Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2016 18:01

Είναι η ώρα τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν συμπεράσματα για την υπόθεση «διαχείριση απορριμμάτων»

Είναι η ώρα τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν συμπεράσματα για την υπόθεση «διαχείριση απορριμμάτων»

Του Νίκου Γόντικα*
Το θέμα της παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στους επιχειρηματικούς ομίλους βρίσκεται στο και πέντε.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, όπως και οι προκάτοχοί της, δυο χρόνια τώρα παρατείνει το μεθοδευμένο αδιέξοδο, πιέζοντας τα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν τη λύση της ιδιωτικοποίησης που θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία, το περιβάλλον, την τσέπη τους…

Δυο χρόνια τώρα η κυβέρνηση συνδιαλέγεται με την ΤΕΡΝΑ για την Σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που συνδιαμόρφωσαν εταιρεία κα Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Από τις ανακοινώσεις που έκαναν υπουργοί, κυβερνητικοί παράγοντες και ΤΕΡΝΑ, σε συνδυασμό με την θετική γνωμοδότηση των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος υπέρ της υπογραφής της ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ, τα πράγματα ξεκαθαρίζουν.
Έχουν στρογγυλευτεί οι γωνίες, έγιναν κάποιοι ανώδυνοι για την εταιρεία συμβιβασμοί και στήθηκαν οι μηχανισμοί εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας και της μείωσης του πολιτικού κόστους για το συντελούμενο έγκλημα.
Επειδή η ώρα της υπογραφής πλησιάζει και επειδή τα λεφτά είναι πολλά και τα συμφέροντα μεγάλα, ξέσπασαν έντονες διαμάχες για το ποιος θα διαχειριστεί τα τεράστια κονδύλια.
Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμοι, ομονοούν και συμφωνούν να παραδώσουν στους επιχειρηματίες την διαχείριση των απορριμμάτων με τεράστιο κόστος για τα λαϊκά στρώματα, σκοτώνονται όμως στο ποιος θα παραδώσει σε ποιον.
Συμφωνούντες και διαφωνούντες (Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμοι) τρέχουν τους σχεδιασμούς της ΤΕΡΝΑ για την ενδιάμεση διαχείριση.
Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί, έχει ήδη δώσει από τις πρώτες ώρες της συγκρότησής της 11 εκ. ευρώ, η Περιφέρεια αδειοδοτεί και οι Δήμοι φτιάχνουν τις εγκαταστάσεις της ενδιάμεσης διαχείρισης που θα συγκεντρώνουν τα απορρίμματα για δύο με τρία χρόνια που θα χρειαστεί η ΤΕΡΝΑ να ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις της.
Θα πληρώσει ο λαός για να φτιαχτούν ανοιχτές τρισάθλιες χωματερές, σαν αυτές των Διδύμων Αργολίδας, της Βόρειας Κυνουρίας, του Δήμου Ευρώτα και της Πύλου για να εξυπηρετηθεί η ΤΕΡΝΑ και στο τέλος θα πάρει προίκα και τις εγκαταστάσεις.
Δίπλα στην Κυβέρνηση, την περιφέρεια και τους Δήμους λειτουργούν και κάποιες «συλλογικότητες» για την εξυπηρέτηση των ίδιων συμφερόντων.
Πρόκειται για τις κυβερνητικές δυνάμεις και τα δεκανίκια τους που κρύβονται επιμελώς για να κάνουν καλύτερα τη βρώμικη δουλειά της εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης. Καλούν σε «αγώνες» άχρωμους άοσμους με θολά αιτήματα συμβάλλοντας στον αποπροσανατολισμό. Πόσο δύσκολο είναι να πουν: «κανένας ιδιώτης σε κανένα στάδιο της διαχείρισης των απορριμμάτων»;
Κρύβουν τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ σήμερα, ούτε κουβέντα για τις εντολές της Ε.Ε.
Τους είναι άγνωστη η λέξη ΣΥΡΙΖΑ σαν να μην υπάρχει, σαν να μην υπάρχουν οι Φλαμπουράρηδες που κινούν τα νήματα.  Καλούν τον λαό να γίνει Δον Κιχώτης και να μάχεται ενάντια σε ανεμόμυλους, κρύβοντας τον πραγματικό αντίπαλο που είναι το μεγάλο κεφάλαιο με την ακόρεστη δίψα του για κέρδη και τους πολιτικούς του υπηρέτες, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Ζητούν οι «επαναστάτες» τοπική διαχείριση λες και τον λαό τον ενδιαφέρει αν τα δυσβάστακτα τέλη θα τα πάρουν οι εργολάβοι της Περιφέρειας ή οι εργολάβοι των Δήμων.
Δεν ενδιαφέρει το λαό αν θα πληρώσει το χαράτσι με τοπικό ή Περιφερειακό σχεδιασμό, ή αν το έγκλημα θα το υπογράψει η Περιφέρεια ή οι Δήμοι με το συλλογικό τους όργανο τον ΦΟΔΣΑ.
Στην βρώμικη δουλειά τους δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν συνεργούς τους τον Κυβερνητικό –εργοδοτικό συνδικαλισμό. Το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Αρκαδίας (του οποίου είμαι μέλος) δεν έχει συνεδριάσει ούτε μια φορά για τα προβλήματα των Δημοσίων Υπαλλήλων, βάζει όμως πλάτη στην Κυβέρνηση μαζί με τις «συλλογικότητες» για να ολοκληρώσει το έγκλημα στα απορρίμματα. Τα ίδια έκαναν και για το ασφαλιστικό. Καλούσαν σε συγκέντρωση με πλαίσιο που διευκόλυνε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων.
Έχουν ευθύνες και κάποιοι υπαρκτοί και ανύπαρκτοι φορείς που βάζουν τον τίτλο τους στην διάθεση των «συλλογικοτήτων» Έχει επιβεβαιωθεί ότι στις μαζώξεις που κάνουν οι «συλλογικότητες», από πολλούς φορείς που αναφέρονται δεν υπάρχει ούτε ένας εκπρόσωπος.
Είναι καιρός τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν  τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα, να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν λύση του προβλήματος που να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τα συμφέροντά τους.
Είναι ώρα να γίνει πράξη η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης που έγινε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Τρίπολης, να μην υπογραφεί η σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν την διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων εννοούμε για 100% δημόσιο, όπου όλες οι υποδομές, τα εφόδια, τα πάντα θα ανήκουν στο κράτος χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Ο φορέας αυτός θα κάνει τις χωροθετήσεις με άκρως επιστημονικά κριτήρια, και θα χρησιμοποιήσει την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη για λογαριασμό των λαϊκών στρωμάτων.

*Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου