Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019 10:40

Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και Οδός Αναγνωσταρά

Της Αντωνίας Μπούζα*

Στα έργα και στις σοβαρές προσπάθειες που εξελίσσονται και αναβαθμίζουν τον τόπο μας, πάντα πρέπει να είμαστε θετικοί. Οι πολίτες, όμως, επιβάλλεται να έχουν τη γνώση των πραγματικών γεγονότων για όλα τα ζητήματα...

Ενημερωτικά, λοιπόν, σχετικά με τις αναπλάσεις και το ρόλο του καθενός μας, αναφέρω τα εξής:

Έχοντας η προηγουμένη Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου και ο πρώην Περιφερειάρχης, κ. Πέτρος Τατούλης, σχεδιάσει και εξειδικεύσει για την στοχευμένη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών το σημαντικό χρηματοδοτική εργαλείο στα χέρια των Περιφερειών δηλ. το ΕΣΠΑ, είχε συμπεριλάβει στο σχεδιασμό του την πόλη της Καλαμάτας, παρά τα όσα περί του αντιθέτου κάποιοι ισχυρίστηκαν στη διάρκεια κυρίως της προεκλογικής περιόδου και παραπλάνησαν τους πολίτες.

Το Πρόγραμμα σχεδιάστηκε έτσι, μόνο και μόνο για να ενισχυθούν κάποιες πόλεις όπως η Καλαμάτα και άλλες, οι οποίες έχουν δυναμική προοπτική ανάπτυξης και σαν Μεσσήνιοι αιρετοί, είμαστε χαρούμενοι που συμβάλλαμε στην προοπτική αυτή.

Για την πόλη της Καλαμάτας λοιπόν, εξασφαλίστηκαν περίπου 10 εκατ. ευρώ, με το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης με τίτλο «Καλαμάτα 2020: Βιώσιμη και Έξυπνη Πόλη». Οι τρεις πρώτες προσκλήσεις ποσού 4.355.000 ευρώ, αφορούσαν

1) 3.665.000 € ,για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και της παραλίας της Καλαμάτας

2) 390.000 ευρώ για παρεμβάσεις ενεργειακής αποδοτικότητας δημοτικών κτιρίων στην Καλαμάτα και

3) 300.000 ευρώ για δημιουργία σύγχρονων μέσων προβολής των πολιτιστικών και τουριστικών πόρων της πόλης.

Οι προσκλήσεις αυτές έγιναν τον Οκτώβριο του 2018 (ΦΕΚ (821Δ/16.11.88 και 634Δ/9.10.89),

Η εξέλιξη του προγράμματος δυστυχώς καθυστέρησε αδικαιολόγητα και η  προηγουμένη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας πρέπει να ενημερώσει, γιατί είχε τόσο μικρή απορροφητικότητα σ’ ένα τόσο σπουδαίο έτοιμο Πρόγραμμα που έλαβε να διαχειριστεί.
Στο πλαίσιο αυτού του ΕΤΟΙΜΟΥ από την προηγουμένη Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου ευρωπαϊκού προγράμματος, που είχε δοθεί στην πόλη της Καλαμάτας, εντάσσεται και η πρόσκληση για την ανάπλαση της οδού Αναγνωσταρά, που είναι αναγκαία και θα δώσει επιπλέον αναπτυξιακή ώθηση στην πόλη.

Το να κομπάζουν όμως άλλοι για το δικό σου κόπο, ούτε δίκαιο είναι, ούτε ηθικό .

Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν πως εξελίσσεται στη Μεσσηνία και στην Πελοπόννησο από πρωτοβουλίες και δουλειά της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, αυτό το σπουδαίο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, όπως επίσης και πληθώρα άλλων έργων, που φυσικό και επόμενο είναι να απαιτούν τη γραφειοκρατική παρέμβαση του νέου Περιφερειάρχη και των αρμοδίων Υπηρεσιών.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως η νέα Περιφερειακή Αρχή έχει μερίδιο στη δουλειά και στην επιτυχία για τα έργα που υλοποιούνται και εντάσσονται από εδώ και πέρα.

Η νέα Περιφερειακή Αρχή ας κομπάσει και ας υπερηφανευτεί για όσα έργα σχεδιάσει και υλοποιήσει αυτή κι εμείς όλοι θα πούμε ένα μεγάλο μπράβο σε τέτοια περίπτωση.

Η αναγκαία γραφειοκρατική και μόνο πορεία των έτοιμων από άλλους σχεδιασμών και έργων δεν συνιστά δικό τους επίτευγμα και δεν κατανοώ την ανάγκη κάποιων να δέχονται εύσημα, που ανήκουν σε άλλους.

Σε λίγο που θα προχωρήσει π.χ. και η εναπομένουσα τυπική διαδικασία του μοναδικού θέματος που εκκρεμεί σχετικά με την οριστική λύση των απορριμμάτων, δηλ. η αποδοχή των απαλλοτριώσεων στην Παλιοχούνη ( η οποία λόγω τεχνητής έλλειψης απαρτίας του Π.Σ. ελέω αποστατών δεν κατέστη δυνατή) και αμέσως μετά ξεκινούν να κατασκευάζονται τα εργοστάσια απορριμμάτων και οι σταθμοί μεταφόρτωσης για να τελειώσει το πολύπαθο αυτό έργο, το οποίο έμεινε πίσω λόγω πολιτικών τακτικισμών, θα αποτελεί μήπως κι αυτό έργο της νέας Περιφερειακής παράταξης Νίκα η της παράταξης Τατούλη;

Εν κατακλείδι και για αποκατάσταση της αλήθειας, η μονή συμβολή του νέου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στην αναγκαία και απαιτούμενη ανάπλαση της οδού Αναγνωσταρά, είναι πως από τη νέα θέση που ανέλαβε, έπρεπε να υπογράψει την ένταξη του  έργου αυτού στο έτοιμο από εμάς Πρόγραμμα ΒΑΑ και μόνο .

Το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, βάσει του οποίου γίνεται η ανάπλαση της οδού Αναγνωσταρά, είναι κόπος και μόχθος άλλων.

Ελπίζω, ο νέος Περιφερειάρχης κάποτε να πανηγυρίσει κι αυτός μαζί με όλους εμάς, για κάποιο δικό του έργο.

Καλαμάτα, 7 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Πρώην ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ