Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 22:53

Περί της κατάστασης του Κοινωνικού Ιατρείου

ΣΥΛΟΓΟΣ Φ.Δ.Ι.Κ.Α.Μ.*
Απευθυνόμαστε στο λαό της πόλης μας και της περιοχής μας, για να ενημερώσουμε για τις νέες συνθήκες στις οποίες δραστηριοποιείται σήμερα το Κοινωνικό Ιατρείο και για τις εξελίξεις που αφορούν το λειτουργικό του μέλλον…

Αυτό, ιδιαίτερα μετά από την ραφινάτη «έξωση» του Ιατρείου και του Συλλόγου από το κτίριο της σχολής και σε συνδυασμό με την απροσχημάτιστη υπαναχώρηση του δημάρχου στις δημόσιες δεσμεύσεις του, ότι θα μας δοθεί χώρος στο κτίριο της παλιάς καρδιολογικής του πρώην Νοσοκομείου. Κτίριο, το οποίο ο κ. Δήμαρχος ονομάζει αυτάρεσκα Νέο Κτίριο, για να σβήσει και το τελευταίο ίχνος της κοινωνικής συμβολής του στην πόλη ως χώρου περίθαλψης και ανακούφισης των πασχόντων, να παραχαράξει δηλαδή κομμάτι της Ιστορίας της Πόλης.

Είναι απαραίτητη όμως μια σύντομη αναδρομή, ιδίως μετά από τις δυσάρεστες για τους εθελοντές και τους απόρους εξελίξεις, που έλαβαν χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21.12.2017, όπου φάνηκε ότι η πληροφόρηση και η συμμετοχή του λαού, δυστυχώς, όχι μόνο αποτρέπεται, αλλά στην χειρότερη κατάσταση χειραγωγείται.

Μέσα στα χρόνια της βαθειάς πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η αυθεντική αντίδραση ελπίδας και μεγαλείου της κοινωνικής βάσης ήταν η δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης.

Από τις κορυφαίες δομές της είναι τα, περίπου, πενήντα κοινωνικά ιατρεία που ιδρύθηκαν σε όλη την χώρα.

Άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους αντέδρασαν, συσπειρώθηκαν και οργανώθηκαν για αλληλοστήριξη και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Της Καλαμάτας, τρίτο κατά σειρά, μετά το Μητροπολιτικό του Ελληνικού και αυτό της Θεσσαλονίκης, άρχισε τις δράσεις του το Μάιο του 2012.

Ξεκινώντας απευθυνθήκαμε σε όλους τους φορείς της πόλης μας αλλά και τους απλούς πολίτες ζητώντας τους να στηρίξουν την προσπάθεια μας για να μην μείνει κανείς στο νομό μας χωρίς ιατροφαρμακευτική φροντίδα, για να μην χαθεί ούτε μια ζωή.

Στεγάστηκε σε χώρο της σχολής Νοσηλευτικής του παλαιού νοσοκομείου Καλαμάτας.

Ο χώρος, με τα πολλά, και κυρίως μετά την προειδοποίηση προς τον Δήμαρχο από όλους τους φορείς που τον συναντήσαμε, ότι θα καταληφθεί και θα λειτουργήσει και χωρίς την άδειά του, παραχωρήθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας.

Έγινε προσπάθεια από την μεριά του δήμου να το εκμεταλλευτεί πολιτικά και ρουσφετολογικά.

Όταν αυτή απέτυχε, ο Δήμος δεν έβαλε καμία φορά πλάτη, παρά τις ανάγκες, και παρά την προσπάθειά μας να προωθήσουμε ουσιαστική συνεργασία

Το κόστος της ηλεκτρικής κατανάλωσης ρεύματος και του νερού καλύπτεται όλα αυτά τα χρόνια από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, και τους ευχαριστούμε από καρδιάς γι αυτό.

Το κόστος των τηλεφωνικών μας επικοινωνιών καταβάλλονταν μέχρι πρότινος από τον Ιατρικό Σύλλογο Καλαμάτας, τον οποίον επίσης ευχαριστούμε.

Το Ιατρείο αγκαλιάστηκε και στηρίχθηκε με προθυμία και χωρίς ενδοιασμούς από ευρύτατο φάσμα εργαζομένων και επιστημόνων της πόλης μας.

Το κτήριο ανακαινίστηκε με υλικά και προσωπική εργασία πολλών συμπολιτών μας.

Εξοπλίστηκε με δωρεές υλικών και ιατρικών μηχανημάτων, ενισχύεται με φάρμακα και οικονομικές προσφορές από το υστέρημα του λαού και από επώνυμους και ανώνυμους δωρητές, ενώ λαμβάνει φάρμακα και υλικά από μεμονωμένους δωρητές και από το εξωτερικό.

Δεν είχε καμμιά σχέση ποτέ, οικονομική ή οργανωτική με ΜΚΟ ή φορείς του Κράτους ή της ΕΕ, εκτός από το Νοσοκομείο και τα τοπικά Σωματεία.

Όλα αυτά τα χρόνια το Ιατρείο έχει φροντίσει περίπου επτά χιλιάδες (7.000) ασθενείς, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί κατά προσέγγιση πάνω από 20.000 Ιατρικές επισκέψεις και πράξεις.

Τα νούμερα αναφέρονται σε εξετάσεις στους χώρους του Ιατρείου, αλλά κυρίως στους χώρους εργασίας των ιατρών εθελοντών όλων των ειδικοτήτων του Δικτύου, περιλαμβάνουν Μικροβιολογικές εξετάσεις, έλεγχο για εγκύους, απεικονιστικές, όπως ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές, μέτρηση οστικής πυκνότητας, μαστογραφίες, στεφανιογραφίες και άλλες, που έγιναν με την ανιδιοτελή και πρόθυμη συμβολή των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών της πόλης, που συνεργάστηκαν με το ιατρείο, των νοσοκομειακών γιατρών, των οδοντιάτρων και άλλων εθελοντών.

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 παρατηρείται αισθητή μείωση των ανθρώπων που ζητούν την βοήθειά μας, διότι πλέον και οι ανασφάλιστοι μπορούν να απευθύνονται στις δημόσιες δομές υγείας.

Εξακολουθούν όμως να απευθύνονται στο Ιατρείο όσοι δεν έχουν ΑΜΚΑ.

Επίσης απευθύνονται ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τη συμμετοχή των φαρμάκων τους, καθώς και παιδιά που δεν μπορούν να εμβολιασθούν μέσω των δημόσιων δομών.

Αυτοί είναι αρκετοί. Αυτό τον καιρό εξετάζονται και εξυπηρετούνται 60 τέτοιοι ασθενείς κάθε μήνα.

Από την στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Δήμαρχος υπαναχώρησε στην υπόσχεσή του να παραχωρήσει χώρο για το Κοινωνικό Ιατρείο στο ανακαινισμένο κτίριο της πρώην καρδιολογικής κλινικής ο Σύλλογος Φίλων του Κοινωνικού Ιατρείου, ζήτησε ακρόαση από το Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα να διατυπώσουμε το αίτημα να παραχωρηθεί χώρος στο παλιό κτίριο της καρδιολογικής κλινικής για την συνέχιση των δραστηριοτήτων του ιατρείου μας.

Επιλέξαμε να διατυπώσουμε το αίτημα δημόσια, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, και όχι κεκλεισμένων των θυρών στα νυχτερινά ραντεβού του Δήμαρχου, όπου μας δόθηκε άμεσα ραντεβού, για να έχει δημόσια απάντηση, και δημόσια αιτιολόγηση, η οποία να μην επιδέχεται καμιά απολύτως παρερμηνείας, και να μην αφήνει καμία υποψία πραγματικής ή φαινομενικής συνδιαλλαγής.

Ιδίως όταν οι χώροι οι οποίοι παραχωρούνται, είναι ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ.

Το κτίριο αυτό, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί κατά την πράξη παραχώρησης του από το υπουργείο στο δήμο προοριζόταν αποκλειστικά για τους κοινωνικούς φορείς και για κοινωνική δραστηριότητα.

Ο κ. Δήμαρχος, σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν δυο χρόνια περίπου μέσα στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο, είχε δεσμευτεί δημόσια ότι θα μας παραχωρηθεί χώρος σε αυτό το κτίριο. Δεν γνωρίζουμε τι μεσολάβησε και ο Σύλλογος και το Κοινωνικό Ιατρείο αγνοήθηκαν.

Είναι προφανές ότι ελήφθησαν υπ’ όψη του παρακάτω τα οποία ΔΕΝ ΕΙΝΑ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ως αρνητικά κριτήρια:

Το ότι το Ιατρείο Αλληλεγγύης δεν δέχτηκε ποτέ να μπει κάτω από την εξουσία οποιουδήποτε, και του Δημάρχου, αν και το προσπάθησε αρκετά.

Το ότι δεν έγινε όχημα διορισμού κάποιων σε αντιπαλότητα με τους εθελοντές.

Το ότι δεν δέχτηκε να συστεγαστεί με το Δημοτικό Ιατρείο για να μην συγχέονται οι ρόλοι των φορέων (εμπορία εξυπηρετήσεων, ρουσφέτια δηλαδή).

Το ότι δεν δέχτηκε χρηματοδότηση από διάφορες ΜΚΟ ή ποικιλώνυμους Φορείς ή την Ευρωπαϊκή Ένωση που ευθύνεται πλήρως για όλη αυτή την κατάσταση που ζήσαμε και ζούμε.

Αντίθετα, ο Σύλλογος και το Ιατρείο:

  • Αυτοοργανώθηκαν και πορεύτηκαν με τις αποφάσεις των συνελεύσεων των εθελοντών.
  • Χρηματοδοτήθηκαν μόνο από πολίτες
  • Συγκέντρωσαν εθελοντές από όλο το πολιτικό φάσμα.
  • Πάντα, σε αντίθεση με άλλους φορείς, προκάλεσαν και επεδίωξαν από την πρώτη ημέρα την συνεργασία όλων των φορέων, και πρωτίστως του Δήμου (ντοκουμέντα υπάρχουν).

Η αίτησή μας, να μας παραχωρηθεί δηλαδή από τον Δήμο χώρος στην παλιά καρδιολογική, θεωρούσαμε και θεωρούμε με ότι έχει ηθικό και πραγματικό βάρος διότι:

  • Ο Σύλλογος μαζί και οι γιατροί και οι οδοντίατροι, και όλοι οι άλλοι εθελοντές παρουσίασαν αξιοσημείωτο έργο αυτή την δύσκολη πενταετία για το λαό μας.
  • Θεωρούμε ότι παρά την σημαντική μείωση των αναγκών για τις υπηρεσίες του Ιατρείου, η δομή του συλλόγου και η εμπειρία του καθώς και η παροχή υπηρεσιών σε κείνες τις κατηγορίες που ακόμα δεν καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση πρέπει να διατηρηθεί.
  • Πολύ περισσότερο δε, όταν ακόμα η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή και εύφλεκτη στο εγγύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, και στην οικονομία, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, η κατάσταση είναι λίαν ανησυχητική.

Δυστυχώς, όμως, φάνηκε ότι η δημοτική πλειοψηφία, μάλλον ήταν ενοχλημένη από την παρουσία μας.

Προφανώς κατηχήθηκε αρνητικά από τον δήμαρχο στο μεσοδιάστημα, που μεσολάβησε από την πρώτη κλήση μας στο δημοτικό συμβούλιο από τον πρόεδρο του, έως την δεύτερη που όρισε ο δήμαρχος, υποκαθιστώντας το ρόλο του προέδρου του ΔΣ.

Αποφάσισαν να μας δοθεί ο χώρος, που στεγαζόταν το δημοτικό ιατρείο, στην παραλία (έναν χώρο, που από το 2012 έχουμε αιτιολογήσει, γιατί δεν εξυπηρετεί) και σε περίπτωση που δεν επιθυμούμε την μεταφορά μας εκεί, ο κος δήμαρχος δεσμεύτηκε να συνδράμει οικονομικά για την ενοικίαση άλλου χώρου.

Μένει τώρα στους εθελοντές του θα αποφασίσουν για την τύχη του.

Όμως, η Πόλη που δεν προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει τους εθελοντές της, κάθε κλάδου, αξιοπρεπείς και ηθικά ευχαριστημένους με την προσφορά τους, είναι καταδικασμένη να μην βρίσκει στο μέλλον άλλους.

Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε για μια φορά ακόμα τους εθελοντές μας, τους γιατρούς της πόλης και του νοσοκομείου και τις άλλες ειδικότητες για την προσφορά τους στην πόλη και την περιοχή μέσω του κοινωνικού Ιατρείου, καθώς και όλους τους φορείς και πολίτες, που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ιδιαίτερη μνεία κάνουμε στους συμπολίτες μας από τα άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη, που ζουν εδώ, στην περιοχή μας. Η βοήθεια και η συμβολή όλων ήταν ανεκτίμητη και η εμπειρία που αποκτήθηκε, καταλυτική.

 

*Από το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Δικτύου Κοινωνικών Ιατρείων Αλληλεγγύης Μεσσηνίας