Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2017 15:50

Η πιο μεγάλη, η πιο κοσμογονική κοινωνική επανάσταση όλων των εποχών

Η πιο μεγάλη, η πιο κοσμογονική κοινωνική επανάσταση όλων των εποχών

Της Χρύσας Καροπούλου* 
Οι εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς (Βλ. Μαγιακόφσκι)» θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα στις 8 και  9 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Λιμενικού. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει συναυλίες από μαθητικά και ερασιτεχνικά σχήματα, συναυλίες με τους Μπάμπη Στόκα και Βασίλη Παπακωνσταντίνου, λαϊκά γλέντια, έκθεση για την Οχτωβριανή Επανάσταση, ενώ το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί πολιτική ομιλία από το Νίκο Σοφιανό, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ. Ε. του ΚΚΕ…

Untitled-6.jpgΣτο πρόγραμμα του φεστιβάλ ξεχωρίζει το αφιέρωμα με τίτλο «10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Τζον Ριντ, αποτυπώνει με θαυμαστό τρόπο το χρονικό του μεγαλύτερου κοσμοϊστορικού γεγονότος του 20ού αιώνα, της Οχτωβριανής Επανάστασης.

Ο Τζον Ρίντ ήταν ανταποκριτής στα μέτωπα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.  Ως πολεμικός ανταποκριτής τον Αύγουστο του 1917 πήγε στη Ρωσία και συνδέθηκε με τους μπολσεβίκους. Χαιρέτισε θερμά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Όταν επέστρεψε στην Αμερική ήταν ομιλητής σε πολλές δημόσιες συγκεντρώσεις και έλεγε στον αμερικάνικο λαό την αλήθεια για την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία. Το Μάρτη του 1919 στις ΗΠΑ εκδόθηκε το βιβλίο του «10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», ένα πολύ πρωτότυπο έργο για την Οκτωβριανή Επανάσταση, όπου συνενώνονται η καλλιτεχνική αφήγηση με στοιχεία και δημοσιολογικά σχόλια. Το βιβλίο του απέκτησε παγκόσμια φήμη και εκτιμήθηκε πολύ από τον Β. I. Λένιν, που του έγραψε και την εισαγωγή: «... Μια αληθινή και με εξαιρετική ζωντάνια γραμμένη εξιστόρηση των γεγονότων, τα οποία είναι τόσο βασικά για να κατανοηθεί τι είναι προλεταριακή επανάσταση, τι είναι δικτατορία του προλεταριάτου. Τα ζητήματα αυτά σήμερα συζητιούνται πλατιά, όμως, πριν γίνουν αποδεκτές, είτε πριν απορριφτούν οι ιδέες αυτές, πρέπει να κατανοηθεί όλη η σημασία της απόφασης που θα παρθεί».

Πρόκειται για μια παραγωγή της ΚΝΕ. Από την αρχή του καλοκαιριού μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ "επιστρατεύοντας" τον ενθουσιασμό, τη δημιουργικότητα τους, το κέφι  και την αισιοδοξία τους δουλεύουν  και προσπαθούν να αποδώσουν θεατρικά το έργο. Έφτιαξαν τη διασκευή του βιβλίου, πραγματοποιούν πρόβες στο Πολυχώρου Δημιουργίας της ΚΝΕ " Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας", σκηνοθετούν, φτιάχνουν τα σκηνικά και κοστούμια για να παρουσιαστεί το αφιέρωμα. 

Η προσπάθεια που κάνουμε αποσκοπεί να παρουσιαστεί  ζωντανό το χρονικό της πιο μεγάλης, της πιο κοσμογονικής κοινωνικής επανάστασης όλων των εποχών: Να “μεταφερθούμε” ως θεατές στις μέρες της Οκτωβριανής Επανάστασης στην Πετρούπολη, να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα της Επανάστασης, να πάρουμε μια μικρή γεύση από το κλίμα που επικρατούσε τότε.

Άλλωστε το ίδιο το κείμενο του  Τζον Ριντ μας βοηθά σε αυτό καθώς στο βιβλίο περιγράφονται με εξαιρετική σαφήνεια και δύναμη οι πρώτες μέρες της Οχτωβριανής Επανάστασης. Δεν πρόκειται για μια  απλή απαρίθμηση γεγονότων ή συλλογή ντοκουμέντων. Είναι μια σειρά από ζωντανές σκηνές, εικόνες, που είναι παρμένες από τη ζωή, εκφράζουν με θαυμάσιο τρόπο την ψυχική διάθεση των μαζών, τη μαχητικότητα των μπολσεβίκων, τον αγώνα της εργατικής τάξης και του λάου της Ρωσίας για την νικηφόρα έκβαση της επανάστασης. Τον τιτάνιο αγώνα για την εδραίωση της εργατικής εξουσίας και την οικοδόμηση του πρώτου εργατικού κράτους που κατάργησε για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και έβαλε στο επίκεντρο της λειτουργίας του την ολοένα και διευρυνόμενη κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Ο Οκτώβρης του 1917 μας εμπνέει, μας δίνει δύναμη. Είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα στην ιστορία που απαντάει στο ερώτημα που έχουν σήμερα πολλοί νέοι για το αν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση που ζούμε. Ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος, ότι ακόμη και αν προσωρινά "τα πάντα μοιάζουν ακίνητα", δεν αναιρείται ότι όλη η ιστορία της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα προχωράει προς τα μπρος με άλματα, ότι το επαναστατικό κίνημα μπορεί και θα γνωρίσει καινούργια άνοδο, θα βρεθεί μπροστά σε μια νέα σειρά κοινωνικών επαναστάσεων.

Πρώτα από όλα βάζουμε στόχο να γίνει γνωστή στις νεότερες γενιές η ίδια η ιστορική πείρα, τα γεγονότα της εποχής, οι τεράστιες κατακτήσεις του σοσιαλισμού, που όσο περνούν τα χρόνια και σε σχέση με τα σημερινά δικαιώματα της νεολαίας γίνονται θεόρατες.

Μέσα από και από τις δραστηριότητες του φεστιβάλ μας καλούμε κάθε νέο να προβληματιστεί, να ψάξει, να διαβάσει, να ρωτήσει και να βρει όσα το σύστημα του κρύβει, για το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε. Να κρίνει και να συγκρίνει. Να μην βαλτώσει μέσα στο βρώμικο μελάνι που έχει χυθεί από το σύστημα, να δει με διαύγεια και όχι μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς μέσα από τους οποίους θέλουν να βλέπουμε τον κόσμο που ζούμε. Όχι για να κάνουμε μια συζήτηση για την ιστορία και το παρελθόν, αλλά βασικά για να συζητήσουμε το μέλλον.

Ό,τι έχει ακούσει  η γενιά  μας για το σοσιαλισμό στον 20ο αιώνα είναι αποκλειστικά από τη σκοπιά των νικητών. Διαστρέβλωση, δαιμονοποίηση, συκοφαντία, τα πάντα επιστρατεύονται να συσκοτίσουν το εξής: ότι ο εργαζόμενος άνθρωπος προσπάθησε να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, να κυβερνήσει ο ίδιος τη ζωή του, να έχει ο ίδιος την εξουσία, να βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας την τάξη των εκμεταλλευτών, των καπιταλιστών. Γι' αυτό αντιμετωπίστηκε η ανεργία, για αυτό η Παιδεία, ο πολιτισμός έφτασαν στα ανώτατα όρια που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.

Αυτή είναι η μεγάλη ανεξάντλητη προσφορά της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα που προσπαθούν να σβήσουν με βρώμικο μελάνι.

Ο σοσιαλισμός δεν είναι κάποιος μακρινός στόχος. Είναι ανάγκη της εποχής μας. Είναι ώριμο σήμερα ο λαός να ζήσει όπως του αξίζει. Αφέντης στον πλούτο που ο ίδιος παράγει. Έχουν δίκιο να αφρίζουν οι εκμεταλλευτές όταν το ακούνε. Έχουν δίκιο να τον πολεμάνε. Έχουμε κι εμείς δίκιο να παλεύουμε γι αυτόν. Ανάμεσα σε δυο δίκια θα νικήσει το πιο ισχυρό. Η επικράτηση του δίκιου του εργαζόμενου λαού είναι υπόθεση ζωής, θα κινήσει τον τροχό της ιστορίας προς τα μπρος.

*Γραμματέας του ΤΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ