Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 11:26

Η έλλειψη πολιτικών αξιών αποδυναμώνει την πρόοδο

Η έλλειψη πολιτικών αξιών αποδυναμώνει την πρόοδο

Διαβάσαμε και ακούσαμε πρόσφατα τις δηλώσεις του κ. Βασιλόπουλου σχετικά με τη μειωμένη λειτουργικότητα της δια-παραταξιακής επιτροπής στο Δήμο Καλαμάτας, για τη μη καθολική συμμετοχή των επικεφαλής της αντιπολίτευσης, για ελλείψεις και παραινέσεις, ωστόσο θα ήταν χρήσιμο οι δημότες να γνωρίζουν την αλήθεια... 

α) Η χαρακτηριστική φράση την οποία αναφέρει κάθε εβδομάδα ο κ. Βασιλόπουλος, είναι: «Αυτή είναι μια δημοκρατική πρωτοβουλία του δημάρχου». Η φράση αυτή είναι εξ ορισμού ψευδής. Αν είναι μια δημοκρατική πρωτοβουλία ορίζεται ως τέτοια, θα το κρίνουν οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία αυτή. Αν η διαπαραταξιακή επιτροπή λειτουργεί δημοκρατικά ή όχι, θα το κρίνουν οι εμπλεκόμενοι επικεφαλής, όχι ο κύριος Κουκούτσης. Ο κ. Κουκούτσης ειδικεύεται σε διαφορετικού τύπου πολιτεύματα, όχι στα δημοκρατικά. Αυτό δυστυχώς δεν είναι σαφές στον κ. Δήμαρχο Καλαμάτας ο οποίος ταυτίζεται πολιτικά με μη δημοκρατικές ιδέες εκ του αποτελέσματος των μέχρι τώρα συνεργασιών του. Δημοκρατικά φρονήματα και ακροδεξιές συνεργασίες δε συμβαδίζουν κύριε Βασιλόπουλε. Το άτοπο έχει και ένα όριο. 

β) Επίσης, ειπώθηκε η φράση: «Την διαπαραταξιακή την κάναμε για να μπορούμε να ενημερώνουμε τους επικεφαλής». Αυτό είναι μια ψευδής δήλωση. Η διαπαραταξιακή επιτροπή έγινε προσχηματικά, για να καλυφθεί η ανεπάρκεια ικανοτήτων της νυν δημοτικής αρχής και η αδυναμία της να παράξει μετρήσιμο αποτέλεσμα. Αυτό φαίνεται, επίσης, από το γεγονός ότι οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης πριν από την έλευσή τους στον χώρο συνεδρίασης της διαπαραταξιακής επιτροπής δεν ενημερώνονταν εσκεμμένα για την ατζέντα της συζήτησης, ώστε να μην αναπτύσσεται εποικοδομητικός διάλογος για τα ζητήματα της πόλης. Αυτό, φαίνεται ακόμα και από το γεγονός ότι εσκεμμένα δεν τηρούνταν πρακτικά, ώστε κανένας πολίτης ή αυτοδιοικητικός να μην είναι σε θέση να γνωρίζει ή να ενημερωθεί για το περιεχόμενο και την κατανομή των αποφάσεων - εισηγήσεων. Ο μόνος τρόπος να αποκρυφθεί η ευρύτερη ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής του κ. Βασιλόπουλου είναι η κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών και της πληροφόρησης προς τους θεσμούς και τους δημότες. Και η αλήθεια είναι αυτή.

γ) Ακόμα, ειπώθηκε η φράση: «Πολλές φορές όταν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι ενημερωμένες δεν έχουνε και αντιρρήσεις». Τώρα τι να σχολιάσει κανείς σε αυτό;  Ότι οι αντιρρήσεις εκφράζονται λόγω της άγνοιας των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης; Ότι οι αντιρρήσεις, οι οποίες κατατίθενται τεκμηριωμένα από τον κ. Κοσμόπουλο, τον κ. Τζαμουράνη και την κα. Κουζή δεν στηρίζονται στην έγκυρη πληροφόρηση; Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι η διαπαραταξιακή επιτροπή συζητά μέχρι στιγμής ζητήματα μηχανικών, πολεοδομικά και τεχνικά. Αλλά αυτό ας το προσπεράσουμε είναι στα πλαίσια του αστείου. Αυτό που δεν είναι στα πλαίσια του αστείου είναι το εξής: «Ποιος είναι σε θέση να επικαλεστεί το αντίθετο από αυτό που αναφέρω εδώ βάσει στοιχείων;». Ποιος είναι σε θέση να γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων της διαπαραταξιακής; Κανείς. Αυτό σημαίνει: «Θα σας ενημερώνουμε εμείς, όπως θέλουμε, και εσείς θα συμφωνείτε και δε θα μας φέρνετε αντιρρήσεις». Δημοκρατικό; Αντι-Δημοκραταιό.

δ) Επιπρόσθετα, ειπώθηκε από τον κ. Βασιλόπουλο η φράση: «Προσωπικά δεν πιστεύω ότι έχω κάνει κάποιο λάθος». Αυτή είναι μια ακόμα δήλωση αντιπερισπασμού. Η αλήθεια είναι ότι στο δικό του το μυαλό η μέχρι τώρα πολιτική του αντίληψη και στάση επιτάσσει την μη ανάληψη των ευθυνών που του αναλογούν. Ο μόνος τρόπος να επιπλεύσει κάποιος όπως ο νυν δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος δεν διαθέτει το κατάλληλο γνωσιακό υπόβαθρο και το θεσμικό εκτόπισμα το οποίο απαιτεί η θέση του Δημάρχου, είναι να βρει άλλοθι ανεπάρκειας στις αντιπολιτεύσεις. Αυτή είναι μια πάγια τακτική του νυν δημάρχου Καλαμάτας και των αντιδημάρχων του. 

ε) Τέλος, ειπώθηκε από τον κ. Βασιλόπουλο η φράση: «Ας μην βάζουμε τον εγωισμό μας μπροστά και ας κοιτάξουμε το καλό της πόλης». Το καλό της πόλης είναι να αναγνωρίσει η νυν δημοτική αρχή την ανεπάρκειά της σε μια εκτεταμένη σειρά ζητημάτων (δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος, Μαραθόλακκα,  Ιατροπούλου, απευθείας αναθέσεις, διορισμοί ημετέρων, …) και αύριο το πρωί να παραιτηθεί. Η παραίτηση της δημοτικής αρχής Βασιλόπουλου είναι μονόδρομος και καλό θα είναι να το αναγνωρίσει εγκαίρως, γιατί αφενός, η αντιπολίτευση των επόμενων ημερών σχεδιάζεται να είναι θεσμικά, οικονομικά και τεχνικά πανίσχυρη με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να συνεχίσει να εκτίθεται ανεπανόρθωτα, και αφετέρου, δεν είναι διατεθειμένη στο σύνολό της να συμμετάσχει σε μια δημοτική αρχή την οποία σε λίγα χρόνια οι Καλαματιανοί θα θυμούνται ως τη χειρότερη δημοτική αρχή που πέρασε ιστορικά από το Δήμο Καλαμάτας. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους γιατί καταγράφει το αποτέλεσμα.

Ο σκοπός αυτού του άρθρου έχει καθαρά ως στόχο την καταγραφή της αλήθειας, δεν έχει σκοπό ούτε θα θίξει, ούτε να στηλιτεύσει, ούτε να καυτηριάσει, άλλωστε η δυνατότητα για αυτά είναι πλέον προκλητικά καθημερινή ( παράδειγμα: https://cutt.ly/bpcX5xl ). 

 

Υ.Γ. Η ακροδεξιά, όπως και η ακροαριστερά, υπήρξαν ιστορικά εν μέρη πολιτικά συνεπείς στις ιδέες και στις δράσεις τους, ωστόσο, δεν θα φτάσουν ποτέ την πολιτική συνέπεια του ΚΚΕ. Ασχέτως με το αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με τις ιδέες ή τις δράσεις αυτές, υφίσταται με αυστηρό τρόπο η έννοια της πολιτικής συνέπειας. Πόσοι ακροδεξιοί συνδιαλλάχθηκαν προεκλογικά για μια θεσούλα ή «μίλησαν» για να μη συνεχίσουν να βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα; Αυτό πώς λέγεται; Δημοκρατική πρωτοβουλία; Σταθερές πολιτικές αξίες; Πολιτική ιδεολογία; Πατριωτισμός ή Πατριδοκαπηλία; Αντιδεοντολογική πολιτική συνδιαλλαγή και βιοποριστική επιβίωση λέγεται, και καλό θα ήταν να μάθουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, καθαρά και τίμια. Βιώνουμε μια κρίση πολιτικών αξιών στο Δήμο Καλαμάτας τη θέση των οποίων καταλαμβάνει το ίδιον οικονομικό συμφέρον. Η πολιτική ευθιξία δεν κατοικεί προς το παρόν στο χώρο του Δημαρχείου και των πολιτικών αξιών της νυν Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας.

 

Χειλάς Θ. Παναγιώτης

www.cheilas.gr

Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας