Σάββατο, 20 Μαϊος 2017 17:13

Η Ομάδα “Κεραμέων Ίχνη” από την Καρδαμύλη στους Δελφούς

Βασίλης Παπαϊωάννου, Χαρά Κοροπούλη, Ηλίας Χριστόπουλος, Μαριλένα Λιβιεράτου, Βασίλης Αναστασόπουλος Βασίλης Παπαϊωάννου, Χαρά Κοροπούλη, Ηλίας Χριστόπουλος, Μαριλένα Λιβιεράτου, Βασίλης Αναστασόπουλος

Της Μαρίας Νίκα 
Δύο χρόνια μετά την εντυπωσιακή έκθεση στον Πύργο Μούρτζινου της Καρδαμύλης, η Ομάδα «Κεραμέων Ίχνη» παρουσιάζει μια νέα σημαντική εκδήλωση κεραμικής με πρωτότυπα έργα, αυτή τη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών. Τριάντα κεραμίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό εμπνεύστηκαν από τον επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο, την ιστορία του, το μύθο που τον περιβάλλει, τα εκθέματα του μουσείου, ακόμη και από έργα του ποιητή Άγγελου Σικελιανού. Ανάμεσά τους οι Καλαματιανοί Ηλίας Χριστόπουλος και Αγγελική Πολίτη. Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Δελφοί» έγιναν σήμερα το μεσημέρι, ενώ τα έργα θα παραμείνουν στο χώρο για δύο μήνες…


Η Ομάδα «Κεραμέων Ίχνη» δημιουργήθηκε το 2011 στην Πάτρα από κεραμίστες οι οποίοι ζουν ή εργάζονται εκεί, όπως ο Καλαματιανός Ηλίας Χριστόπουλος. Οι άλλοι τέσσερις είναι η Χαρούλα Κοροπούλη, ο Βασίλης Παπαϊωάννου, ο Βασίλης Αναστασόπουλος και η Μαριλένα Λιβιεράτου. Στόχος τους, όπως σημειώνει ο Ηλίας Χριστόπουλος στην Kalamata Journal, είναι να διοργανώνουν εκθέσεις, σεμινάρια, συμπόσια, να προβάλουν τη δουλειά αξιόλογων καλλιτεχνών και την τέχνη της κεραμικής, μια τέχνη «αδικημένη στην Ελλάδα», παρά την ιστορία και την παράδοση που έχει η χώρα σε αυτήν.

«Τώρα με την κρίση υπάρχει περισσότερο η ανάγκη του να βρεθείς με άλλους και να κάνετε πράγματα. Δυσκολίες στην τέχνη πάντα υπήρχαν. Από το να γκρινιάζουμε, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Έτσι δημιουργήθηκε και η ομάδα, γιατί στην Ελλάδα πέρα από μία έκθεση που γινόταν στο Μαρούσι δεν συνέβαινε τίποτ’ άλλο πάνω στην κεραμική».

Μετά την έκθεση που είχε ως θέμα τα εγχάρακτα κεραμικά στο Μουσείο της Καρδαμύλης το 2015, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, και τις ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις που έλαβαν χώρα εκεί, η ομάδα απευθύνθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών. Ακολούθησε η επαφή με τους καλλιτέχνες οι οποίοι δημιούργησαν τα έργα τους εμπνευσμένοι από το συγκεκριμένο χώρο (ομφαλός της Γης, σημαντικότατο πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου κ.λπ).

«Υπάρχει μια πολύ σοβαρή δουλειά πίσω απ’ όλο αυτό. Η έκθεση διοργανώνεται έναν ολόκληρο χρόνο με μεγάλο σεβασμό. Δεν είναι απλό να σου δώσει το χώρο του το Μουσείο των Δελφών, από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας, με απίστευτη επισκεψιμότητα, για να βάλεις σύγχρονα πράγματα» επισημαίνει ο Ηλίας Χριστόπουλος. Κάνει δε λόγο για κορυφαίους καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος στην έκθεση, με διακρίσεις και βραβεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Για πρώτη φορά σε έκθεση της Ομάδας συμμετέχουν και 6 ξένοι καλλιτέχνες, δίνοντας διεθνή υπόσταση στο γεγονός. Συγκεκριμένα παίρνουν μέρος: Βασίλης Αναστασόπουλος, Γιώργος Βαβάτσης, Γιώργος Γκοτσόπουλος, Βούλα Γουνελά, Βούλα Δασκαλοπούλου, Βάσσος Δημητρίου (Κύπρος), Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Μάρω Κερασιώτη, Χαρούλα Κοροπούλη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Μαριλένα Λιβιεράτου, Χριστίνα Μόραλη, Δώρα Μόρφη, Λίλη Μπακογιάννη, Χαρά Μπαχαρίου, Χρυσάνθη Νόττα, Γωγώ Παπαβασιλείου, Βασίλης Παπαϊωάννου, Αγγελική Πολίτη, Φοίβος Πουλτσιάκης, Κλεάνθη Ρεβύθη, Νίκος Σκλαβενίτης, Βασιλική Φράγκου, Ηλίας Χριστόπουλος, Θεοδώρα Χωραφά, Adam Csaba Szabo (Ουγγαρία), Kadir Erturk (Τουρκία), Martin McWilliam (Γερμανία), Rafa Pérez (Ισπανία), Velimir Vukicevic (Σερβία).

Η 4η έκθεση της Ομάδας "Κεραμέων Ίχνη" θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουλίου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας, όπου προϊσταμένη είναι η Αθανασία Ψάλτη, ενώ ιδιαίτερη ήταν η βοήθεια της προϊσταμένης του Τμήματος Συντήρησης Αθανασίας Ρέγκλη.
Τα κείμενα του δίγλωσσου (ελληνικά/αγγλικά) καταλόγου της έκθεσης μετέφρασε η Ελένη Λαμπροπούλου.
Χορηγοί είναι η χαρτοβιομηχανία
elite, τα coffee island, η λουκουμοποιία Σκιαδαρέση, ο πολυχώρος Επίκεντρο στην Πάτρα και το οινοποιείο Αργυρίου στους Δελφούς.

Ακολουθεί η αφίσα της έκθεσης