής» της Αγγελικής Φωστίνη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Μαραγκού.

website: http://www.karidotsouflotheater.gr

 

Θέατρο κούκλας “Redicolo”

«Ο κύκλος με την κούκλα»

ΔΕΥΤΕΡΑ 4 Οκτωβρίου 2021 Ώρα: 19.00 Αμφιθέατρο Πνευματικού Κέντρου

ΤΡΙΤΗ 5 Οκτωβρίου 2021 Ώρα: 11.00 Αμφιθέατρο Πνευματικού Κέντρου 

Διάρκεια: 45' Ηλικία: 3+ 

Το έργο

Βασισμένο στο κλασικό αριστούργημα «Ο κύκλος με την κιμωλία» το έργο φέρνει με απλότητα και ευαισθησία, τα σημαντικά ζητήματα της ιδιοκτησίας και της δικαιοσύνης στον κόσμο των παιδιών. Ένα κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο, η Λολίτα, καταστρέφει την κούκλα της και την πετάει.Ένα άλλο φτωχότερο κορίτσι, η Πάκα, τη βρίσκει, τη φτιάχνει και την κάνει δική της. Όμως, η Λολίτα εμφανίζεται και τη θέλει πίσω! Ποια από τις δύο είναι δίκαιο να κρατήσει την κούκλα; Με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών και τη βοήθεια κουκλών και ηθοποιών, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο δύσκολο αυτό ερώτημα και να δώσουμε τη «σολομώντεια λύση».

Συγγραφέας- Σενάριο: Αλφόνσο Σάστρε 

Συντελεστές: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος

Σκηνοθεσία: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος

Κατασκευές, Εμψύχωση: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος

Πρωτότυπη Μουσική: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος

Καλλιτεχνικές τεχνικές: Γιγαντόκουκλες

Ο θίασος

Το θέατρο Κούκλας Redicolo δημιουργεί από το 2011 παραστάσεις σύγχρονου κουκλοθέατρου που συνδυάζουν την παιδαγωγική δύναμη της κούκλας με την καλλιτεχνική της αξία σαν θεατρικό εργαλείο. Στις παραστάσεις της ομάδας είναι χαρακτηριστικές οι κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος ή μεγαλύτερο μέγεθος, που συνυπάρχουν με τους ανθρώπους επί σκηνής. Οι κουκλοπαίκτες είναι ορατοί στο κοινό και συμμετέχουν στην παράσταση ως μουσικοί ή αφηγητές. Οι κούκλες κινούνται ελεύθερα στη σκηνή, αλληλεπιδρούν με τους κουκλοπαίκτες και προσκαλούνται παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στη θεατρική διαδικασία. Όραμα αποτελεί η πρόσβαση όλων των παιδιών στην τέχνη και η καλλιέργεια της ευαισθησίας μέσω αυτής. Για να προσεγγίσουμε παιδιά που δεν έχουν εύκολα την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραστάσεις σύγχρονου κουκλοθέατρου, οι παραστάσεις μας ταξιδεύουν σε θέατρα, σχολεία και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.

website: www.redicolo.com Ομάδα χάρτινο θέατρο «ΟΙ ΔΥΤΕΣ»

«Παρθεναγωγείο Βόλου ένα σχολείο μέσα στη ζωή και τη φύση»

ΔΕΥΤΕΡΑ 4 Οκτωβρίου 2021 Ώρα: 20.00 Αμφιθέατρο Εργατικού κέντρου

Διάρκεια: 60 λεπτά · Ηλικία:14+ ετών 

Το έργο

Δραματοποιημένη αφήγηση βασισμένη στην αλληλογραφία του πρωτοπόρου παιδαγωγού Αλέξανδρου Δελμούζου, με προσωπικότητες των αρχών του 20ου αιώνα και τη μετέπειτα σύζυγο του. Η παράσταση αναφέρεται κυρίως στο διάστημα κατά το οποίο λειτούργησε το Ανώτερο Δημοτικό Παρθεναγωγείο στον Βόλο υπό τη διεύθυνση του Δελμούζου. Το σχολείο έκλεισε μετά από καταγγελίες πολιτών του Βόλου που οδήγησαν στη δίκη του Ναυπλίου. Μάρτυρες υπεράσπισης ήταν μεταξύ άλλων, πολίτες του Βόλου και καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ν. Πολίτης, Χρ. Τσούντας).

Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες και σχολικές ομάδες Β'βάθμιας εκπαίδευσης.

Μέρος της παρουσιάζεται σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Παιδείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγγραφέας-Ιδέα: Φαίη Τσίτου

Σενάριο - Σκηνοθεσία - Εμψύχωση - Μουσική Επιμέλεια: Φαίη Τσίτου

Σκηνογραφία - Κατασκευές - Φωτισμοί: Βασίλης Μπουνάτσος

Ηχογραφημένη αφήγηση: Γιάννης Καραούλης, Ευσταθία Ταπαρέλη, Γιώτα Φέστα, Στέφανος Μπαρμπαλιάς, Γιάννης Μπαρμπαλιάς

Καλλιτεχνικές τεχνικές: θέατρο από χαρτί, μαρότα, κούκλα ανθρώπινου μεγέθους.

Ο θίασος

Η ομάδα κουκλοθεάτρου «οι δύτες» έχει ανεβάσει τις παραστάσεις: Simultane μια μουσική παράσταση κουκλοθεάτρου (θέατρο Φούρνος) και τη Βουτιά (θέατρο Φούρνος, Bios, Kukla Festival/ Κωνσταντινούπολη, Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Πράγας).

Η Φαίη Τσίτου, ιδρυτικό μέλος της ομάδας, εργάζεται ως μουσειοπαιδαγωγός στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται με εκπαιδευτικά προγράμματα και τη χρήση διαφόρων τεχνικών του κουκλοθεάτρου («Παρθεναγωγείο Βόλου -Ένα σχολείο μέσα στη ζωή και τη φύση», «Μια μέρα στο σχολείο 100 χρόνια πριν», «Πώς σας ήλθε κατά νου να σπουδάστε επιστήμη;», «Άψυχα αντικείμενα έχετε λοιπόν ψυχή;», «Το Παληό Πανεπιστήμιο και οι ένοικοι του»).

Διεύθυνση: Ορμινίου 6,11528, Αθήνα · Τηλέφωνο: 2117100374 & 6973746809