Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 01:55

Φεστιβάλ κουκλοθέατρου / Παραστάσεις Τρίτης

Ομάδα «PULSAR HIBISCUS» «Ιστορίες του Ουρανού και των ανθρώπων» Ομάδα «PULSAR HIBISCUS» «Ιστορίες του Ουρανού και των ανθρώπων»

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

Με πέντε παραστάσεις συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη 5 Οκτώβρη, το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας. 
Στις δέκα το πρωί, στο αμφιθέατρο της φιλαρμονικής, θα παρουσιαστεί η παράσταση της ομάδας “ΚΑΡΥΔΟΤΣΟΥΦΛΟ”, «Θρασύβουλος. Ένας ποντικός με καρδιά από παρμεζάνα».  
Στις 11 το πρωί, στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας και στις 5.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, η ομάδα “ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ” θα παρουσιάσει την παράσταση “Ο φίλος μου ο Τόμπυ”. Η ίδια παράσταση θα παρουσιαστεί και την Τετάρτη στις 10 το πρωί στο “Περιβόλι της γιαγιάς”. 
Στις 11 το πρωί, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, το Θέατρο κούκλας “Redicolo” θα παρουσιάσει την παράσταση «Ο κύκλος με την κούκλα».
Στις εφτά το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, το Θέατρο Σκιών ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ θα παρουσιάσει την παράσταση “Οι αρραβώνες του Καραγκιόζη”. Η ίδια παράσταση θα παρουσιαστεί και την Τετάρτη στις 11.00 το πρωί. 
Στις οχτώ το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, η ομάδα «PULSAR HIBISCUS» θα παρουσιάσει την παράσταση «Ιστορίες του Ουρανού και των ανθρώπων». Η ίδια παράσταση θα παρουσιαστεί και την Τετάρτη, στις 10 το πρωί. 

«ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ» 

«Ο φίλος μου ο Τόμπυ»

ΤΡΙΤΗ 5 Οκτωβρίου 2021 

Ώρα: 11.00 1ο Ειδικό Δημοτικό σχολείο

Ώρα: 17.30 Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 Οκτωβρίου 2021

Ώρα: 10.00 Νηπιαγωγείο: Περιβόλι της Γιαγιάς

Διάρκεια: 40' · Ηλικία: 3-10

Το έργο

0 φίλος μου ο Τόμπυ είναι ένας σκύλος όπως όλοι οι άλλοι. Του αρέσει να γαβγίζει, να παίζει με το μπαλάκι του και να ξεκοκαλίζει μία μπριζόλα. Μόνο που ο Τόμπυ είναι ιδιαίτερος: κάποτε τον είχε χτυπήσει ένα αυτοκίνητο και τώρα έχει ένα σιδερένιο πόδι. Μη φοβάστε όμως! Σε τίποτα δεν τον εμποδίζει αυτό το σιδερένιο πόδι. Μέχρι που στο σχολείο του εμφανίζεται ένας καινούργιος σκύλος, ο Γουλφ, που προσπαθεί να τον πείσει ότι δεν είναι σκύλος, αφού δεν έχει τέσσερα πόδια. Τι είναι λοιπόν ο Τόμπυ:

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά 3 έως 10 ετών και ασχολείται, με χιούμορ και προβληματισμό, με το πολύ ευαίσθητο θέμα της παρουσίας ενός παιδιού με ειδικές ικανότητες στο σχολείο.

Σενάριο: Λέλα Μεντεκίδου -Τάσος Αγγελόπουλος 

Σκηνοθεσία: Τάσος Αγγελόπουλος 

Κατασκευές-εμψύχωση: Δήμητρα Γιοβάνη 

Πρωτότυπη μουσική: Κωνσταντίνος Τοώνης 

Καλλιτεχνικές τεχνικές: muppets

Ο θίασος

Η θεατρική ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ λειτουργεί από το 2011 και έχει συσταθεί από αποφοίτους του Τμήματος θεάτρου ΑΠΘ και της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ. Στα χρόνια λειτουργίας της έχει συνεργαστεί με θιάσους όπως η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» και το θέατρο Πόρτα, το ΚΘΒΕ, το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και

Ιωαννίνων. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ, ενώ τη σαιζόν 2019-2020 επιχορηγήθηκε από το ΥΠΠΟΑ για την παράσταση ΜοσκώΒ-Σελήμ, που ενσωμάτωνε τεχνικές του θεάτρου σκιών και του αντικειμενοθεάτρου (η παράσταση κέρδισε πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ θεάτρου Πρίστινας, Κοσόβου).

Website: www.papalangki.gr «Θέατρο Σκιών ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ»

«Οι αρραβώνες του Καραγκιόζη»

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

ΤΡΙΤΗ 5 Οκτωβρίου 2021

Ώρα: 19.00 Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 Οκτωβρίου 2021

Ώρα: 11.00 Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου

Διάρκεια: 60'  Ηλικία: 4+ 

Το έργο

Η ομάδα Ανεμοδούρα παρουσιάζει μία από τις κλασικές κωμωδίες του παραδοσιακού θεάτρου σκιών στην οποία εμφανίζονται οι γνωστοί χαρακτήρες του θιάσου. 0 αγαπημένος μας ξυπόλητος ήρωας προσλαμβάνεται ως υπηρέτης στο σπίτι ενός ηλικιωμένου και πλούσιου ανθρώπου, έτσι ώστε να υποδέχεται τους καλεσμένους που περιμένει. Καλεσμένοι είναι επίδοξοι γαμπροί που έχει καλέσει ο οικοδεσπότης ελπίζοντας να καταφέρει να παντρέψει την κόρη του. Ο Καραγκιόζης τους υποδέχεται όλους με… το δικό του τρόπο και ως συνήθως, ανατρέπει τα πάντα.

Σκηνοθεσία: Κωστιδάκης Μπάμπης 

Κατασκευές, Εμψύχωση Φιγούρες, Σκηνικά: Κωστιδάκης Σταύρος

Καραγκιοζοπαίχτης: Κωστιδάκης Μπάμπης 

Χειρισμός φιγούρας: Αγγελική Γουναρίδη 

Καλλιτεχνικές τεχνικές: Παραδοσιακό θέατρο σκιών

Ο θίασος

Ο Μπάμπης Κωστιδάκης, η Σοφία Χατζόγλου και ο Σταύρος Κωστιδάκης το 2016 αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους αλλά και να προσπαθήσουν να βρουν τους κοινούς τόπους των τεχνών που αγαπούν και που είχαν μάθει, είχαν πειραματιστεί και είχαν εξελίξει μέχρι τότε. Η "Ανεμοδούρα" δήμιουργήθηκε για να στεγάσει αλλά και να δυναμώσει την ανάγκη τους για έκφραση και επικοινωνία μέσω της τέχνης. Το κουκλοθέατρο, το θέατρο σκιών, η μουσικοκινητική, το σχέδιο και η μουσική αξιοποιούνται από την "Ανεμοδούρα" ξεχωριστά το καθένα αλλά και μέσα από παραστάσεις, εργαστήρια και δρώμενα που μπορούν να συναντηθούν και να συνθέσουν το δικό τους μοναδικό και ιδιαίτερο αποτέλεσμα… το παιχνίδι που είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για το μαγικό αυτό ταξίδι τους. Είναι η ...ανεμοδούρα τους.

website: anemodoura.gr - https://www.facebook.com/anemodouraΟμάδα «PULSAR HIBISCUS»

«Ιστορίες του Ουρανού και των ανθρώπων»

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

ΤΡΙΤΗ 5 Οκτωβρίου 2021

Ώρα: 20.00 Αμφιθέατρο Πνευματικού Κέντρου 

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 Οκτωβρίου 2021

Ώρα: 10.00 Αμφιθέατρο Πνευματικού Κέντρου 

Διάρκεια: 50' λεπτά  Ηλικία: 6+

Το έργο

Κι όμως ο ουρανός δεν ήταν πάντοτε γεμάτος αστέρια. Ούτε οι άνθρωποι αφηγούνταν πάντοτε ιστορίες. Όμως τη στιγμή που αποφάσισαν να το κάνουν, κάτι θαυμαστό συνέβη. Γέμισε ένα κενό που ούτε και αυτοί δεν γνώριζαν πως υπήρχε, αυτό της μνήμης. Ιστορίες αγάπης, αλλά και αρετής, μετατράπηκαν σε φάρους που φωτίζουν ανεξίτηλα το δρόμο των ανθρώπων. Και δεν είναι ποιητικός ο λόγος! Τόσο εντυπωσιάστηκαν οι θεοί από τις ιστορίες αυτές, που θέλησαν να τιμήσουν τους ήρωες μεταμορφώνοντας τους σε αστέρια!

Συγγραφέας- Σενάριο: Ιορδανίδης Γιώργης, Ιορδανίδου Αλεξάνδρα

Συντελεστές: Σιωροπούλου Ερατώ, Αλεξανδρόπουλος Στράτος, Ιορδανίδης Γιώργης 

Σκηνοθεσία: Ιορδανίδης Γιώργης, Ιορδανίδου Αλεξάνδρα

Κατασκευές: Ιορδανίδης Γιώργης, Ιορδανίδου Αλεξάνδρα

Εμψύχωση: Ιορδανίδης Γιώργης Ιορδανίδου Αλεξάνδρα/Σιωροπούλου Ερατώ

Πρωτότυπη Μουσική: Φωτισμοί: Sebastian Lorch/Αλεξανδρόπουλος Στράτος 

Καλλιτεχνικές τεχνικές: (αφήγηση, μάσκες, χάρτινες κούκλες/οριγκάμι, ζωντανό τραγούδι)

Ο θίασος

Η ομάδα κουκλοθέατρου Pulsar Hibiscus δημιουργήθηκε το 2018 από τα αδέρφια Αλεξάνδρα και Γιώργη Ιορδανίδη που αποφάσισαν να ενώσουν τις μεγάλες τους αγάπες, το κουκλοθέατρο και την αστρονομία. Στην πορεία η ομάδα συμπληρώθηκε καλλιτεχνικά με τη συμμετοχή του Sebastian Lorch. Από τον Ιανουάριο του 2021, η σύνθεση της ομάδας διαμορφώθηκε ως εξής Σιωροπούλου Ερατώ. Ιορδανίδης Γιώργης, Αλεξανδρόπουλος Στράτος.

Ο Γιώργης Ιορδανίδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και ερασιτέχνης αστρονόμος. Από το 2012 συμμετέχει σε πανελλήνιες αστροεξορμήσεις ανά την Ελλάδα. Παράλληλα, από το 2018-2019 ασχολείται ενεργά με το κουκλοθέατρο μέσω διαφόρων συνεργασιών με άλλους κουκλοπαίκτες. Η Ερατώ Σιωροπούλου: κουκλοπαίκτρια, κουκλοποιός, θεατρολόγος. Σπούδασε στο τμήμα θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου Πατρών. Μαθήτευσε την τέχνη του κουκλοθέατρου δίπλα σε καταξιωμένους μάστορες του είδους σε Ελλάδα και εξωτερικό, τον Στάθη Μαρκόπουλο, τον Χρήστο Αυτσίδη, τον Salvatore Gatto. Ο Στράτος Αλεξανδρόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ειδικότητα την Ειδική - Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή και του Μουσικού Σχολείου Αλίμου. website: https://www.facebook.com/pulsarhibiscus · 


“ΚΑΡΥΔΟΤΣΟΥΦΛΟ”

«Θρασύβουλος. Ένας ποντικός με καρδιά από παρμεζάνα» 

ΤΡΙΤΗ 5 Οκτωβρίου 2021 Ώρα: 10.00 Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής 

Διάρκεια: 50' Ηλικία: 3+ 

Το έργο

Ο Θρασύβουλος είναι ένας ποντικός διαφορετικός από τους άλλους. Αγαπάει την παρμεζάνα περισσότερο και από την ίδια του τη ζωή, αφού ριψοκινδυνεύει κάθε φορά που τρυπώνει στο σπίτι της γάτας Φλάφυ για να φάει το αγαπημένο του τυρί. Τι συμβαίνει όμως όταν η Φλάφυ εγκαταλείπεται στο δρόμο από το αφεντικό της: Ο Θρασύβουλος με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα αποδείξει ότι έχει πράγματι μια καρδιά από παρμεζάνα.

Κουκλοθεατρική παράσταση με χρήση γαντόκουκλας που ευαισθητοποιεί παιδιά και ενηλίκους για την ευθύνη απέναντι στα οικόσιτα ζώα.

Συγγραφέας- Σενάριο: Αγγελική Φωστίνη

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Μαραγκός

Κατασκευές, Εμψύχωση: Αγγελική Φωστίνη, Στέλιος Ευαγγελόπουλος

Πρωτότυπη Μουσική: Χρίστος Σερενές

Φωτισμοί: Νίκος Μαραγκός

Καλλιτεχνικές τεχνικές: γαντόκουκλα & ηθοποιός

Ο θίασος

Ο Στέλιος Ευαγγελόπουλος και η Αγγελική Φωστίνη γνωρίζονται στη σκηνή του θεάτρου και ιδρύουν το Καρυδότσουφλο. Με το έργο «Είναι στο χέρι σου», μια συμβολική ιστορία για το σχολικό εκφοβισμό, ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2015. Ταξιδεύουν στο Φεστιβάλ κουκλοθέατρου και παντομίμας Κιλκίς όπου αποσπούν τις καλύτερες κριτικές από τη διεθνή επιτροπή του Φεστιβάλ. Το Νοέμβριο του 2015 ξεκινάει η συνεργασία τους με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ανεβάζοντας τις παραστάσεις «Το βατραχάκι που πήδησε στο βάλτο» και «Το παραμύθι της Ανάσας» της πνευμονολόγου Δήμητρας Μπουσίου. Μέχρι και σήμερα ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιώντας θεατρικές και κουκλοθεατρικές παραστάσεις για παιδιά και εφήβους, σε θέατρα. Από τον Οκτώβριο του 2019 βρίσκονται στο θέατρο Σταθμός με την παράσταση «Παιχνίδια διατροφής» της Αγγελικής Φωστίνη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Μαραγκού.

website: http://www.karidotsouflotheater.gr
Θέατρο κούκλας “Redicolo”

«Ο κύκλος με την κούκλα»

ΤΡΙΤΗ 5 Οκτωβρίου 2021 Ώρα: 11.00 Αμφιθέατρο Πνευματικού Κέντρου 

Διάρκεια: 45' Ηλικία: 3+ 

Το έργο

Βασισμένο στο κλασικό αριστούργημα «Ο κύκλος με την κιμωλία» το έργο φέρνει με απλότητα και ευαισθησία, τα σημαντικά ζητήματα της ιδιοκτησίας και της δικαιοσύνης στον κόσμο των παιδιών. Ένα κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο, η Λολίτα, καταστρέφει την κούκλα της και την πετάει.Ένα άλλο φτωχότερο κορίτσι, η Πάκα, τη βρίσκει, τη φτιάχνει και την κάνει δική της. Όμως, η Λολίτα εμφανίζεται και τη θέλει πίσω! Ποια από τις δύο είναι δίκαιο να κρατήσει την κούκλα; Με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών και τη βοήθεια κουκλών και ηθοποιών, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο δύσκολο αυτό ερώτημα και να δώσουμε τη «σολομώντεια λύση».

Συγγραφέας- Σενάριο: Αλφόνσο Σάστρε 

Συντελεστές: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος

Σκηνοθεσία: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος

Κατασκευές, Εμψύχωση: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος

Πρωτότυπη Μουσική: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος

Καλλιτεχνικές τεχνικές: Γιγαντόκουκλες

Ο θίασος

Το θέατρο Κούκλας Redicolo δημιουργεί από το 2011 παραστάσεις σύγχρονου κουκλοθέατρου που συνδυάζουν την παιδαγωγική δύναμη της κούκλας με την καλλιτεχνική της αξία σαν θεατρικό εργαλείο. Στις παραστάσεις της ομάδας είναι χαρακτηριστικές οι κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος ή μεγαλύτερο μέγεθος, που συνυπάρχουν με τους ανθρώπους επί σκηνής. Οι κουκλοπαίκτες είναι ορατοί στο κοινό και συμμετέχουν στην παράσταση ως μουσικοί ή αφηγητές. Οι κούκλες κινούνται ελεύθερα στη σκηνή, αλληλεπιδρούν με τους κουκλοπαίκτες και προσκαλούνται παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στη θεατρική διαδικασία. Όραμα αποτελεί η πρόσβαση όλων των παιδιών στην τέχνη και η καλλιέργεια της ευαισθησίας μέσω αυτής. Για να προσεγγίσουμε παιδιά που δεν έχουν εύκολα την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραστάσεις σύγχρονου κουκλοθέατρου, οι παραστάσεις μας ταξιδεύουν σε θέατρα, σχολεία και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.

website: www.redicolo.com