Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016 18:29

Το προσφυγικό ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Το προσφυγικό ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Του Στάθη Αναστασόπουλου*
Στο δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή 22/7/16, όπου απουσίαζε ο δήμαρχος και αναβλήθηκε λόγω μη λειτουργίας του συστήματος μαγνητοφώνησης, η παράταξή μας αλλά και οι ελάσσονες μειοψηφίες ζητήσαμε από τον πρόεδρο του σώματος να επαναληφθεί η διακοπείσα συνεδρίαση την Τρίτη 26/7/16 στις 6:00 το απόγευμα, συζητώντας και το θέμα της διάθεσης χώρου για τη φιλοξενία προσφύγων.
Την Τρίτη 26/7/16 και ώρα 3:00 μ.μ., μας εστάλη πρόσκληση για έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την ίδια μέρα στις 7:00 μ.μ., με μοναδικό θέμα το προσφυγικό και στόχο να σταλεί το μήνυμα ότι η πρωτοβουλία της έκτακτης συνεδρίασης είναι της δημοτικής αρχής.


Τα γεγονότα όπως παρουσιάστηκαν από τον ίδιο το Δήμαρχο δείχνουν ότι γνώριζε πολύ καλά το θέμα από αρχές Μαρτίου, υπήρξε δε σχετική αλληλογραφία, μέχρι και έγγραφο του Δήμου με το οποίο διέθετε συγκεκριμένα ακίνητα για φιλοξενία προσφύγων, χωρίς να τηρηθεί καμία απολύτως διαδικασία.
Όφειλε  ο κ. Τσώνης την όποια πρότασή του να τη θέσει σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τέλος να την καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο για να λάβει σχετική απόφαση και όχι να υποδεικνύει γραπτώς συγκεκριμένες εκτάσεις για φιλοξενία προσφύγων.
Πιο συγκεκριμένα παραθέτω τη δική μου εισήγηση προς το Δημοτικό συμβούλιο:
«Ποιόν ρωτήσατε κ. Τσώνη και σεις προσωπικά προσκαλέσατε πρόσφυγες στη Μεσσήνη;
Έχει πάρει απόφαση η Δημοτική Κοινότητα Μεσσήνης γι’ αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα;
Προφανώς όχι.
Γιατί δεν φέρατε το πολύ σημαντικό αυτό θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, να συζητηθεί και να λάβει το κυρίαρχο αυτό όργανο του Δήμου σχετική απόφαση;
Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 14/6/2016, δεσμευτήκατε ότι θα τοποθετηθείτε δημόσια σε 5 με 10 ημέρες και ότι θα φέρετε το ζήτημα στο επόμενο Συμβούλιο για συζήτηση, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ.
Σας θυμίζω κ. Τσώνη και αν ακόμη δεν το ξέρετε, προφανώς έχετε μάθει ότι οι παραχωρήσεις χώρων απαιτούν απόφαση αρμοδίου οργάνου που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Άλλωστε και σήμερα το συμβούλιό μας θα αποφασίσει για παραχωρήσεις ακόμα και της πλατείας ενός χωριού στον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο για να κάνει το πανηγύρι του χωριού, λαμβάνοντας τη σχετική απόφαση.
Αφού λοιπόν παρακάμψατε, υποτιμήσατε και αγνοήσατε τα θεσμικά όργανα του δήμου, ερωτώ μήπως συζητήσατε με την τοπική κοινωνία;
Προφανώς ούτε αυτό έχετε κάνει.
Μήπως διαβουλευτήκατε με κάποιους εν κρυπτώ χωρίς όλοι εμείς οι υπόλοιποι να γνωρίζουμε κάτι σχετικό;
Τα μηνύματα που παίρνω από πολλούς κατοίκους της Μεσσήνης και όχι μόνο είναι ότι δεν ρωτήσατε κανέναν, ούτε την τοπική κοινωνία η οποία τώρα είναι ανάστατη, ούτε κανένα θεσμικό όργανο που έχει αυτή την αρμοδιότητα συγκαλέσατε.
Συνειδητά ενεργήσατε, αγνοήσατε τους πάντες και με μια ανεξήγητη βιασύνη, προσκαλέσατε τους πρόσφυγες στη Μεσσήνη.
Το κακό είναι ότι τους προσκαλέσατε, κύριε δήμαρχε, σε ένα κτήμα 12,5 στρεμμάτων, στο βάλτο της Μεσσήνης, χωρίς καμία υποδομή, το οποίο απέχει 15 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της Μεσσήνης και βρίσκεται στην αρχή της προσγείωσης των αεροσκαφών του Αεροδρομίου της Καλαμάτας.
Έτσι η πρώτη εικόνα των τουριστών που θα αποβιβάζονται στο αεροδρόμιο θα είναι ένας καταυλισμός προσφύγων σε σκηνές.
Εξηγήστε μου κ. Τσώνη γιατί το κάνατε αυτό;
Γιατί μόνο εσείς από όλους του δημάρχους της Πελοποννήσου;
Γιατί τρέξατε και πήρατε αυτή την προσωπική πρωτοβουλία, χωρίς να υπολογίσετε τη ζημιά που θα γίνει στον τόπο, πρώτα  απ΄  όλα στον τουρισμό, όχι μόνο της Μεσσήνης αλλά και της Μεσσηνίας ολόκληρης. Άλλωστε και σεις ο ίδιος είχατε δηλώσει ακυρώσεις σε ξενοδοχεία του Δήμου και επιζήμιες καταστάσεις στις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης, μόλις είχατε δει τα πρώτα δημοσιεύματα για αυτό το θέμα.
Δεν υπολογίσατε ακόμα τη φοβερή ανασφάλεια που θα αισθάνονται αλλά και θα βιώνουν οι συμπολίτες μας όταν προστεθούν επί πλέον θέματα σε μια ούτως ή άλλως επιβαρυμένη περιοχή σε ζητήματα ανασφάλειας.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινίσω ότι και η δική μας παράταξη συμμερίζεται απόλυτα το προσφυγικό πρόβλημα της πατρίδας μας και ασφαλώς πρέπει να συμβάλλουμε και εμείς ως δήμος στην επίλυσή του.
Πρέπει όμως να δεχτούμε το βάρος αυτό που μας αναλογεί και όχι να σηκώσουμε και τα βάρη των άλλων. Άλλωστε έχουμε επιχειρήματα πολλά και ένα εξ αυτών είναι η αυξημένη παραβατικότητα στην περιοχή μας, που η ίδια η πολιτεία έπρεπε να το αξιολογήσει και να μην πιέζει για φιλοξενία προσφύγων στο Δήμο Μεσσήνης.
Ένα άλλο επίσης σοβαρό θέμα είναι ότι το εν λόγω κτήμα των 12,5 στρεμμάτων στην Μακαρία, που δεν έχει καμία υποδομή, είναι απλά ένα χωράφι και βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο και στη Μεσσήνη.
Η πρόταση της Δημοτικής Ένωσης Μεσσήνης είναι:
Α) Να παγώσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες
Β) Όταν υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο από την πολιτεία να εξεταστεί πάλι το θέμα».
Η στάση της παράταξής μας για το σοβαρό αυτό ζήτημα ήταν υπεύθυνη και συνετή.
Η προσωπική πρόσκληση των προσφύγων στη Μεσσήνη από τον κ. Τσώνη και η άρνηση της τοπικής κοινωνίας αλλά και της πλειοψηφίας του σώματος του δημοτικού συμβουλίου να δεχθεί τετελεσμένα γεγονότα, έκαναν τον κ. Τσώνη να χάσει την ψυχραιμία του για άλλη μια φορά και να καταφύγει στην προσφιλή του τακτική των ύβρεων, έφτασε δε στο σημείο να χαρακτηρίσει μια παράταξη ανίκανη. Όλοι γνωρίζουμε ότι μέχρι τώρα δεν έχει διαχειριστεί τίποτα καινούργιο, παρά μόνο αυτά που του αφήσαμε.
Προτείνουμε λοιπόν να αφήσει τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς και να δουλέψει για το δήμο, φροντίζοντας να κάνει πράξη την καθολική βούληση των δημοτών και των αιρετών και να μην φανούν πρόσφυγες στη Μεσσήνη.

*Επικεφαλής Δημοτικής Ένωσης Μεσσήνης