Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 19:50

Μάθημα τέχνης και ιστορίας από τον Σωτήρη Τζαμουράνη

Μάθημα τέχνης και ιστορίας από τον Σωτήρη Τζαμουράνη

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 
Στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας ο τόσο ευγενής και σπουδαίος άνθρωπος και καλλιτέχνης Σωτήρης Τζαμουράνης μεταφέρει με τα έργα ζωγραφικής του τους επισκέπτες σε τοποθεσίες της Μεσσηνίας, της Μάνης και της Αρκαδίας την ώρα που γράφεται η ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης. Οι επισκέπτες ζουν τη Μάχη της Σχοινόλακκας, της Μάχη της Βέργας, τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, τη Μάχη του Πολυάραβου και πολλά ακόμη πολεμικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Η έκθεση ζωγραφικής του Σωτήρη Τζαμουράνη είναι ένα μάθημα τέχνης και ιστορίας, γι’ αυτό και πολλά σχολεία την έχουν ήδη επισκεφθεί. Η μεγάλη επισκεψιμότητα είναι και ο λόγος που η έκθεση παρατάθηκε μέχρι τις 29 Οκτώβρη και αμέσως μετά θα μεταφερθεί στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας…

Τα περισσότερα από τα έργα ζωγραφικής που εκθέτει ο Σωτήρης Τζαμουράνης τα έχει δημιουργήσει τα τελευταία δύο-τρία χρόνια. Υπάρχουν όμως, όπως μας είπε, και παλιότερα. Το πιο παλιό μάλιστα είναι του 2007, “Η Μάχη στο Μανιάκι”. 

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης της Καλαμάτας παρακινήθηκε και εμπνεύστηκε τα έργα που αναφέρονται στην Ελληνική Επανάσταση από τον σκηνοθέτη από την Πολιανή Γιάννη Μουτσούλα. Όπως σημείωσε, ο κ. Μουτσούλας με τη συνεργασία Συλλόγων Αναβιωτών, όπως τους Ελληνομνήμονες του κ. Κατσίρα και άλλους, δημιουργούν ντοκιμαντέρ για το ΄21. Από τα γυρίσματα αυτών των ντοκιμαντέρ και από φωτογραφίες πήρε έμπνευση και ζωγράφισε για τις μάχες και άλλες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης. Γι’ αυτό, όπως τόνισε, είναι έργα πρωτότυπα. 

Επιπλέον ο κ. Τζαμουράνης μας είπε ότι ένας σημαντικός λόγος που τον παρακίνησε να ζωγραφίσει για το ‘21 είναι ότι μετά από τους Φιλέλληνες ζωγράφους και μετά από τον Βρυζάκη οι καλλιτέχνες άφησαν έξω από τη θεματολογία τους τις μάχες της Ελληνικής Επανάστασης. Αυτό το κενό, σημείωσε, ένιωθε ότι έπρεπε σε ένα βαθμό να καλυφθεί και έτσι έκανε τα έργα που εκτίθενται στο Πνευματικό Κέντρο. 


Η Μάχη στο Μανιάκι

Αυτό που έχει απογοητεύσει κάπως τον κ. Τζαμουράνη, μας είπε, είναι ότι μεγάλο ποσοστό των παιδιών, μικρών και μεγάλων, που επισκέπτονται με τα σχολεία τους την έκθεση, γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση,  τους ήρωες του ‘21, τις Μάχες, ακόμη και όσες σημειώθηκαν στην περιοχή μας. “Φαίνεται ότι δεν διδάσκονται τα παιδιά αυτό το θέμα όσο θα έπρεπε. Προβληματίζομαι. Ίσως να είναι η παγκοσμιοποίηση ο λόγος που δεν πρέπει τα παιδιά μας να γνωρίζουν για την επανάσταση...”. 


Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου

Ο κ. Τζαμουράνης αισθάνεται χαρά και τιμή για την αποδοχή και τις εντυπώσεις που αφήνουν τα έργα του στους επισκέπτες, όπως επίσης του έχει δώσει μεγάλη ικανοποίηση η αποδοχή των έργων του που παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Χορού στις 13 Οκτώβρη, στη μεγάλη εκδήλωση για τους θρυλικούς Ντρέδες των Σουλιμοχωρίων της Μεσσηνίας. Μάλιστα το εξαιρετικό λεύκωμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει πολλά από τα έργα του με τις Μάχες του ΄21 στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. 

Ο Σωτήρης Τζαμουράνης ευχαριστεί το Δήμο Καλαμάτας που ενέταξε την έκθεση ζωγραφικής του στο πρόγραμμα των εκδηλώσεών του για την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.

Στ.Μ. 

 

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:  Καθημερινά 10:00 π.μ.- 13.00 μ.μ. και 17:00- 21:00μ.μ. 

Διάρκεια της έκθεσης 13-29 Οκτωβρίου 2021

 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης εφαρμόζονται τα μέτρα που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας.