Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 18:22

Peter Eastland: Ξεκίνησε από μια μικρή εφημερίδα της Αγγλίας, φωτογραφίζει σε όλο τον κόσμο, διάλεξε να ζει στη Μάνη

Peter Eastland Peter Eastland

Συνέντευξη στον Σταύρο Μαρτίνο 

Η πρώτη φωτογραφία στην έκθεση του Peter Eastland “5+5”, η οποία λειτουργεί στο art cafe “Κούνιες”, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, έχει τίτλο “Θέα από τη μια πλευρά της Στυγός”. Στην αρχή του άρεσε το τοπίο και η ανάκλαση που έκανε το νερό, όταν όμως πάτησε το κουμπί της φωτογραφικής του μηχανής για να απαθανατίσει την εικόνα, του ήρθε στο μυαλό του ο μύθος της ιερής λίμνης Στύγα και του Στύγιου ποταμού. Ο Peter Eastland είναι Άγγλος φωτογράφος και εδώ και περίπου 20 χρόνια, όταν δεν ταξιδεύει στον κόσμο για να κάνει φωτογραφίες, ζει στο Προάστιο της Μάνης με τη σύζυγό του. Μιλάει “σπαστά” ελληνικά όμως έχει γνωρίσει πολύ καλά την Ελλάδα, έχει διαβάσει, όχι πολύ μας είπε, παρά τη φωτογραφία για τη Στύγα, ελληνική μυθολογία, είναι μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτας και παρά τη μεγάλη εμπειρία του τονίζει ότι μαθαίνει καινούργια πράγματα για τη φωτογραφία από την επαφή του με τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας…

Η σχέση μου με τη φωτογραφία ξεκίνησε περίπου πριν 50 χρόνια. Ένα καλοκαίρι πήγα σε μια κατασκήνωση και έβγαζα φωτογραφίες τον κόσμο και τις δραστηριότητες” μας είπε ο Peter Eastland. Πιο καλά γνώρισε τη φωτογραφία “σε μια μικρή εφημερίδα στην Αγγλία. Δούλεψα στον σκοτεινό θάλαμο, στην εκτύπωση, που ήταν η δουλειά με τη μικρότερη ευθύνη. Κάποια μέρα, περίπου τρεις μήνες από όταν ξεκίνησα, μου έδωσαν μια φωτογραφική μηχανή και μου είπαν να πάω σε ένα θέμα και να φέρω φωτογραφίες. "Αν δεν έχεις φωτογραφίες μη γυρίσεις στην εφημερίδα", μου είπαν. Ήμουν τότε 18-19 χρόνων και έμεινα σε αυτή τη δουλειά για δύο χρόνια”. 

Πάντως η οικογένεια του Άγγλου φωτογράφου είχε ιδιαίτερη σχέση με τη φωτογραφία. Ήταν το αγαπημένο χόμπι του πατέρα του, η μητέρα του ήξερε να χειρίζεται τη φωτογραφική μηχανή, ενώ και ο αδερφός του ήταν επαγγελματίας φωτογράφος. 

Μετά τη δουλειά στην εφημερίδα και σε ηλικία 21 ετών ταξίδεψε στην Ισπανία όπου “έζησα έξι μήνες σε ένα μικρό χωριό κοντά στη θάλασσα. Έκανα πολλές φωτογραφίες και όταν επέστρεψα στην Αγγλία τις πούλησα και αποφάσισα ότι έτσι ήθελα να συνεχίσω στη ζωή μου”. 


Peter Eastland και Νίκος Ηλιόπουλος, ιδρυτής της Φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτας

Ο Peter Eastland συνεργάζεται με ένα πρακτορείο φωτογραφίας στην Αγγλία και οι φωτογραφίες του πωλούνται σε όλο τον κόσμο, τη Ευρώπη, τη Νότια Αμερική, την Αυστραλία, την Κίνα κ.ά Επιπλέον κάνει φωτογραφίες για εφημερίδες και περιοδικά, κυρίως ταξιδιωτικά. 

Έχει γυρίσει όλη την Ευρώπη, τη βόρειο Αφρική, όλες τις χώρες της Μεσογείου, τις Βαλκανικές χώρες, την Ινδονησία κ.ά Διάλεξε όμως να φτιάξει το σπίτι του στη Μάνη, στο Προάστιο. Επέλεξε την Ελλάδα για να ζει όταν δεν ταξιδεύει για δουλειά, “επειδή βρίσκεται περίπου στο κέντρο της περιοχής που με ενδιαφέρει και γιατί η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα, με πολύ διαφορετικά τοπία, όπως στη Μάνη, στη Βόρεια Ελλάδα, στον Αμβρακικό, στις Πρέσπες. Έχω κάνει φωτογραφίες σε όλα αυτά τα μέρη. Το σπίτι μου διάλεξα να το φτιάξω στη Μάνη για πολλούς λόγους: Γιατί μου αρέσει πολύ η ζωή εδώ, είναι λίγο χαλαρά αν δεν θέλεις να κάνεις κάτι, είναι πολύ ήσυχα. Ακόμη στη Μάνη κάθε εποχή είναι διαφορετική, αλλάζει το τοπίο και είναι πολύ όμορφα. Όμως στη Μάνη είχαμε και φίλους και ήταν εύκολο για τη γυναίκα μου να μένει εδώ, με τις φίλες της, όταν εγώ έλειπα σε ταξίδια”. 

Κάτι που επισημαίνει για το Προάστιο και άλλα χωριά ο Peter Eastland είναι ότι “πριν περίπου 20 χρόνια το χωριό είχε πολύ κόσμο, πολλή ζωή. Τώρα ο κόσμος έχει  μειωθεί πάρα πολύ. Το ίδιο συμβαίνει και στα υπόλοιπα χωριά που δεν είναι παραθαλάσσια”. 

Ο Άγγλος φωτογράφος πριν από δέκα χρόνια έκανε μια έκθεση φωτογραφίας στο Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας και “εκεί συνάντησα τον Νίκο Ηλιόπουλο, γίναμε φίλοι και μετά από δύο χρόνια περίπου ο Νίκος μου είπε ότι φτιάχνει τη Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας, στην οποία έγινα μέλος. Περνάμε ωραία στην Ομάδα, για μένα είναι πολύ ενδιαφέρον. Κάθε άνθρωπος στη Φωτογραφική Ομάδα έχει τις δικές του ιδέες για τη φωτογραφία, είναι πολύ ενδιαφέροντες άνθρωποι και έχω πάρει πολλά από αυτούς”. 

Το γεγονός ότι πλέον κάθε άνθρωπος, μικρός και μεγάλος, βγάζει καθημερινά φωτογραφίες με το κινητό του τηλέφωνο βοηθάει την τέχνη της φωτογραφίας, ρωτήσαμε τον Peter Eastland, ο οποίος απάντησε ότι μια φωτογραφία έχει να πει κάτι όταν εκείνος που τη βγάζει αποκαλύπτει με την εικόνα αυτή κάτι που έχει μέσα του και κάτι που νιώθει. 

Οι φωτογραφίες πρέπει να προστατεύονται ως πνευματική ιδιοκτησία ή να είναι ελεύθερες στο διαδίκτυο, τον ρωτήσαμε ακόμη και η απάντησή του είναι: “Η φωτογραφία είναι η δουλειά μου, από την οποία βγάζω χρήματα για να ζω. Άρα χρειάζεται αυτή η πνευματική ιδιοκτησία να προστατεύεται. Από την άλλη δέχομαι ότι για την ενημέρωση του κόσμου ή για την πνευματική καλλιέργεια του κόσμου, πρέπει κάποιες φωτογραφίες να είναι ελεύθερες στο διαδίκτυο. Θέλω πάντως να επισημάνω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σέβονται τα πνευματικά δικαιώματα, έχω διαπιστώσει ότι αυτοί οι οποίοι κλέβουν είναι λίγοι”. 

Ένα πρόβλημα που έχει διαπιστώσει στην Καλαμάτα ο Peter Eastland είναι η έλλειψη επαρκών χώρων για τη πραγματοποίηση εκθέσεων φωτογραφίας: “Είμαι πολύ ευχαριστημένος που εκθέτω εδώ, σε αυτόν τον χώρο, είναι ωραίο μέρος και ελπίζω ότι αρέσει και στους επισκέπτες. Θεωρώ όμως ότι στην Καλαμάτα μπορούν να δημιουργηθούν και άλλοι χώροι για εκθέσεις. Υπάρχει η Γκαλερί Α49, το Μέγαρο Χορού, το Πνευματικό Κέντρο, δεν φτάνουν όμως. Η σημερινή κοινωνία, η οποία έχει αναπτύξει την κουλτούρα της αλλά αντιμετωπίζει και προβλήματα, χρειάζεται περισσότερους χώρους πολιτισμού”. 

Το Μάιο ο Peter Eastland θα πραγματοποιήσει νέο ταξίδι για νέες φωτογραφικές δουλειές. Έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την Κροατία, την Ουγγαρία, ενώ θα επιδιώξει να σταματήσει και στην Αλβανία. Στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη δουλειές του στη Μαντινεία της Αρκαδίας, όπου το τοπίο τονίζει ότι τον εντυπωσιάζει, ιδιαίτερα τον χειμώνα, όπως και στις Πρέσπες

Κλείσαμε τη συζήτηση με την ερώτηση ποια είναι η φωτογραφία του που του αρέσει περισσότερο και η απάντησή του ήταν ότι “εξαρτάται από το πως αισθάνομαι κάθε φορά. Αυτό πάει ανάλογα με τα συναισθήματά μου. Ωστόσο οι πρώτες φωτογραφίες που έκανα, πριν από πενήντα χρόνια, είναι για μένα οι πιο ενδιαφέρουσες. Φωτογραφίες που έκανα με ανθρώπους που γνώρισα τότε. Γενικά πιστεύω ότι για τους περισσότερους φωτογράφους οι πιο ενδιαφέρουσες φωτογραφίες είναι αυτές που έκαναν στο ξεκίνημά τους. Μπορεί να μην είναι οι καλύτερες, είναι όμως σε πολλές περιπτώσεις οι πιο σημαντικές”. 

 

Η έκθεση του Peter Eastland θα λειτουργεί μέχρι τις 4 Μαρτίου 2023, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του art_cafe ΚΟΥΝΙΕΣ.

Την έκθεση έχει διοργανώσει η Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας, που στεγάζεται στον Οικίσκο Νο9, στο Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας (έναντι ΕΡΤ Καλαμάτας). Τηλέφωνο επικοινωνίας της Φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτας: 6944583009 Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ιστοσελίδα: http://www.fokal.gr/ Facebook: Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας (group) Facebook: Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας – Φ.Ο.ΚΑΛ (page) Instagram: #Φωτογραφική_Ομάδα_Καλαμάτας