Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 20:25

Ο δήμαρχος διαστρεβλώνει την αλήθεια για τις υπέρογκες εκπτώσεις στα δημόσια έργα

Γιώργος Δέδες, Παναγιώτης Νίκας Γιώργος Δέδες, Παναγιώτης Νίκας

ΣΟΥΦΛΙΑΣ, ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΔΕΔΕΣ 
Την σοβαρή ανησυχία του για την τύχη που θα έχει το έργο των ασφαλτοστρώσεων στην Καλαμάτα, προϋπολογισμού 930.000 ευρώ, εξαιτίας της υπέρογκης έκπτωσης του 63,2% που προσέφερε κατά το διαγωνισμό ο ανάδοχος, υπογράμμισε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης. Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας διαστρέβλωσε την αλήθεια, κατηγόρησε τον σημερινό υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και θυμήθηκε τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, μιλώντας εγκωμιαστικά για εκείνον παρότι αυτός άνοιξε το δρόμο για τις εξωπραγματικές εκπτώσεις στους διαγωνισμούς των δημοσίων έργων…

Κατά μία άποψη ο δήμαρχος έβαλε στο στόχαστρο τον σημερινό υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, μη διστάζοντας να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, έχοντας όμως ως στόχο πίσω από τον υπουργό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Δέδε, τον αντίπαλό του δηλαδή υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

“Κοιτάξτε, οι μεγάλες εκπτώσεις δυστυχώς γίνονται γιατί το επιτρέπει ο νόμος. Αυτός είναι ο νέος νόμος, ο νόμος Σπίρτζη, ο οποίος έχει φέρει φοβερά αποτελέσματα στην παραγωγή έργων” είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας, απαντώντας στον Μανώλη Μάκαρη. Ο Παναγιώτης Νίκας συνέχισε σημειώνοντας ότι “το αίτημα από όλους τους φορείς του δημοσίου είναι να αλλάξει αυτός ο νόμος και να πάμε σε ένα νόμο που θα έχει κόφτη για τις μεγάλες εκπτώσεις, αυτές που υπερβαίνουν το λογικό κόστος κατασκευής ενός έργου. Περίπου το νόμο που είχε φτιάξει ο Σουφλιάς όταν ήταν υπουργός Υποδομών”.

Ωστόσο η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική από όσα είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος αποκλείεται να έχει ξεχάσει τι νόμους έφτιαξε κάθε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ή Υποδομών, δεδομένου ότι και πριν γίνει δήμαρχος ήταν υπεύθυνος για τα δημόσια έργα, ως αντινομάρχης Υποδομών.

Κόφτης λοιπόν στις μεγάλες εκπτώσεις μπήκε με νόμο που έφτιαξαν ως υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ ο Κώστας Λαλιώτης και η Βάσω Παπανδρέου, επί ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα είχαν εισαγάγει τον μαθηματικό τύπο στην επιλογή των αναδόχων των έργων, ο οποίος δεν έδινε τα έργα οπωσδήποτε σε εκείνον που είχε προσφέρει τη πιο μεγάλη έκπτωση. Όμως τον μαθηματικό τύπο κατάργησε στη συνέχεια ο Γιώργος Σουφλιάς, όταν έγινε υπουργός. Ο αγαπημένος πολιτικός του δημάρχου Καλαμάτας όχι μόνο δεν έβαλε κόφτη στις υπέρογκες εκπτώσεις αλλά τον κατάργησε και εισήγαγε το μειοδοτικό σύστημα, έστω με αυξημένες εγγυήσεις για τις μεγάλες εκπτώσεις. Ήρθε μετά ο Μάκης Βορίδης, άλλος αγαπημένος υπουργός του δημάρχου, και κατάργησε τις αυξημένες εγγυήσεις στις μεγάλες εκπτώσεις. Ο δε σημερινός υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, απλά κινείται στο δρόμο που άνοιξαν ο Σουφλιάς και ο Βορίδης…

Στ.Μ.