Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019 10:58

Έργα και ανακοινώσεις από τη νέα Περιφερειακή Αρχή

Έργα και ανακοινώσεις από τη νέα Περιφερειακή Αρχή

Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΜΠΟΥΖΑ*
Η πρακτική του ‘πες- πες, κάτι θα μείνει’, ακολουθείται συστηματικά ως τακτική από τη νέα Περιφερειακή Αρχή. Ιδίως αυτό αφορά τις ενέργειες του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, κ. Αναστασόπουλου...

Μάλιστα από τις πρώτες του προτεραιότητες, υπήρξε η κάλυψη θέσης δημοσιογράφου στην Π.Ε.Μεσσηνίας, για να ικανοποιήσει την ανάγκη υπερέκθεσής του. Κάθε μέρα εκδίδονται άπειρα δελτία Τύπου και δίνονται συνεντεύξεις.

Για διάφορες αυτοψίες ή για συναντήσεις, που εκ του ρόλου του ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης πραγματοποιεί ή για διάφορα έργα που ενώ φέρουν την υπογραφή της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, όπως π.χ. το Φιλιατρινό φράγμα, έχει εκδώσει πάνω από 15 δελτία Τύπου και έχει δώσει αντίστοιχες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις.

Για τα ίδια έργα όμως,  δίνει συγχρόνως αντίστοιχες συνεντεύξεις και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Συναντήσεις, συσκέψεις, αυτοψίες είναι φυσικά μέρος της καθημερινότητας των αιρετών.

Η προσπάθεια, όμως, παρουσίασης μίας εικονικής πραγματικότητας, επιβάλλει από τη θέση ευθύνης μου στη Μεσσηνία, την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.

Για τις σημερινές ανακοινώσεις του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, σας γνωρίζω τα παρακάτω:

1.Για τα ζητήματα Γ.Ο.Ε.Β. από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, ξεκίνησε και εξελίσσεται σήμερα εργολαβία καθαρισμού χανδάκων και τάφρων, αρδευτικού και οδικού δικτύου, προϋπολογισμού  400.000 ευρώ.

2.Στα αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ  που  είχαν  δημοπρατηθεί από την προηγούμενη Περιφ. Αρχή για να καλύψουν άμεσες ανάγκες των δήμων της Μεσσηνίας, απομένει μόνο η συμβασιοποίηση για τη νέα Περιφ. Αρχή.

3.Για τις δύο  εργολαβίες 500.000 εκάστη, που  αφορούν τη βελτίωση κάποιων οδικών αξόνων της Μεσσηνίας και για τις οποίες προσέτρεξε σήμερα ο χωρικός της Μεσσηνίας να κάνει ανακοινώσεις, καίτοι βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού, χωρίς να έχουν ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και ενώ δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι εκπτώσεις των έργων, είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσουν στη συνέχεια για αυτά τα έργα και ανακοινώσεις του νέου Περιφερειάρχη.

4.Ο οδικός άξονας Ασπρόχωμα – Μεσσήνης, φυσικά χρήζει βελτίωσης, όπως είναι το οδόστρωμα και η κάλυψη αποστραγγιστικών χανδάκων και φωτισμού, αλλά, ενώ σχεδιάζεται όπως έχει ανακοινωθεί, η υλοποίηση του νέου οδικού άξονα Καλαμάτα-Ριζόμυλος, προτού ξεκαθαρίσει η ενδεδειγμένη χάραξη του νέου οδικού άξονα, πως σχεδιάζονται παρεμβάσεις που αύριο ίσως ακυρωθούν;

Προς ενημέρωση, σε τμήμα του δρόμου αυτού και ειδικότερα στη γέφυρα του ποταμού Άρη προς Μεσσήνη, που τοποθετήθηκαν το καλοκαίρι φωτιστικά σώματα μέχρι και τον κόμβο του Μορέα, λειτούργησε ο φωτισμός για περιορισμένο χρονικό διάστημα και έκτοτε δεν λειτουργεί.

6.Σχετικά με το πρόγραμμα Β.Α.Α.(Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ) Καλαμάτας, έργο δρομολογημένο από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, παραδόξως κάνει ανακοινώσεις ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, για να ανακοινώσει τί; Είναι γνωστό πως η τυπική εξέλιξη της πορείας των έργων αυτών, ανήκει ως εκ της θέσεώς του, μόνο στον Περιφερειάρχη.

7.Στον κατασκευαζόμενο οδικό άξονα Τζάνε-Καλαμάκι, οι ανακοινώσεις για αυτοψίες συνεχίζονται αυξανόμενες, παρ’ ότι είναι γνωστό και υπάρχουν πρότερες ανακοινώσεις της απερχόμενης Περιφ. Αρχής, που ενημερώνει πως θα παραδοθούν τα δύο τρίτα του έργου περί το τέλος 2019.

8.Το μηχάνημα έργου της Π.Ε.Μεσσηνίας δηλ. ο ελαστιχοφόρος φορτωτής που σήμερα συνδράμει επιχειρησιακά την κάλυψη των αναγκών αντιπλημμυρικών έργων Δήμων της Μεσσηνίας, παρεδόθη επισκευασμένος πριν λίγες ημέρες, κατόπιν ενεργειών της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής.

9.Για τις ανάγκες επισκευής λόγω υγρασιών, φθορών, καθαρισμού τοιχοποιίας κλπ αναγκών του Αμφιθεάτρου «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος»,  είχαν προβλεφθεί 120.000 ευρώ και είχαν ψηφιστεί οι παρεμβάσεις από το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

10.Για τους διαφόρους Συλλόγους, όπως το Σύλλογο Κυριών που σήμερα επισκέφθηκε την Π.Ε. Μεσσηνίας, εξεδόθη πάραυτα δελτίο Τύπου, το οποίο ήταν περιττό φυσικά, αφού την ευθύνη έγκρισης υποτροφιών κλπ συνδρομών έχει μόνο ο Περιφερειάρχης και εκτός των άλλων, υπάρχουν προγενέστερες δηλώσεις της νέας Περιφ. Αρχής, πως δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, για την ενίσχυση συλλόγων.

11.Στην ευθύνη  του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, ανήκουν φυσικά πολλές αρμοδιότητες, όπως η παρακολούθηση της πορείας της δακοκτονίας, της μεταφοράς των μαθητών, της παρακολούθησης για την καταπολέμηση των κουνουπιών κλπ .Όλες αυτές είναι δρομολογημένες από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Απομένει μόνο η επίλυση τρεχουσών προβλημάτων, που ακόμη εκκρεμούν.

Λέμε ένα μεγάλο ναι στην παραγωγή έργου προς όφελος της κοινωνίας και στην ενημέρωση όπου απαιτείται, όχι όμως στον καταιγισμό νυχθημερόν διαφόρων ειδήσεων, μέσω παραπλανητικών δελτίων τύπου και συνεντεύξεων που σωρηδόν παραχωρούνται και κουράζουν, απογοητεύουν και προβληματίζουν τους πολίτες για το πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι την ευθύνη τους, δηλ. μένουν μόνο στην εικόνα και την προβολή.

Με αυτές τις πρακτικές δυστυχώς, απαξιώνεται συνολικά η πολιτική.

Καλαμάτα 23 Οκτωβρίου 2019
ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ
Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου
Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας