Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 08:29

Ο Διονύσης Τσακνής στην Kalamata Journal: Ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα, η ίδια του η τέχνη είναι πολιτική πράξη

Ο Διονύσης Τσακνής στην Kalamata Journal: Ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα, η ίδια του η τέχνη είναι πολιτική πράξη

“Δεν μπορεί ο καλλιτέχνης να είναι ουδέτερος στη σύγχρονη εποχή που όλα τα πράγματα έχουν εξ αντικειμένου πολιτικό πρόσημο, πρέπει να πάρει θέση” τόνισε ο Διονύσης Τσακνής σε συνέντευξη που έδωσε στην Kalamata Journal, με την ευκαιρία της επίσκεψής του χθες στην Καλαμάτα και την ομιλία του το βράδυ στο “Μώμος Cafe Bar” με θέμα: “Μαζί με τους καλλιτέχνες ορθώνουμε φωνή, παλεύουμε η τέχνη να μείνει ζωντανή”...

 Ο Διονύσης Τσακνής είναι υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και την εκδήλωση διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του κόμματος. Σε αυτές τις εκλογές το στοίχημα είναι να βγει δυνατότερο το ΚΚΕ, τόνισε ο Διονύσης Τσακνής, ο οποίος χρησιμοποίησε τη μεταφορά που έκανε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, ότι δηλαδή σημασία δεν έχει μόνο ο μηχανοδηγός, δηλαδή το ποιο κόμμα θα κερδίσει και ποιος θα βγει πρωθυπουργός, αλλά κυρίως το που οδηγούν οι ράγες του τρένου.

 

- Ο ρόλος του καλλιτέχνη και της τέχνης, που είναι το θέμα της ομιλίας σας στην Καλαμάτα, ποιος είναι;

Στη σύγχρονη εποχή, στην εποχή που όλα τα πράγματα οφείλουν και έχουν εξ αντικειμένου ένα πολιτικό πρόσημο, ο ρόλος της τέχνης δεν μπορεί να είναι ουδέτερος. Δεν μπορεί ο καλλιτέχνης να σφυρίζει αδιάφορα, πρέπει να πάρει θέση. 

-Είδαμε ότι οι καλλιτέχνες τους τελευταίους μήνες, με την υπόθεση του Προεδρικού Διατάγματος που θίγει δικαιώματά τους, πήραν θέση, έτσι δεν είναι; 

Προφανώς. Και αυτός είναι ο δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε και πρέπει να πάψουμε να συμβάλλουμε στη λογική ότι ο καλλιτέχνης είναι ένα πρόσωπο μακριά από την πολιτική. Η ίδια του η τέχνη είναι πολιτική πράξη ή οφείλει να είναι μια πολιτική πράξη. Υπάρχει μια διαδεδομένη αντίληψη που θέλει τον καλλιτέχνη ουδέτερο και αυτό είναι κάτι επικίνδυνο κατά τη γνώμη μου. 

-Κάποιοι, και από το χώρο της τέχνης, λένε ναι στην πολιτική αλλά όχι στα κόμματα. Αυτό πως σας ακούγεται;

Τι θα πει αυτό; Πως πραγματώνεται η πολιτική; Μέσω των κομμάτων πραγματώνεται, τι να κάνουμε τώρα…

-Πως απαντάτε σ αυτό που λένε, ότι ο καλλιτέχνης δεν πρέπει να στρατεύεται;

Γιατί, δεν είναι στράτευση η ουδετερότητα; Ακόμα ακόμα και κάποιος ο οποίος λέει ότι είναι ουδέτερος με αυτή του την ουδετερότητα δεν στρατεύεται υπέρ της μη πολιτικής; Και αυτό είναι πολιτική στράτευση με αρνητικό πρόσημο. Είναι και αυτό πολιτική θέση. 


Γιάννης Γαλανόπουλος, Δημήτρης Οικονομάκος, Διονύσης Τσακνής

-Η άποψή σας για τον πολιτισμό στην περιφέρεια ποια είναι;

Είμαι χαρούμενος που βλέπω σε πάρα πολλές πόλεις που επισκέπτομαι τώρα με αυτή την υποψηφιότητά μου ότι υπάρχει έντονος ερασιτεχνισμός με πολύ θετικά αποτελέσματα. Απ’ ότι γνωρίζω εδώ στην Καλαμάτα -και έχω και φίλους και έχω συζητήσει πάρα πολύ- γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά και υπάρχει μια άνθιση του ερασιτεχνισμού πλάι σε επαγγελματικά σχήματα, που οφείλουν και πρέπει να υπάρχουν, γιατί και οι καλλιτέχνες κάνουν ένα επάγγελμα και πρέπει και αυτοί να ζήσουν. Το είδα στα Γιάννενα που πήγα, στην Κέρκυρα, εδώ στην Καλαμάτα, στην Λάρισα. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να συμμετέχει, έχει ανάγκη να δημιουργεί, έχει ανάγκη να φτιάχνει πράγματα και να αξιοποιεί δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του. Υπό αυτή την έννοια και μόνο αν το δει κάποιος, ο ερασιτεχνισμός στο χώρο του θεάτρου, της μουσικής, των εικαστικών τεχνών κ.λπ είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό. 

-Σε αυτές τις εκλογές είστε υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΚΚΕ. Ηταν μια απόφαση που την πήρατε εύκολα;

Την απόφαση την πήρα πανεύκολα, με την έννοια ότι θεώρησα πολύ μεγάλη μου τιμή να μου γίνει αυτή η πρόταση. Ήταν πολύ τιμητικό να μου προτείνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, από τις τάξεις του οποίου προέρχομαι από τα μετεφηβικά μου χρόνια, να συμμετέχω στα ψηφοδέλτιά του. Και σε εμάς η συμμετοχή αυτή έχει να κάνει μόνο με την έννοια της προσφοράς. Δεν προσδοκούμε τίποτα. Ούτε εκλόγιμες θέσεις ούτε βουλευτικά έδρανα. 

-Σαν καλλιτέχνης, σαν άνθρωπος που είσαστε στους αγώνες, αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες; Και γιατί;

Όλες οι εκλογές είναι κρίσιμες. Σε αυτές τις εκλογές όμως, πέρα από την αποτύπωση της διάθεσης του κόσμου, το στοίχημα είναι να δυναμώσει η φωνή του Κομμουνιστικού Κόμματος, με την έννοια ότι είναι το μόνο κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια δεν πάσχει ούτε από εξουσιολαγνεία ούτε από μία μόνιμη καταγγελιομανία. Έχει προτάσεις, τις καταθέτει και ζητάει από τον κόσμο να συμπορευτεί μαζί του, για να στείλει ένα μήνυμα. Ποιο μήνυμα; Αυτό που είπε και ο γενικός γραμματέας του κόμματος προχθές, ότι σημασία δεν έχει μόνον ο μηχανοδηγός αλλά και που οδηγούν οι ράγες του τρένου. Υπό αυτή την έννοια η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές και η ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος θα δείξει μια διάθεση του κόσμου ενδεχομένως για το ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει ο τόπος. 

Σταύρος Μαρτίνος

Η εκδήλωση με τον Διονύση Τσακνή ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Δημήτρη Οικονομάκο, ενώ σύντομη παρέμβαση έκανε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με το ΚΚΕ.