Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 02:25

Φεστιβάλ κουκλοθέατρου / παραστάσεις Παρασκευής

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ Θεατρική ομάδα «ΤΡΑΜΠΑΛΑ»  «ΛΑΜΠΙΚΟ» ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ Θεατρική ομάδα «ΤΡΑΜΠΑΛΑ» «ΛΑΜΠΙΚΟ»

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

Με τέσσερις παραστάσεις, δύο το πρωί για σχολεία και δύο το απόγευμα, συνεχίζεται σήμερα το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας. 
Στις έξι το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, η θεατρική ομάδα «ΤΡΑΜΠΑΛΑ» θα παρουσιάσει την παράσταση «ΛΑΜΠΙΚΟ». Θα παρουσιαστεί επίσης το Σάββατο, στις 11.30 το πρωί. 
Στις 7.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, το κουκλοθέατρο “DROMOCOSMICAS” θα παρουσιάσει την παράσταση «Το δάγκωμα του σκύλου».
Οι παραστάσεις που θα δοθούν το πρωί για σχολεία είναι: 
Στις δέκα το πρωί, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, η Ομάδα κουκλοθέατρου «ΚΟΥΤΟΥΡΟΥ» θα παρουσιάσει την παράσταση «Βιολέτα».
Στις 11, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, το Χάρτινο θέατρο-Θέατρο Μαριονέτας “ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ” θα παρουσιάσει την παράσταση «Το αγόρι με τα μαγικά δάχτυλα». ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ Θεατρική ομάδα «ΤΡΑΜΠΑΛΑ»

«ΛΑΜΠΙΚΟ»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 Οκτωβρίου 2021

Ώρα 18.00 Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 Οκτωβρίου 2021

Ώρα 11.30 Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου 

Διάρκεια: 50' Ηλικία: 4+

Το έργο

Αντικείμενα καθημερινής χρήσης ζωντανεύουν στα χέρια τεσσάρων γυναικών που αποφασίζουν να αντικαταστήσουν τη ρουτίνα των δουλειών του σπιτιού με το παιχνίδι, το χιούμορ, την ποίηση και το τραγούδι. Μια παράσταση θεάτρου αντικειμένων για όλες τις ηλικίες!

Συγγραφέας - Σενάριο: Η ομάδα

Συντελεστές: Νατάσσα Ταπάκη, Βαγγελιώ Φασου-λάκη, Εύη Καμπουράκη, Ζωή Βλάσση 

Σκηνοθεσία: Roberto White 

Κατασκευές, Εμψύχωση: Η ομάδα

Ο θίασος

Η ομάδα Τραμπάλα δημιουργήθηκε το 2014 στην Κρήτη από τις Εύη Καμπουράκη, Ζωή Βλάσση, Νατάσσα Ταπάκη (απόφοιτες του τμήματος θεάτρου της σχολής καλών τεχνών Θεσσαλονίκης) και Βαγγελιώ Φασουλάκη (μουσικός, περφόρμερ και απόφοιτος Αρχιτεκτονικής θεσσαλονίκης). Έχοντας μια παράλληλη πορεία με παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή ομάδα φτιάχνοντας μία παράσταση εμψύχωσης αντικειμένων, την παράσταση “Λαμπίκο». Η παράσταση βραβεύτηκε στο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθέατρου του Κιλκίς, όπου και ξεκίνησε η συνεργασία με το Roberto White που σκηνοθέτησε την παράσταση.Έκτοτε έχουν παρουσιάσει το έργο τους σε σχολεία, δήμους και διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Διεθνές φεστιβάλ Τενερίφης, Κανάρια Νησιά 2020, Διεθνές φεστιβάλ Imaginaria Huesca, Ισπανία, 2016, Titirijai International Puppet Festival Tolosa, Ισπανία 2015) 

fb: Trabala Puppet Theatre 
ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ  “DROMOCOSMICAS”

«Το δάγκωμα του σκύλου»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 Οκτωβρίου 2021

Ώρα:19.30

Αμφιθέατρο Πνευματικού κέντρου

Διάρκεια: 60' λεπτά Ηλικία:10+ 

Το έργο

Στους δρόμους της Αθήνας περιπλανιέται ένας ξυπόλητος άνθρωπος με ένα ραβδί και ένα πιάτο στο χέρι, παρεμβαίνοντας στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, θα μπορούσε να είναι ένας ερημίτης ή ένας προφήτης ή ένας τρελός ή ακόμη και ένας κλόουν. Είναι όλα αυτά και κάτι ακόμα: είναι ο Διογένης της Σινώπης. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και την πρακτική του φιλοσόφου, τόσο στην μορφή όσο και στο περιεχόμενο. Πρόκειται για μια παράσταση λαϊκού θεάτρου προορισμένη να παιχτεί σε δημόσιους χώρους. Μέσα από τα περιστατικά της ζωής και τις συναντήσεις του τόσο με διάσημες προσωπικότητες της εποχής όσο και με απλούς ανθρώπους, αναβιώνει το σαρκαστικό πνεύμα του φιλοσόφου, ο οποίος εμπνεύστηκε και έδρασε στους δημόσιους χώρους της αρχαίας Ελλάδας. Με την προκλητική του συμπεριφορά και τα λογοπαίγνια προσπαθεί να προσελκύσει ένα κοινό που αποτελείται από ανθρώπους που «όλο και πιο πολύ αδιαφορούν για σημαντικά θέματα και για τον εαυτό τους". Η αναζήτηση της «αρετής» και του «ήθους» έτσι όπως την εκφράζει ο Διογένης, επικεντρώνεται κυρίως στη συνοχή μεταξύ του λόγου και της πράξης ενός ατόμου. 0 Διογένης με τις ερωτήσεις του γύρω από την εκπαίδευση των παιδιών, την δουλεία, τους κανόνες που διέπουν τον πολιτισμό, τα σύνορα, την πατρίδα, την οικογένεια και την πόλη αναδεικνύει ζητήματα όπως ο εθνικισμός, η διαίρεση του κόσμου από τα σύνορα, ο καταναλωτισμός, η σημασία της υποκειμενικότητας, η μοναδικότητα του ατόμου, η σύμφωνα με τη φύση διαβίωση (οικολογία) ζητήματα που μας απασχολούν τόσο πολύ σήμερα.

Το γεγονός αυτό μας οδηγεί να πιστεύουμε στη σημασία που έχει η εμφάνιση στους δρόμους του σήμερα ενός τέτοιου χαρακτήρα από το παρελθόν, που με τις "παλιές" ιδέες του αντικρούει σθεναρά τις έννοιες που η νεωτερικότητα μας πουλά ως μοναδική επιλογή τρόπου ζωής που πρέπει να ακολουθήσουμε, έναν μύθο ισότητας και ένα ιδανικό ευτυχίας που εξαργυρώνεται στις "ανέσεις", την ασφάλεια και την ψυχαγωγία για όλους. Ο τόσο επίκαιρος Διογένης επιστρέφει στους δρόμους, ξαναθέτοντας, με την υποστήριξη του θεάτρου και του τσίρκου, βασικά ερωτήματα που πιθανόν ο ίδιος, αν ζούσε, θα συνέχιζε να διατυπώνει περιπλανώμενος στις πλατείες της Αττικής, της χώρας και του κόσμου.

Η παράσταση απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιών.

Βίντεο working progress: https://youtu.be/EtCpYjqspJw

Σκηνοθεσία, Δραματουργία, Σκηνικά: Byron Skouris

Κείμενο: Ντίνα Καυτεράνη

Χορογραφία και βοηθός σκηνοθέτη: Camilla Bombardini

Μουσική επιμέλεια: Byron Skouris και Camilla Bombardini

Κούκλες: Byron Skouris και Camilla Bombardini 

Φιγούρες: Παναγιώτη Κουλούρη και Αλεξάνδρα Ιορδανίδου

Φωτογραφίες, βίντεο, μοντάζ: Camilla Bomabardini

Παραγωγή: Dromocosmicas Ομάδα κουκλοθέατρου «ΚΟΥΤΟΥΡΟΥ»

«Βιολέτα»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 Οκτωβρίου 2021

Ώρα: 10.00  Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής

Διάρκεια: 20' Ηλικία:3+

Το έργο

Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια σχολή χορού, όπου μια μπαλαρίνα κατά τη διάρκεια του χορού παρατηρεί αλλαγές στη μουσική, αλλά και στο σώμα της... Τελικά, μαγεύει με τη μουσική της!

Συντελεστές: Ειρήνη Λάλου

Καλλιτεχνικές τεχνικές: Επιτραπέζια κούκλα

Ο θίασος

Η Ειρήνη Λάλου εργάζεται ως παιδαγωγός προσχολικής αγωγής στην A' & Β' Εκπαίδευση, σε παιδικούς σταθμούς και ως κοινωνική φροντίστρια Α.Μ.Ε.Α. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στο δήμο Ληλαντίων (Κ.Ε.Δ.Η.Λ.) ως υπεύθυνη χειροτεχνίας και κουκλοθεάτρου και στην δημοτική επιχείρηση ΔΗ.Κ.Ε.Τ δήμου Τανάγρας, όπως επίσης και στα Ν.Ε.Λ.Ε.Έχει μαθητεύσει δίπλα στον Φρανσίσκο Μπρίτο και τον Στάθη Μαρκόπουλο. Μέσα από την τέχνη του κουκλοθεάτρου βρίσκει τρόπους επικοινωνίας με Α.Μ.Ε.Α. και όχι μόνο..

Το 2014 η παράσταση βραβεύθηκε με το δεύτερο βραβείο στην 6η συνάντηση νέων κουκλοπαικτών του Φεστιβάλ Κιλκίς και παρουσιάστηκε στο International micro festival 2016 στο Dordrecht στην Ολλανδία.

Κινητό: 6972160650
Χάρτινο θέατρο Θέατρο Μαριονέτας “ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ”

«Το αγόρι με τα μαγικά δάχτυλα»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 Οκτωβρίου 2021

Ώρα: 11.00  Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου

Διάρκεια:50’ Ηλικία:4+ 

Το έργο

Που χάνονται τα παιδικά μας όνειρα; Θα μπορέσει άραγε να μας δώσει κάποια απάντηση ο Στρατής, ο μικρός μυλωνάς με τη μεγάλη αγάπη για τη μουσική;

Όταν το πάθος του Στρατή για το βιολί συγκρούεται με τα συμφέροντα του σκληρού αφέντη το όνειρο και η πραγματικότητα μπλέκονται σε ένα χορό παράξενο, μαγικό, και γνώριμο...

Μια ιστορία για την ομορφιά της μουσικής και τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης.

Πρόκειται για μια παράσταση θεάτρου μαριονέτας με κούκλες διαφορετικών μεγεθών και τεχνικών (μαριονέτες με νήματα και μαρότες) χρησιμοποιεί τεχνικές αφήγησης παραμυθιού και σύγχρονου θεάτρου σκιών, ενώ ο σκηνικός χώρος μεταμορφώνεται διαρκώς κατά την εξέλιξη της δράσης. 

Συγγραφέας- Σενάριο: Δημήτρης θεοχάρης (διασκευή παραδοσιακού Νορβηγικού μύθου) 

Σκηνοθεσία: Νίκος Τόμηρος

Κατασκευές, Εμψύχωση: θέατρο μαριονέτας Ανταμαπανταχού

Πρωτότυπη Μουσική: Μηνάς Εμμανουήλ 

Φωτισμοί: Ανταμαπανταχού

Κοστούμια: Ολγα Γερογιαννάκη

Καλλιτεχνικές τεχνικές: Μαριονέτες, κούκλες μαρότ, επιτραπέζιες και θέατρο σκιών

Ο θίασος

Το εργαστήρι κατασκευής και θεάτρου μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ δημιουργήθηκε το 1996 από τον Νίκο Τόμηρο και την Ελένη Παναγιώτου, κουκλοποιούς και κουκλοπαίκτες με έδρα τα Βασιλικά της Β. Εύβοιας. Από τότε δίνει παραστάσεις στον δρόμο, σε θέατρα, σχολεία, εκδηλώσεις δήμων στην Ελλάδα, και έχει συμμετάσχει σε 39 διεθνή φεστιβάλ σε 15 χώρες στην Ευρώπη, Ν.Αφρική και Ασία. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το συνδυασμό του θεάτρου κούκλας με άλλες τέχνες και σε αυτή τη κατεύθυνση έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου, της μουσικής και του τσίρκου. Έχει κάνει εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για παιδιά και ενήλικες σε δήμους, σχολεία και διεθνή φεστιβάλ.

0 Νίκος Τόμηρος εκτός από την πορεία του ως κουκλοπαίκτης-κουκλοποιός παρακολούθησε σεμινάρια σωματικού θεάτρου, υποκριτικής, χορού, κλόουν και σύγχρονου θεάτρου σκιών.

Η Ελένη Παναγιώτου, επίσης κουκλοπαίκτρια-κουκλοποιός είναι κοινωνική λειτουργός και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με εμψύχωση αντικειμένων, θεατρικό φωτισμό, ζωγραφικής και stop motion animation.

website: puppetryanimation.blogspot.gr