Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 10:24

Ειρήνη Κουκούμη: Ποιο θα είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα που θα βγάλουν οι κάλπες την Κυριακή

Ειρήνη Κουκούμη: Ποιο θα είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα που θα βγάλουν οι κάλπες την Κυριακή

Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ θα είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα που θα βγάλουν οι κάλπες την Κυριακή, τονίζει η Ειρήνη Κουκούμη, υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Σημειώνει πως η επόμενη κυβέρνηση θα εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση γι’ αυτό και πρέπει να ενισχυθεί η δύναμη του ΚΚΕ  που στέκεται μπροστάρης στους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού. Η Ειρήνη Κουκούμη στη συνέντευξη που μας έδωσε μιλά για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες της Τριφυλίας, στην οποία ζει και η οποία αποτελεί σημαντικό αγροτοπαραγωγικό κέντρο. Αναφέρεται επίσης στην τουριστική ανάπτυξη και πόσο ωφελούνται απ’ αυτήν οι εργαζόμενοι. Ακόμη μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, ενώ απευθύνει το μήνυμά της προς τη νεολαία που θα προσέλθει στην κάλπη…

 

Συνέντευξη στον Σταύρο Μαρτίνο

 

-Στον κόσμο που δεν σας γνωρίζει αλλά θέλει να μάθει για σας κάποια πράγματα πριν αποφασίσει ποιους και ποιες θα ψηφίσει τι θα λέγατε;

Γεννήθηκα και κατοικώ στην Κυπαρισσία της Τριφυλίας. Κατάγομαι από πολύτεκνη οικογένεια -έχω άλλα 3 αδέλφια- και από τον δικό μου γάμο απέκτησα δύο παιδιά. Μετά την αποφοίτησή μου από το Λύκειο Κυπαρισσίας φοίτησα στο Χρηματοοικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (πρώην ΑΤΕΙ) και έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική Ανάλυση. Διατηρώ ατομική επιχείρηση στον χώρο της εστίασης και εργάζομαι στον ασφαλιστικό τομέα. Από τον πατέρα μου, τον Σαράντο Κουκούμη, αλλά και την μητέρα μου, την Μαγδαληνή, πήρα το ¨μικρόβιο¨ της ενασχόλησης με τα κοινά και της αγωνιστικής διεκδίκησης των προβλημάτων που απασχολούν το λαό μας. Δραστηριοποιούμαι τα τελευταία χρόνια στο γονεϊκό κίνημα, είμαι Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας και μέλος της Ομάδας Γυναικών Τριφυλίας, μέλος της ΟΓΕ.

 

-Στην Κυπαρισσία και την Τριφυλία ευρύτερα ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και εργαζόμενοι;

Ο λαός της Κυπαρισσίας και της Τριφυλίας, όπως και της υπόλοιπης Μεσσηνίας, βιώνει τα ίδια προβλήματα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που άσκησαν τα κόμματα που κυβέρνησαν (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ) τα τελευταία χρόνια, που συνυπέγραψαν τα μνημόνια και γονάτισαν οικονομικά το λαό. Έτσι, με υποστελεχωμένα τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας δεν μπορούν να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες του λαού της Τριφυλίας, με επακόλουθο να αναζητούν Νοσοκομείο διανύοντας μεγάλες αποστάσεις με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση και κίνδυνο απώλειας ζωής. Το ίδιο και με τις σχολικές και αθλητικές υποδομές, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για παροχή ασφαλούς δημόσιας δωρεάν Παιδείας και αθλητισμού-πολιτισμού στα παιδιά μας. Ανύπαρκτες και υποστελεχωμένες είναι και οι δημόσιες κοινωνικές δομές στον Δήμο μας. Επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο σε κακή κατάσταση και βέβαια τα γενικά προβλήματα, που ταλανίζουν όλα τα λαϊκά νοικοκυριά, όπως η ακρίβεια στα είδη διατροφής, στο ρεύμα και στα καύσιμα, τα χρέη σε εφορία και Τράπεζες είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο λαός της Τριφυλίας και αισθάνεται μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια για το μέλλον το δικό του και των παιδιών του.

 

-Με την απλή αναλογική υπάρχει περίπτωση να εκλεγεί βουλευτής στη Μεσσηνία από το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Αυτό για τους κατοίκους του Νομού τι σημαίνει;

Ζητάμε την ενίσχυση του Κ.Κ.Ε. στη Μεσσηνία και για το μεγάλο ενδεχόμενο να εκλεγεί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κομμουνιστής βουλευτής στη Μεσσηνία. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα από καλύτερες θέσεις την προβολή και στήριξη –μέσα και έξω από τη Βουλή- των προβλημάτων και των αγωνιστικών διεκδικήσεων του λαού της Μεσσηνίας, να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή επίθεση, να αποσπαστούν ορισμένες κατακτήσεις και μέτρα υπέρ του λαού.

 

-Η Τριφυλία είναι σημαντικό αγροτοπαραγωγικό κέντρο για την Πελοπόννησο. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες της Τριφυλίας ζουν καλύτερα από τους αγρότες άλλων περιοχών;

Πράγματι η Τριφυλία είναι ένα από τα σημαντικότερα αγροτοπαραγωγικά κέντρα της Πελοποννήσου και παράγει πολύτιμα διατροφικά προϊόντα, αγροτικά-κτηνοτροφικά-αλιευτικά, ελαιόλαδο, ελιές, κηπευτικά, θερμοκηπιακά και υπαίθρια, καρπούζι, κρασί κ.α., που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σημαντικά στη διατροφική επάρκεια της χώρας μας, αλλά και οι αγρότες μας να απολαμβάνουν ένα καλό επίπεδο διαβίωσης.

Όμως, εξαιτίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε. και της πολιτικής των ελληνικών Κυβερνήσεων, η πλειοψηφία των φτωχομεσαίων αγροτών δυσκολεύεται να τα ¨βγάλει πέρα¨, είναι χρεωμένοι στις τράπεζες και στους εμπόρους από τους οποίους προμηθεύονται αγροτικά-καλλιεργητικά μέσα και εφόδια.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εκτοξευτεί οι τιμές των εφοδίων αυτών (μηχανημάτων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων κλπ), ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο δύο και τρεις φορές πάνω, με συνέπεια να επιβαρύνουν πολύ το καλλιεργητικό κόστος από τη μία κι από την άλλη, χωρίς εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, να μην αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης στην αγροτική οικογένεια. Η φτωχομεσαία αγροτιά και της Τριφυλίας όχι μόνο δεν ζει καλύτερα από τους αγρότες άλλων περιοχών αλλά υπάρχει μια τάση εγκατάλειψης κι ερημοποίησης της υπαίθρου, ιδίως των ορεινών χωριών της Τριφυλίας, που στα περισσότερα ζουν ελάχιστοι συνταξιούχοι αγρότες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι βάσει της τελευταίας απογραφής η Τριφυλία έχει χάσει σε πληθυσμό μια πόλη σαν την Κυπαρισσία, δηλαδή πάνω από πέντε χιλιάδες κατοίκους.

Μέτρα που θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να συγκρατήσουν τη συνεχιζόμενη πληθυσμιακή κατάρρευση δεν παίρνονται, αφού όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις τα βάζουν στη ζυγαριά του «κόστους-οφέλους» και τα βρίσκουν κοστοβόρα και μη επιλέξιμα. Έτσι, τα αρδευτικά δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος, παρά τις υποσχέσεις, δεν έχουν κατασκευαστεί εδώ και μια δεκαετία. Το αγροτικό οδικό δίκτυο είναι σε κακή κατάσταση. Δίνεται αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές, όχι όμως στους αγρότες. Ο ΕΛΓΑ σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και ασθενειών δεν αποζημιώνει το 100% της απώλειας εισοδήματος και τόσα άλλα που καθημερινά επιδεινώνουν το επίπεδο διαβίωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς της Τριφυλίας.

 

 

-Ο τουρισμός μπορεί να είναι ο τομέας της οικονομίας που θα φέρει ευημερία στον τόπο;

Η ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου τα τελευταία χρόνια και στη Μεσσηνία και ειδικότερα στην Τριφυλία λόγω και των μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων της COSTA NAVARINO, αλλά και των φυσικών της χαρισμάτων έχει κάνει την Τριφυλία τουριστικό προορισμό για πολλούς, κυρίως Ευρωπαίους, επισκέπτες. Όμως τα πολλά κέρδη και η ευημερία είναι για τους λίγους, κυρίως γι΄αυτούς που διαθέτουν μεγάλα ξενοδοχειακά καταλύματα, αφού για τους μικρούς ξενοδόχους και επαγγελματίες της εστίασης και άλλους μικροεπαγγελματίες και λόγω της μικρής καλοκαιρινής κυρίως τουριστικής περιόδου και λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων δεν μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια και αισιοδοξία για το μέλλον. Εκείνοι πάντως που βλέπουν να μην έρχεται καμία ευημερία στη ζωή τους από την ανάπτυξη του τουρισμού είναι οι εποχιακοί εργατοϋπάλληλοι που προσλαμβάνονται για λίγους μήνες, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με εξαντλητικά ωράρια εργασίας, χωρίς μέτρα ασφάλειας και βέβαια το εισόδημα που εξασφαλίζουν δεν επαρκεί για να καλύψουν τις ετήσιες ανάγκες τους. Ούτε τον λαό ακουμπά αυτή η ευημερία, αφού οι περισσότερες λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να κάνουν 2-3 μέρες διακοπές το χρόνο.

 

-Το μήνυμά σας προς τους νέους μπροστά στην κάλπη της 21ης Μάη ποιο είναι;

Το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή και το τραγικό έγκλημα των Τεμπών, χιλιάδες νέοι σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στη Μεσσηνία, βγήκαν στους δρόμους και βροντοφώναξαν «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Όλοι αυτοί οι νέοι, αλλά και όσοι βλέπουν τη ζωή τους να συνθλίβεται και τα όνειρά τους να ψαλλιδίζονται στην ανεργία, στην υποαπασχόληση, στην υπονόμευση των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων  τους, τους λέμε να πάνε στην κάλπη και να εκφράσουν τη δίκαιη αγανάκτησή τους ενάντια στις κυβερνήσεις και τα κόμματα με τα ¨συμπληρώματά¨ τους που τους έχουν μαυρίσει τη ζωή και να ψηφίσουν ΚΚΕ.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα που έστειλαν οι φοιτητές από τις κάλπες των φοιτητικών εκλογών της 10ης  Μάη, όπου έβγαλαν την Πανσπουδαστική –παράταξη που στηρίζει η ΚΝΕ και το ΚΚΕ- για δεύτερη χρονιά πρώτη δύναμη, να βγει κι από τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μάη, ενισχύοντας αποφασιστικά το Κ.Κ.Ε.

Ψήφο στο Κ.Κ.Ε., γιατί ό,τι κερδήθηκε αυτά τα χρόνια είχε την υπογραφή του λαϊκού κινήματος με μπροστάρη το Κ.Κ.Ε., τις δυνάμεις της ΚΝΕ στα σχολεία, στα αμφιθέατρα, στους χώρους δουλειάς.

Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, με πολύ πιο ισχυρό Κ.Κ.Ε.