Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2016 12:42

Το Φεστιβάλ Μηδέν ταξιδεύει

Στην Αθήνα ταξιδεύει το Video Art Festival Μηδέν της Καλαμάτας για το TWIXTlab, όπου θα παρουσιάσει δύο αναδρομικές ενότητες με έργα βίντεο από το αρχείο του φεστιβάλ, σε επιμέλεια Γιούλας Παπαδοπούλου και Μαργαρίτας Σταυράκη...

Οι ενότητες, με τίτλο "Sense of..." και "Sense off", πρωτοπαρουσιάστηκαν στη διεθνή εικαστική έκθεση "Re- culture III: Διακινδύνευση" στην Πάτρα.
H πρώτη ενότητα ("Sense of...", σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Σταυράκη) σκιαγραφεί την ποιητική διάσταση της βίντεο τέχνης. Θέμα της γίνεται η ανίχνευση των ορίων των αισθήσεων, οι αισθητικές τους ποιότητες και τα νοήματα που αναδύονται όταν αυτές παραθέτονται σε συγκεκριμένα πλαίσια. Εστιάζει σε πειραματισμούς με βάση την εικόνα και την ακοή, με βάση τον ήχο και την αφή, με βάση την αφή και την κίνηση.
Σε αντίθεση -αλλά και συμπληρωματικά- με την ενότητα “Sense of…” η ενότητα “Sense off” (σε επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου) παίζει εννοιολογικά με τα ίδια περίπου στοιχεία (και ειδικά με την εξεταστική και επίμονη όραση), εστιάζοντας όμως στην ένταση των εννοιών που προκύπτουν από την σχολαστική παρατήρηση αργών διαδικασιών που σχεδόν εκτοπίζουν τις αισθήσεις ή τις τοποθετούν σε δεύτερη μοίρα. Έργα όπου η παρουσία γίνεται απουσία και όπου, πίσω από μια αργή δράση και μια ελάχιστη κίνηση, παραμονεύει μονίμως κάτι ανησυχαστικό, κάτι που παραπέμπει στην καταστροφή, την ανυπαρξία, την υπαρξιακή ή κοινωνική ασφυξία, στη φθορά και στο θάνατο.
Συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Feargal Cunningham, Renata Ferraz, Mark Nieuwenhuis & Hugo Meijer, Paul Taylor, Miloushka Bokma, Christina Gangos, Samantha Dillehay, Greta Alfaro, Jan Brand, Boris Eldagsen, Chi-Yu Liao, Muhammad Taymour & Nouran Sherif, Adam Forrester, Miguel Andrés, Μαρία Κοσμαδάκη
Ημέρα προβολών: Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, 19:00 (είσοδος ελεύθερη)
Διεύθυνση: TWIXTlab, Εμπεδοκλέους 19, Παγκράτι (πλατεία Βαρνάβα), Αθήνα
Συνολική διάρκεια προβολών: 77 λεπτά

Πληροφορίες:
www.festivalmiden.gr
twixtlab.wordpress.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Βιβλιοπαρουσίαση Σ’ αγαπώ σε όλες τις γλώσσες »