Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2024 21:47

“Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο ενωμένος από ποτέ” - “Με τις πολιτικές της Ν.Δ. η χώρα πέφτει σε όλο και πιο δεινή θέση”

Γιώργος Τσίπρας Γιώργος Τσίπρας

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ KALAMATA JOURNAL

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Τσίπρας, θα επισκεφθεί την Κυριακή την Καλαμάτα, προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος στην εκδήλωση κοπής της πίτας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Vino Banco Tapas Bar, στις 6.30 το απόγευμα. Ενόψει αυτής της εκδήλωσης η Kalamata Journal μίλησε με τον Γιώργο Τσίπρα για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, για το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η χώρα. 



-Αρκεί το συνέδριο και το νέο πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για να ξεκινήσει το κόμμα σας να ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Όχι, προφανώς και δεν αρκεί. Αλλά είναι ένα συνέδριο σημαντικό για εμάς, ένα συνέδριο επανεκκίνησης και ανασύνταξης μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά, με τις εκλογικές ήττες, με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, με την αναμέτρηση για την εκλογή του νέου προέδρου, με όσα ακολούθησαν μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. 

Σήμερα στη χώρα μας υπάρχει πρόβλημα, έχουμε ένα κόμμα με 41% και τα υπόλοιπα βρίσκονται κάτω από το 20%. Αυτό δίνει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, και την παρούσα της Νέας Δημοκρατίας, τη δυνατότητα να ασκεί και να εφαρμόζει πολιτικές με μικρότερο έλεγχο. Χρειάζεται ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. 

Στο συνέδριο θα αποφασίσουμε τις θέσεις του κόμματός μας, κάτι που προφανώς έχει τη σημασία του. Χρειαζόμαστε έναν πιο σύγχρονο πολιτικό λόγο και θέσεις που να δίνουν απαντήσεις σε αυτά που απασχολούν την κοινωνική πλειοψηφία και την πορεία της χώρας, η οποία πρέπει να αλλάξει. 

Δεν έχουμε στη χώρα ανάπτυξη ενώ χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό άλμα, ειδικά μετά από όσα έγιναν τα προηγούμενα δέκα χρόνια, όπου χάσαμε το 25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Χρειαζόμαστε πραγματική ανάπτυξη που θα φέρει ευημερία στην κοινωνική πλειοψηφία. Σήμερα έχουμε επιδείνωση στα μισθολογικά των εργαζομένων, στην αγοραστική δύναμη του κόσμου, έχουμε έντονες πιέσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους μισθωτούς, στους αγρότες. Έχουμε συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια. Και αυτή η πορεία συνεχίζεται μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε στο τέλος του χρόνου, μέσα από το νομοσχέδιο που έρχεται για τα πανεπιστήμια, μέσα από τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης. 

Το πιο σημαντικό με το συνέδριό μας είναι ότι θα ξεκινήσει μια πορεία προς την κοινωνική πλειοψηφία, ένα άνοιγμα που δεν κάναμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Και θα είναι ένα συνέδριο ενότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι πιο ενωμένος από ποτέ. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του συνεδρίου μας, να σημάνει την εκκίνηση του ανοίγματός μας και της επαφής μας με την κοινωνική πλειοψηφία για την πολιτική αλλαγή που ο τόπος χρειάζεται. 

 

-ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά. Τι σας χωρίζει, τι θα μπορούσε να σας φέρει κοντά;

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Αριστερά μάλλον θα πρέπει να απευθυνθείτε στους ίδιους και να τους ρωτήσετε τι τους χωρίζει και έφυγαν, ειδικά εκείνους που έφυγαν σε δεύτερη φάση, τους “έξι συν έξι”. 

Με το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πεδία προγραμματικής σύγκλισης. Εμείς και προεκλογικά απευθύναμε κάλεσμα για μια προγραμματική συμφωνία και το πληρώσαμε αυτό. Όμως το ΠΑΣΟΚ είναι ένα φθαρμένο κόμμα, έχει δουλείες από το παρελθόν, από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, για την οποία δεν υπάρχει καμία αυτοκριτική. Και όχι μόνο αυτό αλλά το μισό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ και σήμερα ευελπιστεί ίσως ακόμη και σε μια συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη, μαχητική αντιπολίτευση. Ωστόσο εμείς οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όποια περιθώρια υπάρχουν σε πεδία προγραμματικής σύγκλισης. 

 

-Το μήνυμά σας προς τους πολίτες της Μεσσηνίας ενόψει του συνεδρίου και των ευρωεκλογών που έπονται, ποιο είναι;

Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή πορείας της χώρας, με πιο προοδευτικές πολιτικές που θα απαντήσουν στα μεγάλα ζητήματα που την ταλανίζουν από την εποχή πριν από τα μνημόνια. Τα ζητήματα αυτά όχι μόνο δεν επιλύονται σήμερα με τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας αλλά η χώρα δυστυχώς πέφτει σε όλο και πιο δεινή θέση. Δεν είμαστε απλά στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης αλλά στις τελευταίες θέσεις της ανατολικής Ευρώπης. 

Η χώρα πρέπει να αλλάξει πορεία, να εφαρμόσει πολιτικές για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, για το κοινωνικό κράτος, για την υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση. Αυτά τα προβλήματα της υγείας και όχι μόνο γνωρίζω ότι απασχολούν πολύ σοβαρά και τους πολίτες που ζουν στη Μεσσηνία.

Ζούμε μια περίεργη εποχή, μια δύσκολη εποχή διεθνώς. Αλλάζουν πολλά και δεν νομίζω ότι αλλάζουν προς το καλύτερο. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή για να ασχοληθεί η χώρα σοβαρά με τις προκλήσεις και για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας υπέρ των πολλών. 

Στ.Μ.