Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 18:34

Ο Συνήγορος του Πολίτη ξεκινά ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου μετά από άρνηση του Λιμενικού!

Ο Συνήγορος του Πολίτη ξεκινά ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου μετά από άρνηση του Λιμενικού!

“Η ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΣ ΔΙΚΑΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ”

Το Λιμενικό Σώμα αρνήθηκε να προχωρήσει σε εσωτερική πειθαρχική έρευνα για τις τυχόν πράξεις ή παραλείψεις των στελεχών του σχετικά με το ναυάγιο της Πύλου, αποκαλύπτει ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης. Για το λόγο αυτό, ανακοίνωσε ο ίδιος, και μετά τις μάταιες επιστολές του προς το Λιμενικό Σώμα για τη διενέργεια εσωτερικής πειθαρχικής έρευνας, ξεκινά η ίδια η ανεξάρτητη αρχή έρευνα με την ειδική αρμοδιότητά της ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας. “Η πλήρης διαφάνεια ως προς τη δράση των αρμόδιων στελεχών της Διοίκησης για το πολύνεκρο αυτό ναυάγιο αποτελεί στοιχειώδες δικαιοκρατικό αίτημα” υπογραμμίζει ο Συνήγορος του Πολίτη…

 

Πιο συγκεκριμένα από την ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη ανακοινώθηκαν τα εξής: «Ανεξάρτητη έρευνα ξεκινά ο Συνήγορος του Πολίτη για το ναυάγιο της Πύλου. Είχαν προηγηθεί δύο επιστολές του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Ανδρέα Ποττάκη προς τον κ. Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), με τις οποίες ζητούσε να υπάρξει ενδελεχής διοικητική διερεύνηση τυχόν πράξεων ή παραλείψεων στελεχών του Λιμενικού που συνδέονταν με το τραγικό περιστατικό της 14.06.2023. Κατόπιν της ρητής άρνησης να ξεκινήσει εσωτερική πειθαρχική έρευνα το Λιμενικό Σώμα, η Ανεξάρτητη Αρχή αποφάσισε να ξεκινήσει ιδία έρευνα, με την ειδική αρμοδιότητά της ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας για πράξεις ή παραλείψεις ένστολου προσωπικού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σχετικά με το ναυάγιο της Πύλου, θεωρώντας ότι η πλήρης διαφάνεια ως προς τη δράση των αρμόδιων στελεχών της Διοίκησης για το πολύνεκρο αυτό ναυάγιο αποτελεί στοιχειώδες δικαιοκρατικό αίτημα.

Το γεγονός και μόνον του τραγικού θανάτου δεκάδων ανθρώπων και η ύπαρξη εκατοντάδων αγνοουμένων θα αρκούσε για να στηρίξει την ανάγκη πλήρους και άμεσης διερεύνησης της διοικητικής αντιμετώπισης του συγκεκριμένου περιστατικού πλοίου που βρισκόταν σε κίνδυνο, για το οποίο την 13.06.2023 οι ελληνικές αρχές είχαν λάβει ειδοποίηση που είχε κοινοποιηθεί στον Συνήγορο του Πολίτη, πολλώ δε μάλλον πλοίου που εκτελούσε παράνομη μεταφορά μεταναστών, σε συνθήκες ευαλωτότητας κι επικινδυνότητας που γνωρίζει το Λιμενικό Σώμα από πολλές άλλες διασώσεις.

Το τραγικό ναυάγιο της 14.06.2023 ακολούθησε πληθώρα δημοσιευμάτων ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και βραβευμένη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεθνής δημοσιογραφική έρευνα, τα οποία παρουσιάζουν εκδοχές της αλληλουχίας των συμβάντων διαφορετικές από την επίσημη εκδοχή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Η υπόθεση προσέλκυσε, επίσης, το έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αλλά και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων σε επίπεδο ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών. Ήδη η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια ξεκινώντας σχετική έρευνα για την FRONTEX ζήτησε συντονισμό αντίστοιχων ενεργειών με τον Έλληνα Συνήγορο.

Για τον Συνήγορο του Πολίτη ήταν εξαρχής σαφές αυτό που προέτρεψε εις μάτην τα αρμόδια διοικητικά όργανα να πράξουν: ότι η ενδελεχής και αμερόληπτη διερεύνηση των σχετικών πράξεων και παραλείψεων στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. θα συνέβαλε στην αξιόπιστη εικόνα του Λιμενικού Σώματος και σε τελική ανάλυση της Πολιτείας. Η Ανεξάρτητη Αρχή με πλήρη αίσθηση καθήκοντος ως προς την συνταγματική αποστολή της αναλαμβάνει πλέον την πρωτοβουλία δικής της έρευνας σύμφωνα με το νόμο (αρχικά αρ.56 ν.4443/2016, νυν αρ.188 ν.4662/2020) με την ειδική αρμοδιότητα του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας και αναμένει την κατά νόμον συνεργασία όλων των κρατικών αρχών και οργάνων στα στοιχεία που ζητούνται για την ανεξάρτητη έρευνά της».