Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 15:02

Η τοποθέτηση Κοσμόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις αρχαιότητες στην Υπαπαντή

Η τοποθέτηση Κοσμόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις αρχαιότητες στην Υπαπαντή

Θεωρούμε τη συζήτηση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο για την ανάδειξη των αρχαίων που βρίσκονται σε κατάχωση στην πλατεία της Υπαπαντής ιδιαίτερα σημαντική διότι μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε για το Ιστορικό παρελθόν της πόλης μας...

 Οφείλουμε όμως να τονίσουμε ότι το θέμα της ανάδειξης των αρχαίων έρχεται για συζήτηση με πρωτοβουλία των Δημοτικών Παρατάξεων της αντιπολιτεύσεως και ως εκ τούτου αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στις ευαισθησίες, την αγωνία και το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνδημοτών μας  για την ανάδειξη των συγκεκριμένων αρχαίων.

Χαιρετίζουμε παράλληλα την απόφαση του κου Δημάρχου να αλλάξει την αρχικά εκπεφρασμένη άποψή του για την ανάδειξη των αρχαίων και να συγκατανεύσει σε αυτό το αίτημα. 

Για το συγκεκριμένο αίτημα συναντηθήκαμε με τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κα Ευαγγελία Μηλίτση την οποίαν ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τόσο για τη λεπτομερή και διεξοδική πληροφόρηση την οποία μας παρείχε όσο και για τον ιδιαίτερα εποικοδομητικό διάλογό μας. 

Στην ομιλία της στη Βουλή με την ευκαιρία επίκαιρης ερώτησης για το συγκεκριμένο θέμα η κα Υπουργός τόνισε: «Όπως έχω ήδη αναφέρει και στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Καλαμάτα, ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας είναι ο Δήμος. Εφόσον προσκομίσει νέα στοιχεία , τότε σύμφωνα με τη διαδικασία την οποία προβλέπει ο νόμος, το υπουργείο Πολιτισμού θα πράξει αυτό που πρέπει, θα αναπέμψει το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβληθεί νέα μελέτη που να προβλέπει με σαφήνεια τόσο τη διενέργεια της ανασκαφικής έρευνας των αρχαιοτήτων του 1960, όσο και τον τρόπο προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων αυτών βάσει σύγχρονων προδιαγραφών, ώστε να εξασφαλίζεται σε βάθος χρόνου αφενός η άρτια διατήρηση των αρχαιοτήτων και αφετέρου η απρόσκοπτη προσέγγισή τους από επιστημονικό προσωπικό για τις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης και καθαρισμού τους.»

Κατά συνέπεια στα τρία νέα, σημαντικά κατά τη γνώμη μας, στοιχεία όπως είναι τα νεότερα Ιστορικά Στοιχεία, η ανάπτυξη της τεχνολογίας την τελευταία δεκαετία και η πάνδημη επιθυμία  για την ανάδειξη των αρχαίων και μέσω αυτών της Ιστορικής συνέχειας της πόλης μας τα οποία παρουσιάσαμε σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., οφείλουμε να προσθέσουμε αυτό της υποβολής Νέας Μελέτης του τρόπου ανάδειξης των αρχαίων που βρίσκονται στο Νοτιοανατολικό τμήμα της πλατείας η οποία θα υποστηρίζει και την αναγκαία σωστική ανασκαφή στο σημείο αυτό. Οφείλουμε δηλαδή να επικαιροποιήσουμε  την προμελέτη του 2010 ως προς τον τρόπο κάλυψης και ανάδειξης των αρχαίων που βρίσκονται στο σημείο αυτό. 

Με αυτόν τον τρόπο δεν διατρέχει κίνδυνο το ενταχθέν στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη έργο της Ανάπλασης της Πλατείας της Υπαπαντής αλλά τουναντίον το τμήμα αυτό της ανάπλασης που θα τροποποιηθεί μπορεί να ενταχθεί ως υποέργο στην ίδια δράση και να χρηματοδοτηθεί από τα χρήματα που θα περισσέψουν λόγω της έκπτωσης στην αρχική εργολαβία. Οι χειρισμοί οι οποίοι έγιναν στο ανοιχτό θέατρο δείχνουν το δρόμο που πρέπει να κινηθούμε. Είναι απόλυτα διαπιστωμένο ότι αυτού του είδους τα έργα εφόσον ενταχθούν σε πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. επιδέχονται τροποποιήσεις τόσο σε τεχνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. 

Χαιρόμαστε γιατί η πρότασή μας για συλλογή και αξιοποίηση όλου του ιστορικού υλικού το οποίο ήλθε με δυναμισμό στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα έγινε αποδεκτή.

Η ομιλία της κας Μηλίτση ήταν καταλυτική και καθοριστική καθώς διευκρίνισε αφ’ ενός ότι η διασκόππιση είναι περιττή και αφ’ ετέρου ποία πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα για την ανάδειξη των αρχαίων. 

Οφείλουμε να λάβουμε μία απόφαση στην οποία θα εκφράζουμε τη βούλησή μας για την ανάδειξη των αρχαίων που βρίσκονται στο Νοτιονατολικό τμήμα της πλατείας της Υπαπαντής με την υλοποίηση μίας νέας μελέτης με τα στοιχεία που περιγράψαμε. Η απόφαση αυτή πρέπει να συγκεντρώσει τη θετική γνώμη των περισσοτέρων Δημοτικών Συμβούλων και εάν είναι δυνατόν να είναι ομόφωνη ώστε να ισχυροποιηθεί το αίτημά μας στο Υπουργείο και στο Κ.Α.Σ. Πιθανές διαφορετικές λεκτικές εκφράσεις στο κείμενο της απόφασης κάνω έκκληση, κατόπιν συνεννόησης, να ξεπεραστούν διότι εφόσον συμφωνούμε στο μείζον το έλασσον δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο. 

Το οφείλουμε στους συνδημότες μας, το οφείλουμε στην Ιστορία της πόλης μας.   

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ                                                           

Πολιτικός Μηχανικός - Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Καλαμάτα Μπροστά»