Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 18:25

Ο δήμαρχος Καλαμάτας κατά των κυβερνώντων, του κράτους, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων

Ο δήμαρχος Καλαμάτας κατά των κυβερνώντων, του κράτους, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων

ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ “ΝΕΑ” ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 
"Η χρησιμοποίηση του ονόματος του θεμελιωτή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας Kλεισθένη στον πρόσφατο νόμο για την Αυτοδιοίκηση, μάλλον προσβάλλει αυτήν την ιστορική προσωπικότητα. Κι αυτό, διότι ο πρόσφατος αυτοδιοικητικός νόμος δεν αποτελεί ουσιαστική μεταρρύθμιση, δεν αντιμετωπίζει τα μεγάλα θεσμικά προβλήματα Δήμων και Περιφερειών, δεν ενισχύει την αυτοτέλειά τους, ούτε προωθεί την αποκέντρωση…

Δηλαδή, σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί το πάγιο αίτημα για μία ισχυρή, αυτοδύναμη και ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση. Αντίθετα, πρόκειται για νομοθέτημα με απολύτως σαφή κομματική στόχευση, που θα οδηγήσει στην ακυβερνησία, τη συναλλαγή, την αυτοδιοικητική απαξίωση και, προφανώς, στον ασφυκτικό έλεγχο Δήμων και Περιφερειών από τα κόμματα και το κεντρικό Κράτος.

Δυστυχώς, η μικροκομματική σκοπιμότητα, η κομματική ιδιοτέλεια των κυβερνώντων άφησαν να χαθεί μία ευκαιρία θεσμικής αναβάθμισης της Αυτοδιοίκησης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της περιφερειακής ανάπτυξης. Υπάρχουν, όμως, ευθύνες και στη θεσμική εκπροσώπηση της Αυτοδιοίκησης για τη συγκρουσιακή στάση της, όπως και στην απουσία των Δημάρχων μεγάλων Δήμων της χώρας από μία οργανωμένη και σοβαρή προσπάθεια, που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Αν δεχόμαστε το πασιφανές, δηλαδή ότι το κύριο πρόβλημα της χώρας μας είναι η αναποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση και η γραφειοκρατία, το πρώτο που απαιτείται να γίνει είναι η πλήρης ανασυγκρότηση των κρατικών δομών, με τις αναγκαίες αλλαγές και στην Αυτοδιοίκηση. Η ανεπάρκεια της Δημόσιας Διοίκησης σήμερα δεν είναι μόνο πρόβλημα για τους πολίτες και την ανάπτυξη της χώρας. Είναι το μείζον πρόβλημα και για τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.

Τα προβλήματά μας δε λύνονται με αλλαγές στον τρόπο εκλογής, την απλή αναλογική κ.λπ. Δεν αντιμετωπίζονται με περισσότερο πολιτικαντισμό και κομματικές συναλλαγές. Η Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα, όπως άλλωστε όλοι οι θεσμοί στη χώρα μας. Δυστυχώς, ο δήθεν «Κλεισθένης» θα την υποβαθμίσει και θα αυξήσει τα προβλήματά της.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, μιας πόλης που εξελίσσεται και προοδεύει μέσα στην οικονομική κρίση, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ισχυρή, αποτελεσματική και ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση, στηριζόμενη στη συνεργασία, την ηπιότητα και τη συνεννόηση».
Του Παναγιώτη Ε. Νίκα, Δημάρχου Καλαμάτας

 

*Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας, “Ο Δήμαρχος προσκλήθηκε από την εφημερίδα «Τα Νέα» να καταθέσει την άποψή του για τον «Κλεισθένη», τον πρόσφατο νόμο για την Αυτοδιοίκηση. Το άρθρο του Δημάρχου δημοσιεύθηκε χθες, Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018.