Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 18:17

Τζακ Κέρουακ (1922 - 1969), επέτειος θανάτου

Τζακ Κέρουακ (1922 - 1969), επέτειος θανάτου

Του Νίκου Χριστόπουλου 
Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Κέρουακ γεννήθηκε στο Λόουελλ της Μασαχουσέτης. Οι γονείς ήταν μετανάστες από το Κεμπέκ. Ο Jean-Louis Lebris de Kerouac, όπως ήταν το γαλλικό του όνομα, μεγάλωσε, πήγε σχολείο και παρέμεινε στο επαρχιακό Λόουελλ ως την εφηβεία του...

Λόγω των αθλητικών του επιδόσεων στο γυμνάσιο κερδίζει υποτροφία και μετακομίζει στην μεγαλούπολη, την Νέα Υόρκη. Προοριζόταν για παίχτης του Μπέιζ μπολ, ωστόσο η μοίρα του επιφύλαξε την πολυτάραχη ζωή του συγγραφέα.

Επηρεάζεται βαθιά από τη μουσική τζαζ και ειδικότερα από το be bop, επινοεί την αυθόρμητη ποιητική πρόζα και ανοίγει διάπλατα νέους λογοτεχνικούς ορίζοντες για τις επόμενες γενιές ποιητών και καλλιτεχνών. Ο συγγραφέας του θρυλικού on the road θεωρείται και είναι ο πατριάρχης του κινήματος Beat Generation, αφού χρησιμοποίησε μια λέξη της «πιάτσας» για να βαφτίσει ένα ολόκληρο κίνημα νέων αμερικανών καλλιτεχνών. Έγραψε 23 βιβλία σε 23 χρόνια διαρκούς πνευματικής αναζήτησης και περιπλάνησης μέσα στον κόσμο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΙΣ 21-10-1969, ΠΕΘΑΙΝΕΙ στο Σεντ Πέτερσμπουργκ της Φλόριντα από κίρρωση του ήπατος και κοιλιακή αιμορραγία λόγω της χρόνιας υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Ήταν μόλις 47 ετών. Έκτοτε, τα έργα του διατρέχουν την παγκόσμια λογοτεχνία.