Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 19:32

Αστυνομία αεροδρομίου Καλαμάτας: Απαίτηση επιβολής προστίμων 500 ευρώ σε επιβάτες πτήσης

Αστυνομία αεροδρομίου Καλαμάτας: Απαίτηση επιβολής προστίμων 500 ευρώ σε επιβάτες πτήσης

Αναστάτωση προκλήθηκε χθες το απόγευμα (Πέμπτη 16 Ιουλίου) στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, λόγω νέου κρούσματος ανύπαρκτης ενημέρωσης σχετικά με την διαδικασία συμπλήρωσης του PLF: Της ηλεκτρονικής φόρμας καταχώρησης στοιχείων επιβατών...

Στην χθεσινή πτήση 8757 των Εθνικών Πολωνικών Αερογραμμών (LOT) από Κρακοβία για Καλαμάτα, υπήρξαν 5 επιβάτες (4 Πολωνοί υπήκοοι και 1 Έλληνας υπήκοος – μόνιμος κάτοικος Νορβηγίας), οι οποίοι δεν ενημερώθηκαν ποτέ από τις Εθνικές Πολωνικές Αερογραμμές για την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας. Στην περίπτωση του Έλληνα υπηκόου, δε, ούτε η Ελληνική πρεσβεία της Νορβηγίας ενημέρωσε τον επιβάτη.

Από τους 5 επιβάτες, ένα ζευγάρι Πολωνών και ο Έλληνας υπήκοος αρνήθηκαν να πάρουν επάνω τους τις ευθύνες και τα νομικά κενά που βαραίνουν τις Εθνικές Πολωνικές Αερογραμμές, τις Ελληνικές Αρχές και την Ελληνική πρεσβεία της Νορβηγίας. Γι’ αυτό το λόγο, ζήτησαν ακρόαση από τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμάτας.

Οι τρεις επιβάτες τόνιζαν επανειλημμένως, ότι το πρόστιμο πρέπει να επιβληθεί στην αεροπορική εταιρία και όχι σε εκείνους. Επιπροσθέτως, ο Έλληνας υπήκοος ζήτησε να γίνουν επιτόπια τηλεφωνήματα στα Κεντρικά γραφεία της Αεροπορικής εταιρείας στην Πολωνία και στην Ελληνική πρεσβεία της Νορβηγίας για την επαλήθευση των ισχυρισμών τους. Τα αιτήματα απορρίφθηκαν δίχως αιτιολόγηση.

Στους τρεις επιβάτες συμπληρώθηκε διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ, χωρίς ωστόσο το πρόστιμο να γίνει δεκτό από τους επιβάτες. Πλέον, οι 3 επιβάτες έχουν περιθώριο 72 ωρών για να καταθέσουν τις επίσημες ενστάσεις τους στο Α.Τ. Καλαμάτας, όπως προβλέπεται από την Ελληνική νομοθεσία. Επιπλέον, οι επιβάτες διατίθενται να ακολουθήσουν την νομική οδό εναντίον όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κ. Ζέρβας