Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 18:23

Μητσοτάκης για Μπένο: Δικαίωσε και με το παραπάνω τις προσδοκίες μας - Ανασυγκρότηση Βόρειας Εύβοιας

Μητσοτάκης για Μπένο: Δικαίωσε και με το παραπάνω τις προσδοκίες μας - Ανασυγκρότηση Βόρειας Εύβοιας

Παρουσιάστηκε σήμερα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, από τον επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης, Σταύρο Μπένο. Η παρουσίαση έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης της Βόρειας Εύβοιας, ενώ ο πρωθυπουργός είπε για τον Σταύρο Μπένο ότι «δικαίωσε και με το παραπάνω τις προσδοκίες μας ως προς τη σπουδαία δουλειά την οποία έκανε»…

Σύμφωνα με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων σημείωσε: “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο σχέδιο αυτό συνδυάστηκε μια πολύ τολμηρή ματιά για το πως μπορούμε να φανταστούμε τη Βόρεια Εύβοια, με τις αναζητήσεις των ιδίων των κατοίκων. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι ένα σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε εν κενώ, είναι πράγματι εντυπωσιακό το βάθος της διαβούλευσης. Και πιστεύω ότι αυτό είναι που κάνει και τους ίδιους τους κατοίκους να είναι σήμερα πιο αισιόδοξοι ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πραγματικά μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους προς το καλύτερο”. 

Από την πλευρά του ο Σταύρος Μπένος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι “έβγαλα το άχτι μου με την πιο αγαπημένη μου αξιακή κατάκτηση της Ευρώπης για το κράτος και την αυτοδιοίκηση, που είναι η αρχή της επικουρικότητας. Δηλαδή τι λέει η αρχή της επικουρικότητας: ότι μπορούμε να το κάνουμε χαμηλά, το κάνουμε όσο γίνεται πιο χαμηλά. Όλο το πρόγραμμα λοιπόν διαπνέεται από αυτή την αρχή και έχουμε ένα σπουδαίο έργο για την αυτοδιοίκηση. Πέραν από τις ευθύνες τις κυβερνητικές, έχει ανατεθεί ένα μεγάλο κομμάτι των ευθυνών στους Δήμους και στην Περιφέρεια. Το όχημα μας για όλα αυτά ποιο είναι; Τα λέμε όλα αυτά, το θέμα είναι πώς τα κάνουμε. Το όχημα η Ευρώπη το έχει έτοιμο και αν θέλετε τη γνώμη μου, θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο πνευματικό κεκτημένο της Ευρώπης από την ίδρυση της, είναι δηλαδή τα ολιστικά προγράμματα, οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις”. 

Σύμφωνα πάντα με το γραφείο του πρωθυπουργού, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει 71 έργα και δράσεις προϋπολογισμού 389,8 εκ. ευρώ. Από αυτά 30 έργα και δράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει ή ολοκληρωθεί και 41 θα ξεκινήσουν ως το τέλος του 2023. Όλα τα έργα έχουν εξασφαλισμένους πόρους.

Η συνολική επένδυση του κράτους για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας προσεγγίζει τα 700 εκ. ευρώ, με 300 εκ ευρώ για τις δράσεις ανακούφισης και άμεσης αποκατάστασης που υλοποιήθηκαν αμέσως μετά την πυρκαγιά του 2021 και άλλα 390 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του σχεδίου «Εύβοια Μετά».

Όλα τα έργα και οι δράσεις που επελέγησαν εκπληρώνουν τέσσερα βασικά κριτήρια:

  • πολιτικής αποδοχής,
  • πρότασης και αποδοχής από την τοπική κοινωνία,
  • χρονοδιαγράμματος,
  • ωρίμανσης και χρηματοδότησης από συγκεκριμένο χρηματοδοτικό φορέα.

Το τελικό μείγμα των έργων και των δράσεων προέκυψε ως προϊόν έντονης και βαθιάς διαβούλευσης, συνδυάζοντας στρατηγικές υποδομές, κορυφαίες μεταρρυθμίσεις και θεσμικές παρεμβάσεις:

-Κορυφαία υποδομή: ο νέος οδικός άξονας Ψαχνών – Στροφιλιάς, Στροφιλιάς– Ιστιαίας και οι πέντε κλάδοι του.

-Κορυφαία μεταρρύθμιση: ο «ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ» του Νέου Δάσους με την ίδρυση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) που θα συνδυάζει την κοινωνική και την κυκλική οικονομία.

-Κορυφαία επένδυση: η αναβάθμιση και η επαναλειτουργία του Υδροθεραπευτηρίου της Αιδηψού.

-Κορυφαία θεσμική παρέμβαση: η εκπόνηση και έγκριση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού.

-Κορυφαία συμβολική και ανθρωποκεντρική παρέμβαση είναι η εξάπλωση τριών κρίσιμων δικτύων του κράτους (διοίκησης, Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), υγείας και πρόνοιας) έως το τελευταίο σπίτι της Βόρειας Εύβοιας.