Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 14:37

Τσίπρας στη Βουλή: Ουρανοκατέβατα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και η κοινωνία στενάζει

Τσίπρας στη Βουλή: Ουρανοκατέβατα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και η κοινωνία στενάζει

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΟΥΝ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ 
Τη φορολόγηση των “ουρανοκατέβατων υπερκερδών” των τριών ιδιοκτητών εταιριών παραγωγής ενέργειας ώστε να στηριχθεί πραγματικά η κοινωνία που στενάζει, ζήτησε στη Βουλή από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού σε συμφέροντα και στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία όχι μόνο δεν του επιτρέπει να πάρει μέτρα για την κοινωνία αλλά αντίθετα συνεχίζει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια των τριών ιδιοκτητών εταιριών παραγωγής ενέργειας, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι όπου διαπιστωθούν υπερκέρδη οι εταιρίες θα κληθούν να συνεισφέρουν στις απώλειες που είχαν οι πολίτες.

“Πάρτε πίσω τα κλεμμένα και προχωρήστε σε μέτρα που σας ζητάμε από το Σεπτέμβρη, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μειώστε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, μειώστε τον ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα”, τόνισε επίσης ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας ακόμα την κυβέρνηση “να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, όχι ζήσε Μάη μου να φάς τριφύλλι”. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “με βάση στοιχεία από τη ΡΑΕ από τον Ιούλιο του 21, μέχρι και τον Φλεβάρη του 22, το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ η Μεγαβατώρα, ενώ η μέση συνολική τιμή της Ελληνικής χονδρικής αγοράς, ήταν στα 202 ευρώ. Άρα 153 κόστισε, 202 πουλήσανε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 8 μήνες. Που σημαίνει υπερκέρδος 49 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο κέρδος ήταν 2 ως 3 ευρώ τη μεταβατώρα”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε υπογραμμίζοντας: “Με 49 ευρώ το κέρδος, το συνολικό υπερκέρδος των ηλεκτροπαραγωγών με μονάδες φυσικού αερίου, στο οκτάμηνο, ξεπέρασε το 1,7 δις. Αν αφαιρέσουμε εκπτώσεις, προκύπτει το 1,4 δισ. Και εσείς δίνετε 600 εκατ. για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια. Και μιλάτε για λεφτόδεντρα.

Αυτά είναι τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη που λέει η Κομισιόν ότι πρέπει να φορολογηθούν, να επιστραφούν στην κοινωνία που στενάζει. Από αυτά τα 1,4 δισ., στη ΔΕΗ των γαλάζιων γκόλντεν μπόυς, που θέλουν να φτιάξουν βιογραφικά στη πλάτη του Έλληνα καταναλωτή και να πλουτίσουν, αντιστοιχεί περίπου 1 δισ. ευρώ.

Γιατί δεν παίρνετε πίσω αυτά τα υπερκέρδη; Τι περιμένετε να βγάλουν άλλα τόσα ή και περισσότερα το επόμενο εξάμηνο; Να γονατίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Για να μη πειράξετε τη τιμή στο ταμπλό, τα κέρδη του fund που πήρε το 17% της ΔΕΗ και την εύνοια τριών ιδιοκτητών εταιρειών ενέργειας που είδαν ουρανοκατέβατα κέρδη;”.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε: “«Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Και μόνο πανευρωπαϊκά μπορεί να απαντηθεί. Γι αυτό και η ελληνική πρόταση για τον έλεγχο της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου βρίσκεται ήδη στην ατζέντα των συζητήσεων στο αυριανό ευρωπαϊκό συμβούλιο. Και σε αυτό συμφωνούμε με πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

«Βλέπω να ωριμάζει σε όλη την ήπειρο η ανάγκη για δραστικές παρεμβάσεις στην λειτουργία των αγορών» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η πολιτική οφείλει να δράσει ώστε η διεθνής κερδοσκοπία να σταματήσει να ποντάρει στην πόλεμο. Και η αγορά να επανέλθει στον πραγματικό της ρόλο που δεν είναι άλλος από το να καθορίζονται οι τιμές με τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Οι τιμές υπό προϋποθέσεις μπορούν να τεθούν υπό προσωρινό έλεγχο. Μπορούν να τεθούν γιατί αφορούν τους πολίτες και όχι τις εταιρείες. Και οι τελευταίες έχουν την υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών υπερκερδών τους για την άρση αυτής της αναταραχής».

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι έχει ήδη δώσει εντολή στην ΡΑΕ, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας, από τον περασμένο Οκτώβριο ως σήμερα και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση. «Είναι μια δύσκολη τεχνικά άσκηση, γιατί η τοπική αγορά συνδέεται με την παγκόσμια, ευρωπαϊκή αγορά μέσα από πολυδαίδαλες διαδρομές. Δεν προσφέρεται συνεπώς για εύκολα συνθήματα και απαιτεί τεκμηριωμένη δουλειά» είπε και συμπλήρωσε: «Ένα είναι σίγουρο: Εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες».