Σάββατο, 15 Ιουλίου 2023 02:35

KDF 29 - Το πρόγραμμα 15/7 και 16/7

tao_dance_theater_photo_by_fan_xi_ tao_dance_theater_photo_by_fan_xi_

29ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

Η παράσταση 11, του Tao Ye, από την ομάδα της Κίνας Tao Dance Theater, καθήλωσε το κοινό στην πρεμιέρα του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, την Παρασκευή το βράδυ. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στη δεύτερη παράσταση της ομάδας, το Σάββατο το βράδυ. Ολόκληρο του πρόγραμμα του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας για το Σάββατο και την Κυριακή, 15 και 16 Ιουλίου, έχει ως εξής:



Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Κεντρική Σκηνή

15.07 | 22:00 | 65’

TAO DANCE THEATER

11

Πληροφορίες παράστασης: Πώς κινείται το σώμα; Η κίνηση προκύπτει αυθόρμητα ή ενεργοποιείται από μια εξωτερική δύναμη; Ποια όρια χρησιμοποιούμε για να ορίσουμε τον εαυτό μας; Ο χορός υπάρχει για να διερευνά αυτά τα ερωτήματα.

Το 11 είναι η 11η παραγωγή της παγκοσμίου φήμης σειράς Numerical Series του χορογράφου Tao Ye [Τάο Γιε]. Ο τίτλος αντιπροσωπεύει τόσο τον αριθμό 11 όσο και δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα 1. Το νόημά του δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνο μέσα από τα μάτια του κάθε θεατή και να συνδεθεί με αυτό που χρειάζεται εκείνος να εκφράσει.

Στο 11, οι χορευτές συμμορφώνονται με έναν κανόνα που είναι ταυτόχρονα απελευθερωτικός αλλά και περιοριστικός: Οι κινήσεις του κάτω μέρους του σώματός τους είναι αυστηρά χορογραφημένες, αλλά οι κινήσεις του πάνω μέρους είναι εντελώς αυτοσχέδιες. Κάθε χορευτής ακολουθεί το δικό του ανεξάρτητο μονοπάτι. Ο χώρος περιστροφής των γοφών τους, ο προσανατολισμός των γονάτων τους και κάθε βήμα των ποδιών τους είναι προκαθορισμένα, ενώ οι ώμοι, οι αγκώνες, οι καρποί, η σπονδυλική στήλη και το κεφάλι τους είναι ελεύθερα να κινούνται με διαφορετικούς και τυχαίους τρόπους. Πώς βρίσκουμε την ισορροπία μεταξύ της προσωπικότητας του ατόμου και του πλαισίου της ομάδας; Το 11 λειτουργεί με βάση του μια βαθύτερη κατανόηση γύρω από το τι συνιστά μοναδικότητα και γύρω από το πώς προκύπτει η ελευθερία. Προβάλλει επίσης την προσπάθεια των καλλιτεχνών να κατακτήσουν την ελευθερία όταν έρχονται αντιμέτωποι με νέους περιορισμούς.

Με αφετηρία τους αυτό το συνδυασμό περιορισμών και ελευθερίας, 11 χορευτές κινούνται μέσα σε ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων και αγκαλιάζουν την αρμονία που προκύπτει από τις διαφορές τους.

Αυτό το έργο σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια του Tao Ye να ενσωματώσει διαφορετικές διαστάσεις της μουσικής στο έργο του. Ο Tao Ye αντιλαμβάνεται τη μουσική ως μια εξωτερική κατάσταση που αλληλεπιδρά με το ανθρώπινο σώμα με διάφορους τρόπους, όπως τα μόρια που συγκρούονται με αιωρούμενα σωματίδια, αφήνοντας τα αποτυπώματά τους στο χρόνο και στο χώρο. Το 11 αποτελείται από 11 σύντομα χορευτικά κομμάτια. Ο μουσικός Xiao He [Ζιάο Χε] πειραματίστηκε με διαφορετικά όργανα και δημιούργησε 11 ανεξάρτητα κομμάτια ηλεκτρονικής μουσικής σε διαφορετικά στυλ. Η παράσταση του 11 αποτελεί έτσι τόπο συνάντησης για τη φαντασία των δημιουργών της.




BLACK BOX

15.07 | 19:00 & 16.07 | 22:00 [50’]

CHRISTIAN RIZZO

EN SON LIEU

Πληροφορίες παράστασης: Σόλο δημιουργία του 2020 για τον Nicolas Fayol.

Παρά τον τίτλο της, η παράσταση En son lieu υπερβαίνει το ζήτημα της τοποθεσίας. Αναφέρεται σε όσα περιέχονται σε έναν δεδομένο χώρο για να επιστρέψει στις ιδιότητες της ύλης, αποκαθιστώντας έτσι την πλήρη ισχύ της σύνθεσης. Το σόλο του δεξιοτέχνη break-dancer Nicolas Fayol [Νικολά Φαγιόλ] παραστάθηκε για πρώτη φορά σε εξωτερικούς χώρους, σε ανώμαλο έδαφος, με φυσικούς ήχους και διερευνά την ποιότητα μιας χειρονομίας σε άμεση σχέση με τον χώρο στον οποίο πραγματοποιείται. Σε αντίθεση με τον αστικό χώρο, που προσδιορίζει υπό κανονικές συνθήκες τον χορό hip-hop, αυτή η ένταξη σε ένα νέο περιβάλλον αποκαλύπτει μια μορφή ποιητικής αμεσότητας, πέρα από κάθε χρησιμότητα και έξω από κάθε δεξιοτεχνία. Επιστρέφοντας στο μαύρο κουτί του στούντιο, η σχέση ανάμεσα στο μέσα και το έξω, ανάμεσα στην εμπειρία και τη μνήμη, ξεκαθαρίζει τους όρους ενός διαλόγου που από την αρχή του διεξάγεται σε δίπολα. Η αφήγηση προκύπτει αποσπασματικά από μια κάμψη στο σώμα. Μια εικόνα παίρνει σχήμα, διαιρείται και διασπάται μέσα σε μια αφαιρετική διαδικασία που εντείνει την αντίληψη και τις αισθήσεις. Αλλά ποιο μονοπάτι πρέπει να ακολουθήσει κανείς: Να επιδοθεί στην περιπλάνηση για να αποκρούσει τη μοναξιά ή να απομακρυνθεί από τον εαυτό του και να παρασυρθεί;

Ο τίτλος αυτής της νέας δημιουργίας ακολουθεί τα χνάρια των d’à côté, d’après nature και une maison: Εξακολουθεί να ορίζει έναν ασαφή χώρο, που ονομάστηκε μόνο με βάση τη λειτουργία που εξυπηρετεί. Ένα σημείο στη διαδρομή εκείνης / εκείνου που πατάει το πόδι του εδώ: en son lieu. Δίνοντας έμφαση στον χώρο εμφάνισης και προσδιορισμού του σόλο και επιτρέποντας έτσι στην εικόνα να μετατοπιστεί. Η φύση του D’après nature ήταν μία πρώτη απόπειρα για την εξαφάνιση της διάκρισης μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, μια πρώτη έξοδος στο ανοιχτό πεδίο της μετάφρασης. Στόχος αυτού του έργου είναι να αποσυνθέσει χορούς που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε περιβάλλον στούντιο, επανατοποθετώντας τους στο φυσικό τοπίο και παρατηρώντας τι προκύπτει μετά την επαφή. Τέλος, οι εικόνες κινηματογραφούνται και επιστρέφουν σε ένα μαύρο κουτί. Το En son lieu παρακολουθεί όσο στενότερα γίνεται τη γένεση χορών στο φυσικό τους περιβάλλον. Δημιουργούμε αποτυπώματα στο σώμα και στη συνέχεια τα επεξεργαζόμαστε στο μαύρο κουτί.

 

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος – Υπηρεσία Συνεργασίας και Πολιτιστικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.





ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

15.07 | 21:00

DANAE & DIONYSIOS

FÁRISA

Το Fárisa είναι ένα ντουέτο που δημιουργήθηκε για υπαίθριους χώρους στο πλαίσιο του προγράμματος Pilgrims. Το έργο παρακολουθεί την ανάγκη δύο χαρακτήρων, οι οποίοι παραμένουν συνεχώς σε εγγύτητα, για πραγματική σύνδεση και επαφή. Είναι εμπνευσμένο από την έννοια του προσκυνήματος ως προσομοίωσης για την πορεία της ζωής, για τη σχέση μας με τα ζώα και το φυσικό περιβάλλον. Πώς γίνεται να συμπέσουν δύο ξεχωριστές τροχιές και να συνταξιδέψουν, πώς ορίζονται οι σχέσεις αλληλεπίδρασης και αλληλοϋποστήριξης, πώς μπορεί να ανατραπεί η παγιωμένη ιεραρχία ζώου και ανθρώπου;




ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

15.07 | 21:00

ANDONIS FONIADAKIS

BOLERO

Ο αναγνωρίσιμος ρυθμός του μπολερό εμπνέει μουσικούς και χορογράφους εδώ και αιώνες.

Στη χορογραφία του Αντώνη Φωνιαδάκη, ο λιτός αλλά εμμονικά επαναλαμβανόμενος ρυθμός της μουσικής του Ravel λειτουργεί ως κάθετος παλλόμενος πομπός που δονεί κυριολεκτικά και μεταφορικά τους χορευτές, σε μία σωματική αλλά και πνευματική μάχη αντοχής στην διάρκεια του έργου.

Τοποθετημένοι πάνω στη λεπτή παλλόμενη μεμβράνη των τραμπολίνων οι χορευτές, ισορροπώντας στην αστάθεια της κάθετης κίνησης, κυριολεκτικά δαμάζουν τον επαναληπτικό ρυθμό του Μπολερό που αρχίζει να εξαπλώνει την υπνωτιστική του επίδραση, συνδέοντας τους σε μία συλλογική έκσταση και κάθαρση.

 

Με την υποστήριξη των Fluxum Foundation και Flux Laboratory.




ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

16.07 | 19:00 [55΄]

ANTON LACHKY COMPANY

THE OTHERS

Για όλη την οικογένεια / Ηλικίες 6+

Πληροφορίες παράστασης: 

«Οι άνθρωποι δεν επιλέγουν το μέλλον τους. Επιλέγουν τις συνήθειές τους και οι συνήθειές τους καθορίζουν το μέλλον τους»

— F. Matthias Alexander

Η παράσταση The Others αφηγείται την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων που ζουν σε έναν παράξενα απομονωμένο κόσμο. Μία ζωντανή κόλαση φτιαγμένη από πλαστικό, που τη χαρακτηρίζει η πλήρης απουσία άλλων έμβιων όντων και την περικυκλώνουν αδιαπέραστες, ημιδιαφανείς οθόνες. Θα καταφέρουν οι κάτοικοι αυτού του κόσμου να απελευθερωθούν από αυτή την άχρωμη και ζοφερή ύπαρξη; Θα το θελήσουν; Για να κρατήσουν σε απόσταση το πεπρωμένο και για να θέσουν την πλήξη τους υπό έλεγχο, χορεύουν. Χορεύουν καθημερινά. Με ακρίβεια, με θέρμη, με πάθος. Μία τυχαία συνάντηση, μία πεισματική άρνηση να εγκαταλείψουν την αναζήτηση — ίσως οι τέσσερις φίλοι μας να φτάσουν στην πιο ρηξικέλευθη, στην πιο επαναστατική από όλες τις πράξεις: Ίσως επιτρέψουν στους εαυτούς τους να εκπλαγούν από τη ζωή.

Πολλοί στοχαστές έχουν επισημάνει τη λειτουργία της αφήγησης και των ιστοριών ως ακρογωνιαίων λίθων αυτού που ονομάζουμε πολιτισμό. Έχουμε ανάγκη τις ιστορίες για να «βγάζει νόημα» ο κόσμος γύρω και μέσα μας. Όπως το έθεσε ο φιλόσοφος Emil Cioran, «Ο πολιτισμός ξεκινά με έναν μύθο και τελειώνει με την αμφιβολία. Πρέπει να επανεφεύρουμε τους μύθους μας»… Ακούγοντας τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εκθέσεις, αισθανόμαστε να πλησιάζει το τέλος του θερμοβιομηχανικού μας πολιτισμού. Φαίνεται πως έχουμε περάσει αμετάκλητα στην εποχή της αμφιβολίας — ή, αν θέλουμε να είμαστε γενναιόδωροι, στην εποχή των πιθανοτήτων! Αυτή η καινούργια παράσταση του Anton Lachky [Άντον Λάτσκι] για νεανικό κοινό ξεκινά με έναν «νέο μύθο» που επινοήθηκε ειδικά για την περίσταση. Πρόκειται για έναν μύθο που υποδηλώνει την πτώση του σύγχρονου κόσμου μας, ενώ παράλληλα σκιαγραφεί τα χαρακτηριστικά μιας πιθανής αναγέννησης.

Το έργο The Others πρωτοπαρουσιάστηκε στο Charleroi Danse τον Μάιο του 2021 και έχει ήδη παρασταθεί 55 φορές. Η παγκόσμια περιοδεία του περιλαμβάνει 100 ακόμα παραστάσεις σε 10 διαφορετικές χώρες μέχρι το τέλος του 2024. Το The Others έχει τιμηθεί με το Βραβείο Maeterlinck 2022 για την «Καλύτερη Χορευτική Παράσταση», με το Βραβείο της Υπουργού Παιδείας του Βελγίου και με το βραβείο «Coup de Foudre de la Presse».

Με την υποστήριξη των Wallonie-Bruxelles International και Wallonie-Bruxelles Théâtre Danse

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

16.07 | 21:00

ΔΑΝΑΗ & ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

Ο ΝΑΠΙ, ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ Η ΦΟΥΣΚΑ

Πληροφορίες παράστασης

ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ / ΗΛΙΚΙΕΣ 3+

Ο Νάπι, το κορίτσι και η φούσκα είναι μία παραγωγή για όλες τις ηλικίες που έχει ως στόχο να φέρει το νεανικό κοινό κοντά στον χορό, και να δημιουργήσει ένα ασφαλές πλαίσιο για την πρώτη επαφή των νεαρών θεατών με την κίνηση. Με πηγή έμπνευσης την ταινία My Neighbour Totoro του Hayao Miyazaki, παρατηρούμε τη γέννηση μιας μαγευτικής φιλίας μεταξύ ενός κοριτσιού και ενός μυστηριώδους αλλά οικείου πλάσματος που συναντιούνται ανάμεσα στον παραμυθένιο και στον πραγματικό κόσμο. Ευχόμαστε Ο Νάπι, το κορίτσι και η φούσκα να αποτελέσει αφορμή για να τεθεί το πιο ζωτικό ερώτημα: Πώς μπορούμε να εμπνεύσουμε τις νέες ηλικίες;

 

 

 

Η είσοδος στις παραστάσεις της Κεντρικής Πλατείας και τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.