Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 22:52

Υποχρηματοδοτείται το ΔΗΠΕΘΕΚ από την Περιφέρεια

Υποχρηματοδοτείται το ΔΗΠΕΘΕΚ από την Περιφέρεια

Της Στέλλας Καρλαύτη*
Η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης που ψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα 10/9/2018 και είχε παρουσιαστεί στις αρχές Μαΐου, καθορίζει ένα πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του ΥΠ.ΠΟ., της Περιφέρειας και των Δήμων στους οποίους υπάρχουν ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σκοπός, να ενισχυθεί η θεατρική ανάπτυξη των πόλεων που διαθέτουν Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και της Περιφέρειάς τους γενικότερα...

Για πρώτη φορά στις Προγραμματικές Συμβάσεις που αφορούν στη χρηματοδότηση και λειτουργία των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., εντάσσονται και οι Περιφέρειες, με την υποχρέωση, μεταξύ άλλων, να καταβάλουν κατ’ έτος επιχορήγηση για την υλοποίηση των καλλιτεχνικών σκοπών της σύμβασης και να καλύπτουν τα έξοδα κινητικότητας των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. προκειμένου αυτά να πραγματοποιούν παραστάσεις-περιοδείες εκτός έδρας και εντός των διοικητικών τους ορίων.
Χαιρετίζουμε αυτήν την καινοτομία. Αποτελεί μια πρόκληση και ένα αρχικό μοντέλο διαχείρισης και αξιοποίησης από τη μεριά της Περιφέρειας του πολιτιστικού μεγέθους που ονομάζεται Θέατρο, ώστε να προωθηθεί η συγκεκριμένη τέχνη, να εξακτινωθεί η δράση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και να καλλιεργηθεί περαιτέρω η θεατρική παιδεία.
Υπό αυτήν την έννοια τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αναλαμβάνουν το ρόλο που τους αρμόζει και πιστοποιεί και το ίδιο το όνομά τους. Γίνονται στην ουσία πραγματικά Περιφερειακά Θέατρα και το έργο τους απλώνεται και στην περιφερειακή τους ενότητα αλλά και σε ολόκληρη την Περιφέρεια.
Όσον αφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. διαθέτει μόνο η Καλαμάτα, από τα πρώτα που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα, με σημαντική ιστορία και αξιόλογη παρουσία στα 30 και πλέον χρόνια λειτουργίας του. Σε συνδυασμό με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες πολιτισμικής εξωστρέφειας όχι μόνο του Δήμου Καλαμάτας και της Μεσσηνίας αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου.
Είναι επομένως μια μοναδική ευκαιρία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τώρα που έχει θεσμικό ρόλο στον πολιτισμό, να χρηματοδοτήσει γενναία το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας και να δημιουργήσει όλες εκείνες τις συνθήκες για την πραγματοποίηση θεατρικών παραγωγών, συμπαραγωγών και στήριξη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. των ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων της Μεσσηνίας και όλης της Πελοποννήσου (όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση) και το πιο βασικό, να εξακτινώσει, να μεταφέρει, να προβάλει την καλλιτεχνική δημιουργία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας, σε φεστιβάλ, κ.λπ.
Ωστόσο, μόνο από την καθυστέρηση με την οποία έρχεται η σύμβαση 4 μήνες αργότερα, αντιλαμβανόμαστε εξαρχής ότι το ενδιαφέρον της περιφερειακής αρχής είναι επιφανειακό και επικοινωνιακό.
Η παράταξή μας έχει καταθέσει επερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα από τις 15 Μαΐου, η οποία ποτέ δεν ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο αν και είχε δοθεί η διαβεβαίωση ότι το θέμα θα αντιμετωπιζόταν έγκαιρα.
Και τώρα 4 μήνες μετά παρουσιάζεται μια υποχρηματοδότηση των 15, 20 και 25 χιλιάδων ευρώ σε βάθος τριετίας, που δεν σηματοδοτεί καμιά αλλαγή πλεύσης σχετικά με τον πολιτισμό εκ μέρους της περιφερειακής αρχής.
Χρηματοδότηση χαμηλή και αναποτελεσματική, απείρως δυσανάλογη των ποσών που δίνονται αυθαίρετα κατά καιρούς για τη στήριξη λοιπών εκδηλώσεων. Χωρίς καμιά διάθεση υποβάθμισης των άλλου τύπου εκδηλώσεων, θυμίζουμε ότι εδώ δεν πρόκειται απλώς για εκδήλωση αλλά για τη στήριξη ενός σοβαρού καλλιτεχνικού θεσμού, περιφερειακού βεληνεκούς, δημόσιου και επαγγελματικού χαρακτήρα, μοναδικού στην Περιφέρειά μας. Με άλλα λόγια αν έχει κάτι η Περιφέρεια να καυχιέται στο χώρο του θεάτρου, αυτό πρωτίστως είναι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας.
Έρχεται αυτή η «δειλή» χρηματοδότηση να συντηρήσει την ίδια αναποτελεσματική τακτική της επιλεκτικής και αποσπασματικής χρηματοδότησης πολιτιστικών δράσεων.
Έρχεται να επισημάνει εκ νέου το σοβαρό έλλειμμα προγραμματισμού, ιεράρχησης και σχεδιασμού της χρηματοδότησης των πολιτιστικών δράσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Έρχεται να επισημάνει την απουσία οράματος και συνολικής αντίληψης και στόχευσης στον πολιτισμό.
Έρχονται προς έγκριση 15.000 ευρώ για το 2018 για τη μοναδική οργανωμένη, σοβαρή και δημόσια δομή θεάτρου που υπάρχει στην Πελοπόννησο και πρέπει να πανηγυρίζουμε κιόλας, όταν όλοι γνωρίζουν:
1. Πόσο κοστοβόρα είναι η παραγωγή αξιόλογων θεατρικών παραστάσεων
2. Τα ποσά που διαθέτει η Περιφέρεια κάθε χρόνο για τον «Πολιτισμό» στην Πελοπόννησο
Θυμίζω δύο προγραμματικές συμβάσεις με Αναπτυξιακές Εταιρείες στις 21/5/2018 και στις 26/7/2018 όπου ψηφίστηκαν τα ποσά των 507.000 και 103.000 ευρώ αντίστοιχα για υποστήριξη τοπικών και πολιτιστικών δράσεων χωρίς διευκρίνιση και συγκεκριμενοποίηση των εκδηλώσεων αυτών ακόμα και τώρα.
Η χρηματοδότηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. από την Περιφέρεια υποτιμά την τέχνη του θεάτρου, την παιδευτική του λειτουργία και την οποιαδήποτε προοπτική ενίσχυσης των γραμμάτων και των τεχνών στην Πελοπόννησο.
Με αυτές τις σκέψεις εμείς ψηφίσαμε βεβαίως την προγραμματική σύμβαση, παρά τα «ψυχία», περιμένοντας ωστόσο από την περιφερειακή αρχή να λαμβάνει χρηματοδοτικές αποφάσεις ανάλογες και ισάξιες με την παραγωγή του πολιτιστικού προϊόντος στην Πελοπόννησο, πολύ περισσότερο όταν αφορούν οργανωμένες δομές και θεσμούς με λειτουργία και προσφορά δεκαετιών όπως το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας.
*Περιφερειακή σύμβουλος
της «Πελοπόννησος Πρώτα»