Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019 19:27

Κατάσταση "μόνιμης" έκτακτης ανάγκης από τη δημοτική αρχή Νίκα

Κατάσταση "μόνιμης" έκτακτης ανάγκης από τη δημοτική αρχή Νίκα

Του Μιχάλη Αντωνόπουλου* 
Είναι βέβαιο ότι η περίοδος των βροχοπτώσεων είναι χαρακτηριστικό μετεωρολογικό γεγονός της περιοχής μας σε ετήσια βάση, όπως και τα ακραία φαινόμενα της κλιματικης αλλαγής που παρατηρούνται όλο και πιο συχνά.  Αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται κυρίως σε δομημένες περιοχές του Δήμου μας…

Τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα της Καλαμάτας που ήταν σε εξέλιξη, αυτό της νέας εισόδου απο Θουρία, Νοσοκομείο, Ασπρόχωμα και αυτό που εκτρέπει επίσης τα νερά της Παναγίτσας στο Νεδοντα, διακόπτονται. Η δικαιολογία είναι ότι δεν έχουν μελετηθεί με επάρκεια και υπάρχουν ατέλειες στο σχεδιασμό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος σε ερώτηση μας.

Περιττό να θυμήσουμε εδώ ότι και τα δύο αυτά έργα υπερβαίνουν τα 3.5 εκ ευρώ και ήταν σε προτεραιότητα από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως αυτό της Φαρων που δημιουργήθηκε μετα την ανάπλαση του ενός πεζοδρομίου.

Αμφισβητείται επίσης από το δήμαρχο η επάρκεια του ποταμού Νεδοντα, να δεχθεί τους υδάτινους όγκους των ομβρίων από άλλες λεκάνες απορροής.

Δεν πέρασε λοιπόν πολύς καιρός και ολόκληρος ο ορεινός όγκος του δήμου Καλαμάτας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ζήτησε ο Δήμαρχος για να επιταχυνθουν τα έργα αποκατάστασης με συνοπτικές διαδικασίες.  

Το ίδιο βεβαια έγινε και με την αστοχία της Μαραθόλακκας στον Ταΰγετο με την έκτακτη δήθεν ανάγκη για δύο συνεχόμενα εξάμηνα μεχρι και σήμερα. Το ίδιο επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε φορά που βρέχει στην Καλαμάτα, όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια.

Τα αποτελέσματα λοιπόν αυτής της εξέλιξης είναι γνωστά. Προχειρότητα στην κατασκευή των τεχνικών έργων με τη "σφραγίδα" του Δήμου μέχρι και τη διεξαγωγή των εγκαινίων και των εκλογών και μετά πάλι καταρρεύσεις και αστοχίες. Παγιώνεται συνεπώς μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα πρέπει να μας ανησυχεί γιατί στην ουσία αναστέλλει νόμους και διατάξεις και εφαρμόζει μια πολιτική απαλλαγής ευθυνών αφενός λόγω καιρικών συνθηκών και αφετέρου εκτελούνται σοβαρά τεχνικά έργα με συνοπτικές διαδικασίες και απευθείας αναθέσεις.  Παράλληλα έχει απαξιωθεί η πρόληψη και η συντήρηση σε ολα τα τεχνικά έργα. Είτε αντιπλημμυρικά είτε οδικά.

Βεβαίως δεν υπάρχουν πουθενά εγκεκριμένες και θεωρημενες οι ειδικές μελέτες για τα έργα αυτά με αποτέλεσμα να καταρρέουν με την πρώτη μεγάλη νεροποντή.  

Η συνέχεια είναι γνωστή. Συντηρήσεις μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, να μετατρέπονται λόγω έκτακτης ανάγκης σε εκατοντάδες χιλιάδες με ταλαιπωρία και  σοβαρούς κινδύνους για ολους μας.

 

*Επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών” στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας