Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019 11:07

Απολογισμός τετραετίας με λίγα λόγια

Απολογισμός τετραετίας με λίγα λόγια

Σε απολογισμό των πεπραγμένων της από τη θέση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ως υπεύθυνης της  ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τα Σώματα Ασφαλείας, προχωρά η εκ νέου υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας, Γιώτα Κοζομπόλη Αμανατίδη...

«Είναι ιδιαίτερη η τιμή που μου έκαναν το 2015 οι πολίτες της Μεσσηνίας να τους εκπροσωπήσω επί 4,5 χρόνια στην Ελληνική Βουλή, ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ αυτονόητο το χρέος μου να θέσω δημόσια στην κρίση τους το κοινοβουλευτικό  μου έργο, την διεκδίκηση λύσεων για θέματα που αφορούν στον Νομό μας, τον τρόπο που άσκησα τα καθήκοντά μου, το πώς πολιτεύτηκα στον δημόσιο βίο και τελικά, αν τίμησα την εντολή που μου δόθηκε.

Το χρέος του απολογισμού συνάδει με τις αρχές μου, καθ’ ότι συνδέεται με την αρχή της διαφάνειας και του ελέγχου των πεπραγμένων κάθε αιρετού. Γι΄αυτό προσπαθούσα διαρκώς να ενημερώνω τους πολίτες για γενικά ή ειδικά θέματα. Αναρωτιέμαι, αν όλοι αυτοί οι ‘μεγαλόσχημοι’ (πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί ή βουλευτές των παλαιών πολιτικών κομμάτων), που εκλέγονταν επί δεκαετίες στη Μεσσηνία, σκέφτηκαν ποτέ να απολογηθούν στους πολίτες για τα πεπραγμένα τους ή να ζητήσουν συγγνώμη για τις καταστροφικές πολιτικές τους.

Το 2015, η απειρία όλων μας και το δέος μας απέναντι στη βαριά ευθύνη του κοινοβουλευτικού έργου ήταν δεδομένη και για εμένα. Όμως οι ανάγκες των καιρών μάς υποχρέωσαν να κολυμπήσουμε σε ‘βαθιά νερά’. Θεωρώ ότι, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα όποια λάθη, καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια.

Στη Βουλή συμμετείχα στις κοινοβουλευτικές επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης, Θεσμών και Διαφάνειας, Κανονισμού της Βουλής και Δεοντολογίας. Συνέβαλα στην επεξεργασία σχεδίων νόμων και σε μερικά από αυτά ως εισηγήτρια.

Ως Πρόεδρος της  Επιτροπής για το Σωφρονιστικό Σύστημα είμαι υπερήφανη για το έργο της, διότι στο επίκεντρο είχε την επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία, στην οικογένεια και την εργασία, που αποτελεί  ταυτόχρονα ασφάλεια για την κοινωνία. Ιδρύθηκαν στις φυλακές Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ελληνομάθειας, Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης(ψυκτικών, μαγείρων, τυροκόμων κ.ά ) και πολιτιστικά εργαστήρια. Βελτιώθηκε η διαβίωση των κρατουμένων και η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Συμμετείχα στο Προεδρείο των εξεταστικών/προανακριτικών Επιτροπών για την διερεύνηση του δανεισμού των ΜΜΕ και των κομμάτων, την υπόθεση Novartis και τον έλεγχο του Γ. Παπαντωνίου, οι οποίες συνέταξαν πορίσματα που διαβιβάσθηκαν στη Δικαιοσύνη. Ήμουν Ειδική εισηγήτρια στην Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Εκπροσώπησα τη Βουλή στο Εξωτερικό, σε ομάδες εργασίας για το διασυνοριακό έγκλημα, τα δικαιώματα, την ασφάλεια και τα προσωπικά δεδομένα.

Ως υπεύθυνη της  ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τα Σώματα Ασφαλείας, την εκπροσώπησα στα συνέδρια των Ομοσπονδιών και των Ενώσεων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Αισθάνθηκα χαρά, όταν, κατά την προεκλογική μου περιοδεία, έγινα αποδέκτης ευχαριστιών και θετικών σχολίων από τους εκπροσώπους τους. 

Προσπάθησα να αφουγκραστώ τα προβλήματα του Νομού και μετέφερα στη Βουλή και στα αρμόδια Υπουργεία δίκαια αιτήματα Δήμων, φορέων και πολιτών, υποστηρίζοντας πολύμορφα την επίλυσή τους.

Σε συνεργασία με τους έξι δήμους της Μεσσηνίας, συνέβαλα στη δρομολόγηση ή υλοποίηση έργων υποδομής, στην επίλυση ζητημάτων που αφορούν στις μονάδες Υγείας, στην Ειδική Εκπαίδευση, στην πλήρωση της θέσης του Επιμελητή ανηλίκων, στην επαναλειτουργία και υποστήριξη της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων, στην ίδρυση και στελέχωση Αστυνομικού Σταθμού στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, σε ειδικά αγροτικά θέματα, σε προβλήματα που αφορούσαν το Κτηματολόγιο, τους Δασικούς χάρτες κ.ά. Αρκετές προσπάθειές  μου δεν ευοδώθηκαν, όπως η μη αξιοποίηση ακίνητων του Δημοσίου και η στέγαση σε αυτά δημοσίων υπηρεσιών του Νομού , ιδίως λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Σταθερή επιδίωξή μου ήταν η αντιπαράθεση με τους πολιτικούς αντιπάλους να γίνεται με επιχειρήματα, τηρώντας τον πολιτικό πολιτισμό. Η συνεργασία με θεσμικούς παράγοντες, φορείς και πολίτες έγινε χωρίς διακρίσεις και πολιτικές ταυτότητες. Κριτήριο ήταν η λύση λογικών αιτημάτων. Με το ίδιο πνεύμα δέχθηκα εκατοντάδες πολίτες, έλυσα ή προσπάθησα να λύσω δίκαια, λογικά και σύννομα αιτήματά τους. Δεν υιοθέτησα παράλογες ή έξω από τη νομιμότητα απαιτήσεις, ούτε υποχώρησα από τις αρχές μου για να μη χαθεί ένας πιθανός ψηφοφόρος. Επισκέφθηκα αρκετά μέρη της υπαίθρου, όχι όμως όλα και σε αυτό έχουν δίκαιο οι πολίτες, που ασκούν κριτική, ζητώντας συχνότερη επικοινωνία, αφού αυτοί είναι τελικά ο κριτής κάθε βουλευτή.

Παρά την οικονομική στενότητα, τα εμπόδια, την απειρία και τα λάθη μας έγιναν πολλά στη Μεσσηνία από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τους βουλευτές του νομού. Όσα δεν έγιναν στο νομό μας, μπορούν να γίνουν την επόμενη τετραετία. Αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να λάβει νέα εντολή διακυβέρνησης και να μην επιστρέψουν εκείνοι που χρεοκόπησαν τη χώρα και λεηλάτησαν την κοινωνία.

Στις 7 Ιουλίου, όλοι μαζί αποφασίζουμε για το μέλλον της Ελλάδας και της Μεσσηνίας. Ψηφίζουμε για τη ζωή μας και όλοι μαζί αποφασίζουμε το μέλλον μας».

Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη
Δικηγόρος,Υποψήφια Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ