Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 11:48

Είναι θεμιτό και δημοκρατικό να πατρονάρεται η αυτοδιοίκηση;

Είναι θεμιτό και δημοκρατικό να πατρονάρεται η αυτοδιοίκηση;

Της Αντωνίας Μπούζα,
Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου και Θεμάτων Μεσσηνίας

Πολύς λόγος και μάλιστα αποπροσανατολιστικός γίνεται για τις Περιφερειακές εκλογές. Κάποιοι δίνουν τα «ρέστα» τους κυριολεκτικά στην εξύβριση-μείωση προσωπικοτήτων, κυρίως στελεχών της Περιφερειακής Αρχής, με χαρακτηρισμούς συνεχώς περί «ιδιοτέλειας», ενώ με αναλήθειες και ψευτοδιλήμματα, προσπαθούν να πείσουν του πολίτες πως από τα αποτελέσματα των εκλογών της αυτοδιοίκησης, θα εξαχθούν πολιτικά μηνύματα, συνδέοντας ατυχώς τις εθνικές εκλογές με τις εκλογές για Περιφερειάρχη και Δημάρχους.Φυσικά πίσω από αυτήν τη ρητορική, υποκρύπτονται φιλοδοξίες και σχεδιασμοί προσώπων, τα οποία με τον ορθόδοξο τρόπο δηλ. την εμπιστοσύνη και αποδοχή των πολιτών, ουδέποτε θα είχαν θετικό αποτέλεσμα. Άλλωστε όλοι γνωριζόμαστε και η συμπεριφορά και τα πεπραγμένα μας, μας ακολουθούν, με όση  «κομματική χρυσόσκονη» κι αν μας πασαλείψουν.
Σαφέστατα από τα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών ΔΕΝ  προκύπτουν συμπεράσματα πολιτικού περιεχομένου, όπως υποκριτικά τονίζεται, αλλά μόνο τοπικού- περιφερειακού περιεχομένου, όπου, ως γνωστόν, κρίνονται άλλα στοιχεία, όπως έργο ικανότητες και συμπεριφορές.
Σήμερα, δε, που οι ιδεολογίες αμβλύνονται και βλέπουμε συμπράξεις, συνενώσεις και συμφωνίες ανόμοιων πολιτικών κατευθύνσεων, είναι τραγικό, κάποιοι να απαιτούν να τεθούν  ταμπέλες νομιμοφροσύνης στους Πελοποννησίους πολίτες.
Η αυτοδιοίκηση όπως έχουν εκφράσει όλοι οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης σε ολάκερη την Ελλάδα, πρέπει να μένει ΜΑΚΡΙΑ από τα κόμματα, διότι υπηρετεί άλλο στόχο και άλλο σκοπό. Ως μακρύ  χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης είναι επικίνδυνο για τον τόπο, να χρησιμοποιείται ο θεσμός της αυτοδιοίκησης δηλ. οι Περιφέρειες και οι Δήμοι. Δεν μπορούν να επιτρέψουν οι πολίτες να τους εκπροσωπούν ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΙ, κυρίως στις Περιφέρειες της Χώρας, διότι έχουν την ευθύνη να διαμορφώνουν τις πολιτικές ανάπτυξης και να σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα των τοπικών κοινωνιών. Τέτοιες πρακτικές είναι  πολύ επικίνδυνες για τον τόπο και άδικες για την κοινωνία. Ποιός ξέρει, άραγε, πώς θα είναι το πολιτικό σκηνικό της πατρίδας μας, πχ μετά από2-3 χρόνια; Έχουμε αναρωτηθεί τί κινδύνους υποκρύπτει η απόλυτη ταύτιση των Περιφερειαρχών με τα κόμματα;Είναι ολοφάνερο, πως η επιδίωξη  να βρίσκονται στο τιμόνι των Περιφερειών πρόσωπα που θα παίρνουν εντολές μόνο από κομματικούς φορείς, αποτελεί πλήγμα για την ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης.
Ας πούμε εμφατικά λοιπόν ...
ΟΧΙ  ΣΤΑ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑΤΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΥΣ και
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ