Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 17:38

Ανάγκη επίσπευσης των αποφάσεων για τον αερολιμένα Καλαμάτας

Ανάγκη επίσπευσης των αποφάσεων για τον αερολιμένα Καλαμάτας

Της Αντωνία Μπούζα! 
Η μεγάλη ανάπτυξη του Αερολιμένα Καλαμάτας, που στηρίζει την τουριστική προοπτική του τόπου μας και μας συνδέει με πολλές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι προϊόν συντονισμένης δουλειάς και συνέπειας στην επιλογή της εξωστρεφούς κατεύθυνσης  μας, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου...

Έτσι, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υποδεχτούμε στο αεροδρόμιο Καλαμάτας "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" κατά το πρώτο 6μηνο του 2018, 94.229 επιβάτες και να το προσεγγίσουν ιδιωτικά τζετ αυξημένα κατά ποσοστό 40%.

Αυτή η σταθερά ανοδική πορεία με τις πολλαπλές δράσεις που υλοποιούνται, επανακαθορίζουν τη θέση μας στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι, αλλα και λόγω των στρατηγικών επιλογών που ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ.Τατούλης δρομολογεί με κορυφαίες προσωπικότητες του παγκόσμιου τουρισμού όπως ο Πρόεδρος και   Διευθύνων Σύμβουλος του Παγκόσμιου Φόρουμ Τουρισμού της Λουκέρνης (World Tourism Forum of Lucerne Φόρουμ κ. Martin Barth).

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Τατούλης, «σχεδιάζουμε να μετατρέψουμε την Πελοπόννησο σε συνεργασία με διεθνείς καταξιωμένους φορείς, το πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης του τουριστικού μας προϊόντος, με βασικό άξονα αυτής της συνεργασίας τη σύζευξη της αειφορίας με την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων της Πελοποννήσου».

Επειδή όμως η παραπληροφόρηση τελευταία ανθεί στην τοπική ειδησεογραφία  και παρουσιάζονται απόψεις κάποιων ως γεγονότα, επιβάλλεται να ανταπαντηθούν υπεύθυνα όσα διαχέονται ως ειδήσεις και αφορούν κυρίως τον αερολιμένα Καλαμάτας, που αποτελεί την πύλη εισόδου στην Πελοπόννησο.

Επιβάλλεται να ξεκαθαρίσουν άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και η Υ.Π.Αεροποριας, τους σχεδιασμούς τους σχετικά με την τύχη του Αερολιμένα Καλαμάτας και στη συνέχεια να κινηθούν οι διαδικασίες αναβάθμισής του, που επείγουν.

Ποιο μοντέλο ανάπτυξης και αξιοποίησής του θα επιλεγεί;

Θα ιδιωτικοποιηθεί, θα αξιοποιηθεί  με ΣΔΙΤ όπως έχει προτείνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ή θα αναβαθμιστεί ειτε με εθνικούς πόρους, είτε από το ΕΣΠΑ;

Μέχρι να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση το σχεδιασμό της κι επειδη η αναπτυξη του αερολιμενα προχωρεί, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμβάλλει στην λειτουργία του μέσω έργων που έχει εκτελέσει, προϋπολογισμου πάνω από 1.000.000 ευρώ.

Από το 4ο Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης κατασκευάσαμε τον ισόπεδο κόμβο με τον ανάλογο φωτισμό και την ασφάλεια που επιβάλλεται στα εξερχόμενα και εισερχόμενα οχήματα στον αερολιμένα, καταστήσαμε ασφαλη τον χώρο του αεροδρομίου με την περίφραξη όλου του δυτικού τμήματος όπου σταθμεύουν τα αεροπλάνα και ασφαλτοστρώσαμε ένα πολύ μεγάλο τμήμα στο χώρο σταθμεύσεως, τοποθετήσαμε 2 συρόμενες σιδερένιες πόρτες που παρέχουν ασφάλεια κυρίως τις βραδινές ώρες και μερμνήσαμε για την αντιπλημμυρική προστασία του αερολιμένα για να αποφύγουμε ακυρώσεις πτήσεων σε περίπτωση πλημμυρων.

Αναμένοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις, στηρίζουμε εμπράκτως τον αερολιμένα και συμβάλλουμε στην επιτάχυνση των διαδικασιών μέσω εμπεριστατωμένων προτάσεών μας προς το αρμόδιο υπουργείο αλλα και αλλων πρωτοβουλιών που προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Καλαμάτα 18 Ιουλίου 2018

*Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου