Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022 15:55

Χαρίτσης-Αχτσιόγλου: Κάθε μήνα οι τιμές αυξάνονται αδιαλείπτως αλλά η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια πολιτική

Χαρίτσης-Αχτσιόγλου: Κάθε μήνα οι τιμές αυξάνονται αδιαλείπτως αλλά η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια πολιτική

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στην Ελλάδα στις τιμές της ενέργειας και στις τελευταίες στην αγοραστική δύναμη των πολιτών και αυτό δεν αποτελεί ατύχημα αλλά αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο Αλέξης Χαρίτσης και η Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου, που ανήλθε στο 8,5%...

Οι τομεάρχες Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης και Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, στην κοινή τους δήλωση σημειώνουν συγκεκριμένα: “Για ακόμη έναν μήνα ο υψηλός πληθωρισμός και η σαρωτική ακρίβεια ισοπεδώνουν τα εισοδήματα των πολιτών, ιδιαίτερα των οικονομικά πιο αδύναμων.

Τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός ανήλθε στο 8,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα που ήταν ήδη στο 4,8%. Οι αυξήσεις των τιμών είναι συνεχείς και πολύ μεγάλες, όπως μαρτυρά και ο μέσος δείκτης δωδεκαμήνου του πληθωρισμού που αυξήθηκε κατά 9,5%.

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στα βασικά αγαθά και τα είδη πρώτης ανάγκης, που απορροφούν σχεδόν το σύνολο του εισοδήματος των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων. Όπως για παράδειγμα στα τρόφιμα που σε πολλές περιπτώσεις πλησιάζουν ή και ξεπερνούν το 20%, αλλά και στα καύσιμα ή την ενέργεια που οι αυξήσεις είναι διπλάσιες και τριπλάσιες του γενικού δείκτη.

Οι μήνες διαδέχονται ο ένας τον άλλον με τις τιμές να αυξάνονται αδιαλείπτως, την αγοραστική δύναμη των πολιτών να συρρικνώνεται διαρκώς, τα νοικοκυριά να συμπιέζουν ολοένα και περισσότερο ανελαστικές στην πραγματικότητα δαπάνες τους, και η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια πολιτική.

Μια πολιτική που μας φέρνει στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στις τιμές στην ενέργεια και στις τελευταίες στην αγοραστική δύναμη και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Δεν πρόκειται για ατύχημα, αλλά για πολιτική επιλογή. Γι’ αυτό και η πολιτική αλλαγή είναι η μόνη διέξοδος”.