Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 11:51

Τσακώνονται για την πατρότητα των έργων

Τσακώνονται για την πατρότητα των έργων

Του Νίκου Γόντικα 
Επανειλημμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σε δημόσιες δηλώσεις τους στελέχη της ΝΔ, που απαρτίζουν την τωρινή Περιφερειακή Αρχή, τσακώνονται με imitation στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής για την πατρότητα των έργων στη Πελοπόννησο...

Είναι «δικό μας το έργο», «εμείς το εντάξαμε», «εμείς βάλαμε τα λεφτά» φωνάζουν οι μεν, «όχι δεν είχατε μελέτες», «εντάξατε κάποια νούμερα», «τόσα χρόνια γιατί δεν το κάνατε» ανταπαντούν οι δε.

Τσακώνονται «σε ξένο αχυρώνα» λες και βάζουν τα λεφτά από τη τσέπη τους, για να πουν στους ιθαγενείς, ότι «το έργο έγινε κατόπιν ενεργειών μου».

Ξιφουλκούν για να κρύψουν την ταύτισή τους στα μεγάλα, τη συνενοχή τους για την άθλια κατάσταση που βιώνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα στην Πελοπόννησο.

Είναι μικρός ο τόπος και γνωριζόμαστε. Υπηρέτησαν όλοι τους και υπηρετούν το αστικό σύστημα σαν Δημοτικές και Νομαρχιακές Αρχές, σαν βουλευτές ακόμα και υπουργοί, σαν στελέχη της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. 

Είναι πράγματι δικά τους έργα:

  • Το επαρχιακό οδικό δίκτυο στη Πελοπόννησο που καταρρέει, το αγροτικό δίκτυο που είναι σμπαραλιασμένο.
  • Οι δρόμοι που βυθίζονται, τα γεφύρια που γκρεμίζονται και οι λιμενοβραχίονες και οι προβλήτες λιμανιών που σπάνε. 
  • Η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης. 
  • Η διάθεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα νερά του Ανάβαλου στην Αργολίδα, για τα φράγματα Ασωπού και Δόξας στην Κορινθία, Φιλιατρών στη Μεσσηνία, για τον ταμιευτήρα στην Τάκα στην Αρκαδία, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί, ενώ τα αντίστοιχα αρδευτικά δίκτυα ακόμα να μελετηθούν. Αποτέλεσμα ο Ανάβαλος να χύνεται στη θάλασσα, να καταστρέφονται κάθε χρόνο δέντρα και παραγωγές, στα φράγματα, στα Φιλιατρά στη Δόξα και στην Τάκα να πίνουν τα πουλάκια νερό και ο λαός να λέει το νερό νεράκι.

Δικά τους έργα είναι:

  • Το διαλυμένο και ανεπαρκές σύστημα δακοκτονίας με τις γνωστές συνέπειες στο εισόδημα των αγροτών.
  • Τα ψίχουλα των ΤΕΒΑ, της κατάρτισης και της ελεημοσύνης που δίνουν σε εξαθλιωμένα τμήματα του λαού, για να λειάνουν τη φτώχεια  και την εξαθλίωση που μαστίζει μεγάλα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων στη Πελοπόννησο. 
  • Οι άθλιες συνθήκες μεταφοράς των μαθητών από και προς το σχολείο με τα δεκάδες άγονα δρομολόγια ακόμα και λίγο πριν λήξει η σχολική χρονιά.
  • Έχουν συμβάλει και στηρίξει κόμματα, κυβερνήσεις και πολιτικές που ευθύνονται για την ανεργία που σπάει κόκαλα, για τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή που μένει απούλητη και σαπίζει στο χωράφι ή την παίρνουν κοψοχρονιά οι μεγαλέμποροι, για τα λουκέτα σε χιλιάδες μικρομάγαζα για …..   

Υπάρχουν όμως και διαφορές.

Έγιναν βήματα προς τα πίσω αφού π.χ. οι χθεσινοί διοικούσαν με κοριούς ενώ οι σημερινοί διοικούν με κάμερες. 

Έγιναν βήματα και προς τα εμπρός αφού π.χ. οι σημερινοί νόμιμα με αποφάσεις Περιφερειάρχη κάνουν αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι χθεσινοί τις έκαναν παράνομα με αποφάσεις Περιφερειάρχη για δήθεν έκτακτες καταστάσεις, που μετά εγκρίνονταν από την Οικονομική Επιτροπή. 

Άλλαξε ο Μανωλιός και φόρεσε τα ρούχα του αλλιώς.

Υπάρχει πλούσια πείρα από εναλλαγές κυβερνήσεων, κομμάτων, δημοτικών και περιφερειακών αρχών. 

Έχουν περίσσιο πολιτικό θράσος και για αυτό εμπαίζουν το λαό.

Τίποτα θετικό δεν μπορεί να περιμένει κανείς από αυτούς.

Διέξοδος είναι η οργανωμένη πάλη του λαού για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, η συμπόρευση με το ΚΚΕ, που με συνέπεια στέκεται στο πλευρό του λαού. 

Νίκος Γόντικας

Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Περιφέρεια Πελοποννήσου