Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2019 17:42

Υπόθεση Νοvartis :Όλα στο φως χωρίς καθυστερήσεις

Υπόθεση Νοvartis :Όλα στο φως χωρίς καθυστερήσεις

Της Γιώτας Κοζομπόλη-Αμανατίδη* 
Πριν έναν ακριβώς χρόνο η χώρα και το πολιτικό σύστημα συγκλονίσθηκε από το σκάνδαλο της Novartis και του φαρμάκου. Η ουσία του σκανδάλου εστιάζεται στην τεράστια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα. Τα στοιχεία είναι καταλυτικά: η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη ανά άτομο, το 2000 ήταν 217 ευρώ, το 2009 ανέβηκε στα 779 ευρώ και το 2014 στα 506 ευρώ, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις 31 χώρες του ΟΟΣΑ!...

Το δημόσιο χρήμα που σπαταλήθηκε και το καρπώθηκαν οι φαρμακευτικές εταιρίες από το 2002-2014, υπερβαίνει τα 30 δις. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο ξέφρενο πάρτι με τις τιμές του φαρμάκου είχε η πολυεθνική Novartis και οι μέθοδοί της είναι γνωστές από τη δημόσια συζήτηση. Όχι μόνο για το πώς πληρωνόταν προνομιακά από τους εκάστοτε υπουργούς Υγείας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε βάρος των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών, αλλά κυρίως στο πώς διαμόρφωνε -σε συνεργασία με διαπλεκόμενους πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους- τις τιμές του φαρμάκου σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αφού η αύξηση 10 λεπτών σε ένα φάρμακο της Novartis στην Ελλάδα, "γεννούσε" κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων γι' αυτήν στην Ευρώπη.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε αρχικά από έρευνες του FBI στις ΗΠΑ και διαπιστώθηκε εμπλοκή, με στοιχεία και μάρτυρες, για γιατρούς, κρατικούς αξιωματούχους και πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας. Τα στοιχεία δόθηκαν στις ελληνικές αρχές και η Εισαγγελία Διαφθοράς, άρχισε τις έρευνες, που καρκινοβατούσαν μέχρι την παραίτηση της τότε αρμόδιας Εισαγγελέως και την αντικατάσταση της. Στις 6-2-2018 ο φάκελος Novartis εστάλη  στη Βουλή, αφού από τη δικογραφία προέκυπτε εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων, σε πιθανή διάπραξη βαριών κακουργημάτων (δωροληψία, απιστία κ.ά). Στις 21-2-2018 η Βουλή αποφάσισε τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, η οποία τελικά έκρινε πως η Δικαιοσύνη πρέπει να ελέγξει και τα πολιτικά πρόσωπα.

Η αντίδραση κάποιων από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς, ήταν πρωτοφανής. Απειλές και μηνύσεις κατά των Εισαγγελέων, του Πρωθυπουργού, των μαρτύρων ... Μόνο το FBI δεν απείλησαν! Τα ίδια έλεγαν και στις 18-5-2018, όταν η Βουλή υιοθέτησε το πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής. Τότε ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε εύστοχα: "όλοι δεχόμαστε πως υπάρχει σκάνδαλο. Ξεφύτρωσε μόνο του ή έπεσε από τον ουρανό; Δεν υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα και κυβερνητικοί παράγοντες που επέτρεψαν στη Novartis να κερδοσκοπεί παράνομα; Με ποιό όφελος; "Απάντηση όμως δεν πήρε. Οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ εθελοτυφλούσαν, μιλώντας για "σκευωρία", "θεσμική εκτροπή" και άλλα ευτράπελα, με τα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης να λένε μισές αλήθειες.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ένα εμπλεκόμενο πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση Novartis και μέχρι πρόσφατα προστατευόμενος μάρτυρας, αφού αυτοβούλως πήγε πέρυσι και κατέθεσε στη Εισαγγελέα Διαφθοράς έγγραφα και στοιχεία για τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο, προσπάθησε να φύγει από την Ελλάδα. Η απόδραση-μεθόδευση φυγής του Ν. Μανιαδάκη, ήταν απόρροια της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του για παθητική δωροδοκία. Η αποτροπή της εξαφάνισής του έσωσε την τιμή και το κύρος της Δικαιοσύνης, αφού δεν πρέπει να λησμονηθεί πότε, πώς και γιατί εξαφανίστηκαν ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας, για να "κουκουλωθεί"το σκάνδαλο της Siemens.

Ο Μανιαδάκης μετά την εξέλιξη αυτή άλλαξε ρότα και από τον Σκάι, κατήγγειλε αόριστα "πιέσεις για να παραδεχθεί ενοχή πολιτικών", χωρίς να εξηγεί, γιατί πριν ένα χρόνο έλεγε άλλα, όταν μόνος του πήγε στους εισαγγελείς να καταθέσει. Προκλητική όμως και σουρεαλιστική ταυτόχρονα, είναι η αντίδραση κάποιων εμπλεκόμενων πολιτικών, που ενώ πέρυσι μιλούσαν για "κουκουλοφόρους -συκοφάντες, που θα τους βγάλουν τις κουκούλες", σήμερα παίρνουν αγκαλιά και υπό την προστασία τους τον Μανιαδάκη, θεωρώντας τον αξιόπιστο.

Οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, κανοναρχούν, μαζί με τα φιλικά τους μέσα, στους ίδιους ρυθμούς: "σκευωρία", "θεσμική εκτροπή" κλπ. Η ταραχή και η νευρικότητά τους, είναι κατανοητή και εύλογη. Η εποχή που οι Χριστοφοράκοι και οι Καραβέλες έφευγαν αλώβητοι με διπλωματικά διαβατήρια, που οι δικογραφίες για υποθέσεις διαφθοράς (πχ Παπαντωνίου), έμεναν στα συρτάρια επί 15 χρόνια και οι λίστες φοροφυγάδων κρυμμένες, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Η κοινωνία απαιτεί και η εντολή της από το 2015 είναι σαφής: Όλα στο φως! Τίποτα κάτω από το χαλί! Όποιοι έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον ή δωροδοκήθηκαν να τιμωρηθούν σύμφωνα με το νόμο. 'Όποιοι είναι ποινικά "καθαροί" δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.

Η μόνη αρμόδια να κρίνει γι' αυτά, είναι η Δικαιοσύνη. Απροκατάληπτα και χωρίς καθυστερήσεις, με σεβασμό στους δικονομικούς κανόνες και στο τεκμήριο αθωότητας κάθε εμπλεκόμενου. Χωρίς παρεμβάσεις, απειλές με μηνύσεις και κραυγές. Η υπόθεση Novartis, πρέπει να διαλευκανθεί. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο;

 

*Δικηγόρος - Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ