Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 21:19

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του "τίποτα" δεν έχει θέση στις ανάγκες του τόπου μας

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του "τίποτα" δεν έχει θέση στις ανάγκες του τόπου μας

Της Αντωνίας Μπούζα 
Με εμφανή ανεπάρκεια και έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων (εκ του αποτελέσματος) από πλευράς της νέας Περιφερειακής Αρχής Νίκα, ήρθε στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο προς ψήφιση ένα ετήσιο Πρόγραμμα για την τουριστική προβολή της Πελοποννήσου, πρωτοφανούς ύψους δαπάνης, στα 1.200.000 ευρώ.

Εκεί που περιμέναμε να έχουν τουλάχιστον μελετήσει εκτός των αναγκαίων δεδομένων για την υλοποίηση και στόχευση του προγράμματος, είδαμε άγνοια στη νομιμότητα των διαδικασιών, άγνοια στην στόχευση, άγνοια στην εξειδίκευση και ένδεια στην επιχειρηματολογία. Οι ελλείψεις αυτές, δυστυχώς για τον κ.Νίκα και τη σύμβουλό του, αντί να τους προβληματίσουν, τους οδήγησαν στις ύβρεις...

Χωρίς ταυτότητα του προορισμού, χωρίς αιτιολόγηση των δράσεων, χωρίς συγκεκριμένη στόχευση τουριστικών αγορών, χωρίς λεπτομερή περιγραφή και αναφορά στα κόστη και κυρίως χωρίς να μας γνωρίσουν τη διαδικασία ανάθεσης ή διαγωνισμού, κάνουμε μόνο βήματα προς τα πίσω.

Αλλά και στα προϊόντα μια από τα ίδια.

Με καμία συνεννόηση και συνεργασία με συλλογικούς φορείς, καμία αναφορά σε προτάσεις φορέων κλπ ήρθε προς ψήφιση ένα Πρόγραμμα για την εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων, όπου αντί της χρησιμότητας για τον τόπο, έγινε εμφανές πως επιλέχθηκαν μάλλον οι πόλεις για ‘ταξιδάκια’ και μόνο.

Όσον αφορά τον κ. Νίκα που αναφέρει κάθε τρεις και λίγο στοιχεία για τη συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα ΑΕΠ της Χώρας για τον τουρισμό  και αναφέρει πως στην Πελοπόννησο βρίσκεται το 50% των σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων της χώρας, θέλοντας να μειώσει την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή για το έργο που άφησε πίσω της, οφείλω να ενημερώσω επισήμως, πως επανειλημμένως συνειδητά ψεύδεται και παραπληροφορεί τους πολίτες, όπως το κάνει για πολλά ακόμη πράγματα, π.χ. για τις αμοιβές των δικηγόρων και την επιλήψιμη αναφορά για διασπάθιση δημοσίου χρήματος κ.α.

Για να σταματήσει να παραπληροφορεί λοιπόν:

-Στην Πελοπόννησο βρίσκεται το 8-10% των επισκέψιμων με εισιτήριο αρχαιολογικών χώρων της Χώρας μας και όχι το 50% και ελπίζω να μην ξαναπεί πάλι τέτοια ανακρίβεια.

-Για τα δήθεν στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που "πιπιλίζει" καθημερινά τόσο ο ίδιος όσο και κάποιοι σύμβουλοι του, θέλοντας να υποτιμηθεί το έργο του προκάτοχού του κ.Τατούλη, να ενημερώσω υπεύθυνα, πως η Πελοπόννησος:

Ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες της χώρας είναι 4η στη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη, 

Είναι 6η στις διανυκτερεύσεις, 

Είναι 6η στο συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της  Χώρας.

Όσο για το περίφημο 2,6%  που αναφέρεται συνέχεια, το ορθόν είναι το 2,7 % της συμβολής μας στα έσοδα του εγχώριου τουριστικού μας προϊόντος.

Να ενημερώσω όμως, πως είμαστε πάλι στην 6η θέση ανάμεσα στις 13 περιφέρειες και μετά από εμάς, ακολουθούν, Ανατ. Μακεδονία 2,1, Θεσσαλία 1,7, Ήπειρος 1,4, Δυτ. Ελλάδα 1,2, Δυτ.Μακεδονία 0,4% .

Στην ανάπτυξη του τόπου δεν χωρούν έχθρες και αντιθέσεις που δεν αφορούν τους πολίτες.

Ο τόπος πρέπει να κυριαρχεί των ανασφαλειών και προσωπικών ελλειμμάτων των διαφόρων προσώπων.

Άλλωστε την πορεία του καθενός μας στα κοινά πράγματα του τόπου, την γνωρίζουν καλύτερα οι πολίτες. 

Δυστυχώς χθες, για να βγουν από το αδιέξοδο της άγνοιας, της προχειρότητας και της μη νόμιμης εισήγησης που κατέθεσαν, επέλεξαν τις ύβρεις, την αμετροέπεια και τη γνωστή σε αυτούς τακτική της λάσπης. 

Σε ότι αφορά τις προσβολές που δέχτηκα από την ´άπειρη´ όπως είπε ο ίδιος κ. Νίκας σύμβουλό του, την ενημερώνω ότι η επί σειρά ετών ενασχόλησή μου με τα θέματα τουρισμού και η συνεχής εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό μου,  μ΄ έχουν κάνει μεγαλόψυχη απέναντι σε όσους πιστεύουν πως μέσα από μια θέση ..... υποβαθμισμένης ευθύνης, μπορεί κάποιος να εκτονώσει τις ανασφάλειές του και τα απωθημένα του. 

Προτρέπω την κ. Σύμβουλο να κάνει την αυτοκριτική της γιατί  η εισήγηση που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όχι απλά δεν κατάφερε να περάσει αλλά… αποσύρθηκε στη μέση της διαδικασίας, από τον ίδιο τον κ.Νίκα.

 

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

Υπεύθυνη Μεσσηνίας ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ