Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016 18:23

Ο Σπύρος Φέγγος μας ξεναγεί στην "Δυαδικότητα" της Καρδαμύλης

Συνέντευξη στη Μαρία Νίκα 
«Δυαδικός» θα πει αυτός που απαρτίζεται από δύο μέρη. Δύο μέρη τα οποία μπορεί να έχουν διαφορές ή και αντιθέσεις μεταξύ τους. Αυτό τον τίτλο διάλεξαν φέτος για την έκθεσή τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες που εκθέτουν για ένα ακόμη καλοκαίρι στη Μάνη. «Δυαδικότητα» ή αγγλιστί «Duality»…

Ζωγράφοι, κεραμίστες, γλύπτες, φωτογράφοι, καλλιτεχνικοί βιβλιοδέτες, παρουσιάζουν έργα τους στο Παλιό Σχολείο της Καρδαμύλης από 16 Ιουλίου έως 14 Αυγούστου. Πρόκειται για Μεσσήνιους αλλά και εικαστικούς οι οποίοι με διάφορους τρόπους σχετίζονται με τη Μεσσηνία. Άνθρωποι 20 - 70 ετών, από άλλες περιοχές της Ελλάδας, Άγγλοι, Αυστριακοί, Γερμανοί, Νορβηγοί, Ιρλανδοί, που επισκέπτονται συχνά τη Μεσσηνία ή μένουν σε αυτή.
DUALITY-DYO.jpgΓια μια πολυπολιτισμική καλλιτεχνική κοινότητα κάνει λόγο ο εικαστικός Σπύρος Φέγγος, εκ των διοργανωτών και των συμμετεχόντων στην έκθεση, ο οποίος μίλησε στην Kalamata Journal γι’ αυτή την ενδιαφέρουσα εκδήλωση.
«Δυαδικότητα. Τους συνηθίζουμε τέτοιους τίτλους, γιατί αφορούν γενικές έννοιες, τις οποίες μπορείς να επεξεργαστείς με πολλούς τρόπους, και αυτό μας βοηθάει, επειδή έχουμε καλλιτεχνικές διαφορές μεταξύ μας. Ωστόσο, χρειαζόμαστε ένα νήμα που να συνδέει όλα αυτά τα διαφορετικά έργα. Για παράδειγμα, πριν από δύο χρόνια, ο τίτλος ήταν Συστήματα. Δίνεται μια κατεύθυνση χωρίς ωστόσο να μας περιορίζει πολύ».
Η φετινή παρουσίαση ενσωματώνει και μια μικρή έκθεση καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας, με επαγγελματίες βιβλιοδέτες από την Αθήνα, αλλά και την ομάδα του εργαστηρίου που λειτουργεί στο Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας υπό τη διεύθυνση του βιβλιοδέτη Στάθη Καρυδομάτη.
DUALITY-ENA.jpg«Είμαστε άνθρωποι πολλών εθνικοτήτων, μια διεθνής κοινότητα με διαφορετικές πλεύσεις αλλά και κοινά στοιχεία, τα οποία μας επιτρέπουν να συνεργαζόμαστε, να συνομιλούμε και να χαιρόμαστε όταν βρισκόμαστε μαζί, βλέποντας ο ένας τη δουλειά του άλλου» παρατηρεί ο Σπύρος Φέγγος.
Όσο για την επιλογή της Καρδαμύλης ως τόπου συνάντησης: «Μας αρέσει γιατί είναι ένα πολύ όμορφο μέρος και μας εξυπηρετεί, γιατί είναι κοντά στους Μανιάτες καλλιτέχνες και στην Καλαμάτα, ενώ διαθέτει και έναν χώρο για την παρουσίαση των έργων μας, που έχει γίνει πλέον γνωστός ως καλοκαιρινός εκθεσιακός χώρος. Επίσης, μας στηρίζουν οι τοπικοί επιχειρηματίες, προφανώς γιατί βλέπουν ότι είναι καλό αυτό το οποίο γίνεται για την περιοχή. Νομίζω ότι η πολυπολιτισμικότητα έχει κάνει καλό στη Μάνη και τους ανθρώπους της».
DUALITY-PENTE.jpgΤην έκθεση «Δυαδικότητα/Duality» διοργάνωσαν οι Σπύρος Φέγγος και Χρήστος Κυβέλος, με τη βοήθεια και του Νίκου Χριστόπουλου. Το στήσιμο επιμελήθηκαν η Μαριάμ Τσακιριάν και ο Ηλίας Μακρής.
DUALITY-TRIA.jpgΣυμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Τάσος Βαμβακάς, Άννα Βρακά, Γιώργης Βραχνός, Γιάννης Γκούζος, Stuart Cox, Madita Dahmen, Emma Dolphin, Peter Eastland, Annette Hilbrecht, Απόστολος Θωμόπουλος, Στάθης Καρυδομάτης, Χαρούλα Κοροπούλη, Αντώνης Κουρουνιώτης, Χρήστος Κυβέλος, Παναγιώτης Κυριακάκης, Εύη Λιακέα, Ηλίας Μακρής, Θάλεια Μιχελάκη, Νίκη Μποτσάκου, Ειρήνη Μπράττη, Dermot Naughton, Νίκος Νίκας, Αγγελική Πολίτη, Αγγελική Πολυχρόνη, Μαρία Πουλάκου, Ιωάννα Ραϊσάκη, Δημήτρης Ραφτέλης, Ιωάννα Σελαβή, Idun Lisbet Storrud, Παναγιώτης Φ. Τεμπελόπουλος, Μαριάμ Τσακιριάν, Σπυρίδων Φέγγος, Σοφία Φιλέα, Ingrid Weinert, Brigitte Woda-Stabl και Ηλίας Χριστόπουλος.
Διάρκεια: Έως 14 Αυγούστου
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 19:00 - 22:30
Οι φωτογραφίες είναι της Ομάδας Καρδαμύλης και του Νίκου Χριστόπουλου
DUALITY-TESSERA.jpg