Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 22:31

Καλημέρα δημοτικό συμβούλιο

Γεωργία Παυλάκου, Τόνια Κουζή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος από την παράταξη "Καλαμάτα Τόπος Ζωής" Γεωργία Παυλάκου, Τόνια Κουζή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος από την παράταξη "Καλαμάτα Τόπος Ζωής"

ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ 
Μετά το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο όπου και υπερψηφίστηκε ένα ψήφισμα καταδίκης της επιλογής του δημάρχου να συνεργαστεί με τον πρώην βουλευτή της ΧΑ, και πάρα το αρνητικό αντίκτυπο που άφησε η διαδικασία, εμείς νιώθουμε για πρώτη φορά αισιόδοξοι πως όλα θα μπουν σε μια σειρά...

Γιατί τώρα που οι μειοψηφίες εκφράστηκαν συλλογικά και συνεργατικά, ξεπερνώντας τους φόβους και τις αναστολές τους αλλά και τις πικρίες τους μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, δείχνοντας ουσιαστικά τον τρόπο συνεργασίας επί συγκλίσεων, είναι σαφές πως βρήκαν τη φωνή τους και μια αρχή στον βηματισμό τους. Φαίνεται ότι δεν φοβούνται να υπάρξουν μαζί όταν η περίσταση το επιβάλει διατηρώντας παρόλα αυτά ουσιαστικές ποιοτικές διαφορές. Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία αποσαφήνισε ποιο είναι το σώμα του δημοτικού ηγετικού σχήματος.

Κατά συνέπεια... τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε.

Άλλωστε αυτό δεν είναι όλη η ουσία του σημαντικότερου δημοκρατικού οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο; Η πλειοψηφία προτείνει και η μειοψηφία κρίνει, διορθώνει, προτείνει, και εν τέλει το σώμα καταψηφίζει ή υπερψηφίζει.

Οι μειοψηφίες πήραν σαφή θέση σε σοβαρά πολιτικά ζητήματα και αντιπαρατέθηκαν – σε πολιτικό επίπεδο – με την πλειοψηφία κατά πρόσωπο. Μειοψηφίες, που εκτός των πολιτικών ζητημάτων που έθεσαν με σκοπό την επιτέλεση σοβαρού αντιπολιτευτικού έργου, ήταν ταυτόχρονα άρτια προετοιμασμένες σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων ημερήσιας διάταξης. Τίποτα δεν αφέθηκε πίσω επειδή υπήρξε και πολιτική διάσταση, όπως επιχειρείται να φανεί.

Αντίθετα είναι παρήγορο ότι τόσοι άνθρωποι βρίσκουν χρόνο και ενέργεια να κάνουν και τα δύο: πολιτική όπως απαιτείται από όποιους έχουν βήμα, και ταυτόχρονα εμπεριστατωμένη τοποθέτηση που αφορά το καλό του συνόλου και του τόπου. Δυο πράγματα όχι αλληλοσυγκρουόμενα, δυο πράγματα που αλληλοσυμπληρώνονται.

Η ελεύθερη έκφραση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της δημοκρατίας. Χθες βράδυ εκφραστήκαμε ελεύθερα όλοι, ο καθένας βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα ώστε να κριθεί από τον πολίτη, μια και η δημοκρατία ανέκαθεν απαιτούσε απολογισμό και κριτική των επιλογών όσων αποφάσισαν να εκτεθούν στο δημόσιο βίο.

Ο λαϊκισμός δεν έχει θέση στο δημοτικό συμβούλιο. Ο φασισμός και οι διαχωρισμοί των ανθρώπων σε λαϊκούς και μη δεν έχουν θέση σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο. Στο δημοτικό συμβούλιο έχει σημασία το καλό του τόπου και των πολιτών και εφόσον οι πολίτες αποφάσισαν να είμαστε πολλοί παρόντες, αυτό θα έρθει συνεργατικά, με συμφωνία επί ουσιαστικών συγκλίσεων και με τη διαφωνία των επιχειρημάτων. 

Καλημέρα...