Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2023 14:35

Ενώσεις Συντακτών για τους δημοσιογράφους στην εμπόλεμη Γάζα: Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τόσες απώλειες σε τόσο σύντομο χρόνο

Ενώσεις Συντακτών για τους δημοσιογράφους στην εμπόλεμη Γάζα: Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τόσες απώλειες σε τόσο σύντομο χρόνο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να αποφύγει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και της γενοκτονίας και να μην υπονομεύει την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην εμπόλεμη Γάζα καλεί το Ισραήλ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), με ψήφισμά που εγκρίθηκε στο Γενικό της Συμβούλιο, που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο στη Λάρισα. Η ΠΟΕΣΥ στο ψήφισμά της υπογραμμίζει ότι μέχρι το Σαββατοκύριακο είχαν σκοτωθεί στη Γάζα 36 δημοσιογράφοι και ότι “ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τόσες απώλειες στην παγκόσμια δημοσιογραφική οικογένεια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα”.

 

Το ψήφισμα της ΠΟΕΣΥ έχει ως εξής: “To Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία του για τη δυσχερή θέση όλων των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και των Ελλήνων απεσταλμένων στην εμπόλεμη περιοχή στη Γάζα.

 

Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι το Ισραήλ ανακοίνωσε στις 27 Οκτωβρίου ότι «δεν εγγυάται την ασφάλεια των δημοσιογράφων», υπονομεύοντας το ύψιστο αγαθό της ενημέρωσης και ασκώντας εμμέσως πίεση για το περιεχόμενο και την αμεροληψία.

 

Η ΠΟΕΣΥ ενώνει την φωνή της με την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και απορρίπτει αυτή την πολιτική και απαιτούμε από τους Ισραηλινούς υπουργούς και στρατιωτικούς διοικητές να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο.

 

Έως σήμερα, από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, 36 συνάδελφοί μας - σε συντριπτική πλειοψηφία Παλαιστίνιοι - αλλά και Ισραηλινοί και από άλλες χώρες έχουν σκοτωθεί, άλλοι έχουν τραυματισθεί ή/και είναι αγνοούμενοι, ενώ δύο φορές έως σήμερα και Έλληνες συνάδελφοί μας έχουν κινδυνεύσει.

 

Πρέπει να διατρανώσουμε ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι ασφαλείς, να αισθάνονται ασφαλείς και να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες τους διεθνούς Δικαίου και οι Συνθήκες για τον Τύπο. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τόσες απώλειες στην παγκόσμια δημοσιογραφική οικογένεια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Καλούμε τους Έλληνες συναδέλφους να μην υποκύπτουν σε εργοδοτικές πιέσεις και να μην δέχονται να μεταβούν σε εμπόλεμες περιοχές χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και ασφάλιση και καλούμε τους ιδιοκτήτες των Μέσων να προστατέψουν τους συναδέλφους μας δημοσιογράφους και τεχνικούς αλλά και να καταβάλλουν την ημερήσια αποζημίωση που προβλέπεται στην ΚΥΑ και την σύμβαση για τα Δημόσια Μέσα και να μην υπεκφεύγουν. 

 

Καλούμε το Ισραήλ να συμμορφωθεί πλήρως με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ενεργήσει για να αποτρέψει την τη διάπραξη και την υποκίνηση οποιουδήποτε εγκλήματος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της γενοκτονίας.

 

Σημειώνουμε ότι το άρθρο 79 της Σύμβασης της Γενεύης ορίζει ότι: "Οι δημοσιογράφοι στις εμπόλεμες ζώνες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άμαχοι και να προστατεύονται ως τέτοιοι, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαδραματίζουν κανένα ρόλο στις εχθροπραξίες". 

 

Απαιτούμε σεβασμό του άρθρου αυτού, η παράβαση του οποίου θα αποτελούσε έγκλημα πολέμου.

 

Σημειώνουμε επίσης ότι η επικοινωνία με τη Γάζα - συγκεκριμένα η πρόσβαση στο διαδίκτυο - είναι συχνά μη διαθέσιμο, παραβιάζοντας έτσι το θεμελιώδες δικαίωμα της πληροφόρησης, της ελεύθερης επικοινωνίας και της ενημέρωσης”.