Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 16:13

Ο Αλ. Τσίπρας στην Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων: Πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα με τις απευθείας αναθέσεις

Ο Αλ. Τσίπρας στην Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων: Πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα με τις απευθείας αναθέσεις

“Πρόκειται για γιουρούσι, για πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα, με τη σφραγίδα Μητσοτάκη” δήλωσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίσκεψή του, σήμερα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, καταγγέλλοντας απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, με το πρόσχημα μάλιστα της πανδημίας. Ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε πως θα επιτραπεί σε μια κυβέρνηση που κάνει πλιάτσικο με το δημόσιο χρήμα να διαχειριστεί τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης και κάλεσε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας να πάρουν θέση…

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής: “Επισκέφθηκα σήμερα την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων για να εκφράσω τον έντονο προβληματισμό μου, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας, την έχει αξιοποιήσει για να προχωρήσει σε μία σειρά παρεκκλίσεις από τη νομοθεσία, σε σχέση με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσαμε για το υπερβολικό ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στους πρώτους 18 μήνες. Οι τέσσερις μήνες που ακολούθησαν μέχρι και τον Οκτώβρη, αύξησαν αυτό το ποσό κοντά στα 7 δισ. ευρώ. Τέσσερα δισεκατομμύρια σε κλειστούς διαγωνισμούς και 2,7 δισ. σε απευθείας αναθέσεις. Και μάλιστα, απευθείας αναθέσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση είχε φροντίσει να νομοθετήσει την αύξηση του ορίου από τις 20.000 στις 60.000 ευρώ και την άρση κάθε ορίου για αναθέσεις που έχουν να κάνουν με την πανδημία. 

Στο όνομα της πανδημίας, καταχρηστικά, έγιναν 2,7 δισ. απευθείας αναθέσεις, ενώ την πανδημία αφορούσαν μονάχα 320 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται για γιουρούσι, για πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα, με τη σφραγίδα Μητσοτάκη. Και αναρωτιέμαι: Ποιος θα διαχειριστεί τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης; Αυτή η κυβέρνηση που αξιοποιεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να κάνει πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα δίχως να δίνει λογαριασμό;

Είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Και καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση. Και βεβαίως, την κυβέρνηση να απολογηθεί στον Έλληνα φορολογούμενο”.