Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018 10:04

Σε ποιον ανήκει σήμερα το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας;

Σε ποιον ανήκει σήμερα το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας;

Του Παναγιώτη Θεοδώρου*
Συνδικαλίζομαι από το 1962 αδιάκοπα μέχρι σήμερα και συνεχίζω. Έχω προσωπική γνώμη για το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και θυμάμαι ορισμένα γεγονότα που θα ήθελα να τα αναφέρω και να γίνουν γνωστά…

Θυμήθηκα το Ε.Κ. Καλαμάτας να στεγάζεται πάνω από το βιβλιοπωλείο «ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ» ή «ΚΟΝΤΑΡΓΥΡΗ», στην πλατεία 23η Μαρτίου, με είσοδο από την οδό Καπετάν Κρόμπα, μεταξύ εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» και του κουρείου του Μπάρμπα-Γιάννη Παπαδάκου. Σε αυτό το κτήριο λοιπόν καθώς ανεβαίναμε τις σκάλες για το Ε.Κ. Καλαμάτας ο θόρυβος ακουγόταν απέναντι στο καφενείο «ΚΕΝΤΡΟ».

Η τότε διοίκηση του Ε.Κ. Καλαμάτας, με πρόεδρο τον Γεωργαντάκη Γεώργιο, πήρε απόφαση να αγοράσει οικόπεδο για την κατασκευή κτηρίου Ε.Κ. Καλαμάτας. Η αγορά πραγματοποιήθηκε και κατασκευάστηκε το κτήριο στην οδό Αριστομένους 95 με χρήματα των εργαζομένων και συνταξιούχων τα οποία διαχειριζόταν η Εργατική Εστία. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986 το κτήριο υπέστη σοβαρές ζημιές και έπρεπε να κατεδαφιστεί. Κατεδαφίστηκε και μετά από χρόνια κατασκευάστηκε νέο κτήριο και πάλι με χρήματα των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Η αίθουσα των Γενικών Συνελεύσεων του Ε.Κ. Καλαμάτας χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για τις Γ.Σ. των Σωματείων μελών του Ε.Κ. Καλαμάτας. Όμως με αίτηση προς το Ε.Κ. Καλαμάτας η αίθουσα χορηγείτο και σε φορείς της πόλης μας. 

Εδώ να επισημάνω ότι για την απόφαση του ο πρόεδρος Γεωργαντάκη τότε κατηγορήθηκε ότι παίρνει τους εργάτες από το κέντρο της πόλης και τους πάει στην άκρη για να μην έχουν επαφή.

Τα χρήματα λοιπόν για την αγορά του οικοπέδου και κατασκευή του Εργατικού Κέντρου  Καλαμάτας τα διέθεσαν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Κατά τις εργασίες ανέγερσης του νέου κτηρίου του Ε.Κ. Καλαμάτας έχασε την ζωή του ένας συνάδελφος μας οικοδόμος, αυτό σας λέει κάτι;  

Σε ποιον ανήκει σήμερα το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας;

*Πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας