Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018 22:43

Χρειάζεται άμεσα αλλαγή του συντελεστή ΦΠΑ 24% σε 13% για τα νεόδμητα ακίνητα

Χρειάζεται άμεσα αλλαγή του συντελεστή ΦΠΑ 24% σε 13% για τα νεόδμητα ακίνητα

Του Παύλου Κρανιώτη* 
Θυμάμαι πριν το 2007 που άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια της κρίσης, σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο ανεγείρονταν ταυτόχρονα 2 και 3 οικοδομές. Τώρα το να δεις κάπου να ανεγείρεται οικοδομή αναρωτιέσαι μα πως και ο χριστιανός το κάνει αυτό μέσα στην κρίση; Με τι χρήματα; Κατάφερε και πήρε δάνειο; Μπράβο του, ποιός του το έδωσε;...

Καθημερινά από το γραφείο μου περνούν νέα ζευγάρια και άλλοι που ψάχνουν στην Καλαμάτα μήπως υπάρχει κανένα 3άρι ή 4άρι προς ενοικίαση. Για αγορά δεν το συζητάμε και αν το συζητήσουμε ψάχνουν όλοι για κανένα παλιό ακίνητο το οποίο έχει κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια πριν το 2006. Δηλαδή πριν την εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα.

Κατασκευαστικές εταιρίες έχουν μείνει ελάχιστες και η αποχή τους από την αγορά νέων οικοπέδων συνδέεται ευθέως με την επιβολή ΦΠΑ 24% στις συναλλαγές νέων κατοικιών, πράγμα που αποτελεί σαφές αντικίνητρο για οποιαδήποτε επένδυση σε νέα κατασκευή.

Η μείωση στην ανέγερση νέων ακινήτων έχει φθάσει πάνω από το 90% και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων (μηχανικούς, αρχιτέκτονες, μεσίτες, κατασκευαστές, εργολάβους), σημαντικό ρόλο έχει παίξει εκτός όλων των άλλων (έλλειψη ρευστότητας στους πολίτες, μη χορήγηση δανείων κλπ) και η διαφορά 21% ανάμεσα στον φόρο μεταβίβασης που είναι 3% για τα παλιά ακίνητα και στο 24% ΦΠΑ που αφορά τα νεόδμητα ακίνητα.

Η διαφορά αυτή είναι ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί τους υποψήφιους αγοραστές έλληνες και ξένους στο να προτιμούν τα παλαιά ακίνητα μη επιτρέποντας έτσι την οικοδομική δραστηριότητα να ανακάμψει.

Οι αγοραστές θεωρούν αρκετά επιβαρυντικό το κόστος 21% στην διαφορά των φόρων και επιλέγουν παλαιά ακίνητα εικοσαετίας τα οποία τα βρίσκουν πολλές φορές και σε τιμές ευκαιρίας και με μια ανακαίνιση γίνονται του κουτιού.

Ταυτόχρονα από την έναρξη της κρίσης τα έσοδα από τον σχετικό φόρο ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα έχουν υποχωρήσει κατακόρυφα. Μάλιστα από μελέτες υπολογίζεται ότι η μείωση αγγίζει το 80% !!!

Με τα δεδομένα αυτά σύμφωνα με μελέτη που ετοιμάζει το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ) μια μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα οδηγούσε σε αύξηση της ζήτησης για νέες κατοικίες με ταυτόχρονη ανάπτυξη όλων των επαγγελμάτων που κινούνται γύρω από την οικοδομή.

Σε ένα τέτοιο σενάριο η απώλεια από την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα ήταν πολύ μικρή από τα οφέλη που θα προκύψουν από την τόνωση και ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας.

 

*Καλαμάτα 01/08/2018

Με εκτίμηση,

Παύλος Κρανιώτης

 

Α΄ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας